Burse - Fonduri mutuale

VIDEO ZF Live. Cea mai tare ofertă la „Banii Tăi Expo“. Veniţi cu buletinul şi plecaţi cu bani de pe acţiunile pe care nici nu ştiţi că le aveţi

Autor: Roxana Rosu

25.05.2016, 00:08 5548

Depozitarul Central va informa gratuit vineri şi sâmbătă per­soa­nele care doresc să afle dacă mai au acţiuni obţinute de la programul de privatizare în masă din anii 1991 şi 1994, la ce companii şi ce va­loare au acestea. Astfel, per­soanele interesate, cele care împliniseră 18 ani la data privatizării, pot decide dacă păstrează acţiunile sau le vând, a spus la ZF Live Daniela Şerban, director relaţii cu investitorii din cadrul Bursei de Valori Bucureşti.

„Sunt opt milioane de români care au încă acţiuni, cei mai mulţi la SIF-uri. Faţă de cuponul iniţial au fost primite şi acţiuni re­ziduale. Mulţi nu ştiu dacă mai au acţiuni şi unde. Plus că dacă aduci contul IBAN poţi primi direct dividendele restante“, a spus Şerban. Pentru cei care nu sunt încă pregătiţi să in­ves­tească propriile fonduri, BVB va lansa con­turi demo de tranzacţionare, pentru a-i fa­mi­liariza pe doritori cu lumea bancară. 

BVB va organiza pe 27 şi 28 mai a doua ediţie a „Banii Tăi Expo“, eveniment la care par­ticipă fonduri de pensii, fonduri mutuale, bro­keri, bănci şi emitenţi. Expoziţia va avea loc în Piaţa Universităţii.

„Vom anunţa şi un concurs de tran­zac­ţionare în timp real şi o aplicaţie de mobil care testează cunoştinţele financiare. Ajută mult să discuţi direct cu brokerii şi administratorii de cont pentru a vedea ce ţi se potriveşte.“ 

Prin acest demers, bursa speră să revină măcar la nivelul de dinainte de criză, când erau înregistrate 120.000 de conturi, în condiţiile în care o parte din investitorii din 2008-2009 ezită să revină la tranzacţionare după ce au pierdut bani.

„Pe retail investitorii sunt mai activi decât pe segmentul de investitori instituţionali. Practic valoarea tranzacţiilor derulate de ei este similară cu cea a investitorilor institu­ţionali români“, a mai spus Şerban. 

Tipul de activitate derulată de investitorii insti­tuţionali nu presupune tranzacţii curente, zil­nice, în prezent peste o treime din lichi­di­tatea zilnică venind de la investitorii de retail, o treime investitori de la instituţionali locali şi restul de la cei străini.

„Lichiditatea intra-day vine de la retail, acolo sunt cei care tranzacţionează des. Fondurile de pensii de exemplu nu tranzac­ţio­nează des, cele de investiţii depind de subscrieri şi răscumpărări.“ 

Lucian Anghel, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, a afirmat că cei care investesc nu o fac direct neapărat, pe bursă, în contiţiile în care sute de mii de români investesc în fonduri mutuale, care la rândul lor investesc în bursă sau în fonduri de pensii.  

Peste 10.000 de români au participat la programe de educaţie financiară în ultimii doi ani. „Sunt seminţe plantate acum, cu rezultate pe termen foarte lung“, a spus Anghel într-o intervenţie telefonică.

În plus, Ministerul Educaţiei lansează în premieră un manual alternativ de educaţie financiară şi antreprenoriat, extrem de util pentru dezvoltarea României. 

Circa 25.000 de români tranzacţionează frecvent pe Bursa de Valori, în medie o dată la şase luni, în timp ce numărul total al conturilor deschise este sub 100.000, BVB derulând o serie de programe de popularizare pentru a atrage noi investitori de retail, segment care asigură circa o treime din lichiditate.

„Vrem ca românii să fie mai activi privind deciziile legate de banii personali, să se intereseze de soluţii. Circa 4,5 milioane de români au depozite bancare de 30 miliarde euro, fonduri cu care ar putea cumpăra toate companiile listate“, a adăugat Şerban.

Bursa este o alternativă bună de economisire şi investiţii cu atât mai mult cu cât dobânzile la depozitele bancare au scăzut puternic, iar România este în schimb în topul randamentelor la dividende. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO