ZF Live. Septimiu Stoica, preşedintele Bursei Române de Mărfuri: „Aproape toate tranzacţiile cu gaze au avut loc pe BRM, avem 99,9% din volum. Nu înţeleg de ce vor să ne desfiinţeze. Noi o vedem ca pe o naţionalizare.“

5 iun 2017 Autori: Georgiana Mihalache , Liviu Popescu

Septimiu Stoica, preşedintele Bursei Române de Mărfuri: „Există o piaţă privată pe care o închizi retrăgând licenţa, iar tot ce s-a construit este preluat de către stat. Noi o vedem ca pe o naţionalizare.“

Bursa Română de Mărfuri  protes­tează împotriva iniţiativei Comisiei de In­dustrie din Camera Deputaţilor, condusă de Iulian Iancu, privind crearea unei singure burse a gazului, OPCOM, şi susţine că măsura este si­milară unei „naţional­izări“, potrivit lui Septimiu Stoica, pre­şedintele Bur­sei Române de Măr­furi, invitat la ZF Live.

„Există o piaţă privată pe care o închizi retrăgând licenţa, iar tot ce s-a construit este preluat de către stat. Noi o vedem ca pe o naţionalizare. Efectele şi comportamentul sunt cele care ţin de naţionalizare. Apare o lege cu dedicaţie. Se pledează pentru varianta ca toate tranzacţiile de gaze să se des­făşoare prin acea platformă unică, la fel ca în cazul energiei electrice“, a spus Septimiu Stoica.

Conform legii, în România existau două licenţe de operator pe piaţa de gaze, Bursa Română de Mărfuri (BRM) şi OPCOM (filiala Trans­electrica, controlată de stat). În prezent, în urma unor discuţii, s-a hotărât ca operatorul unic să fie OPCOM, care are licenţă pentru gaze, dar nu se tranzacţionează.

„Există o lege a energiei care cuprinde şi legislaţie pentru piaţa gazelor în baza căreia funcţionează şi Bursa Română de Mărfuri, şi OPCOM. Legea are un paradox: pentru partea de energie electrică introduce o singură licenţă de piaţă bursieră, dar nu există o asemenea reglemantare pentru piaţa de gaze“, a mai spus Septimiu Stoica.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 05.06.2017

 

Cuvinte cheie:
ZF Live
, Septimiu Stoica
, Bursa Romana de Marfuri
, BRM
, desfiintare
, marfuri
, bursa
, tranzactionare
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide