Burse - Fonduri mutuale

Zentiva Bucureşti stă pe "cash" de 48 mil. €

Autor: Adrian Cojocar

16.02.2011, 20:26 64

Producătorul de medicamente Zentiva România (SCD) este unadintre cele mai lichide companii listate la BVB, în condiţiile încare cash-ul la dispoziţia companiei din conturile la bănci acontinuat să urce ajungând la 205,1 mil. lei (47,9 mil. euro) lafinele anului trecut, cifră de peste două ori mai mare decât cu unan în urmă.

Banii din conturile Zentiva au continuat să se adune şi înultimele trei luni ale anului, chiar dacă firma a raportat opierdere de 4,3 mil. lei în această perioadă, în condiţiile în carecompania şi-a redus creanţele în ultimul an cu 8%, la 112,9 mil.lei (26,3 mil. euro).

Afacerile producătorului de medicamente au crescut în ultimultrimestru din 2010 cu 19,8%, ritm mult încetinit faţă de cel dinprimele nouă luni, când vânzările s-au majorat cu 53,3%. Rezultatulnet al Zentiva s-a îmbunătăţit semnificativ anul trecut, firmatrecând de la pierderi de 2,9 mil. lei (0,68 mil. euro) în 2009 laun profit net de 53,1 mil. lei (12,6 mil. euro) anul trecut.Vânzările companiei s-au majorat totodată cu 44,8%, ajungând la254,6 mil. lei (60,5 mil. euro).

Marja de profitabilitate operaţională a urcat anul trecut la22%, de la o marjă negativă cu un an în urmă.

"Rezultatele foarte bune obţinute de Zentiva în anul 2010 sedatorează atât performanţei din zona industrială, cât şi uneistrategii comerciale corecte. Anul trecut am reuşit să creştemconsiderabil profitabilitatea site-ului local, reducând cu circa25% costurile de producţie. Acesta este şi motivul pentru careRomânia a fost aleasă de către reprezentanţii grupului drept centrude producţie pentru o serie de medicamente destinate exportului",spune Dan Ivan, preşedintele Zentiva, parte a grupuluiSanofi-Aventis, şi country head al Sanofi-Aventis România.

Acţiunile Zentiva Bucureşti (SCD) pierdeau 1% spre sfârşitulşedinţei de ieri, până la un preţ de un leu/acţiune. La acestnivel, capitalizarea companiei este de 98,1 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO