Business Construct

2020, an câştigat pentru producătorii de materiale de construcţii. Antreprenorii români din producţia de materiale de construcţii au avut creşteri de 20-30% în anul pandemiei

2020, an câştigat pentru producătorii de materiale de...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

08.04.2021, 07:00 367

♦ ZF a analizat cifrele de afaceri din 2020 pentru 15 companii din producţia de materiale de construcţii, iar 13 firme au vânzări în creştere şi doar 2 au rezultate sub cele din 2019 ♦ Rate de creştere de 20-30%, precum cele raportate de companiile incluse în analiza ZF, erau greu de estimat la jumătatea anului 2020 chiar şi de cei mai optimişti dintre manageri şi antreprenori.

Într-un an în care pandemia a făcut ravagii în economie, com­paniile din producţia de ma­teriale de construcţii îşi cal­culează acum procentele de creş­tere, acest domeniu fiind unul din­tre puţinele care au continuat să func­ţioneze la cote aproape normale în 2020. „Creştere“ a fost aşadar cu­vân­tul care a definit, pentru cele mai mul­te companii din domeniul pro­duc­ţiei de materiale de construcţii, anul 2020.

Primele date furnizate de jucă­tori - la solicitările ZF din ultimele trei luni sau public, pe site-ul Minis­te­rului de Finanţe ori în rapoartele fi­nan­ciare - arată creşteri de 20-30%, în medie.

Astfel, avansuri semnificative au bifat companii precum InterTrans­Com (producător de plasă su­dată din Bacău, deţinut de Ioan Teslaru), Elis Pavaje (producător de pavele din Al­ba, deţinut de familia Goţa) sau Elec­tric Plus (producător de tâmplărie din Bacău, deţinut de Adrian Gârmacea).

Rate de creştere de 20-30%, precum cele raportate de aceste companii, erau greu de estimat la jumătatea anului 2020 chiar şi de cei mai optimişti dintre manageri şi antre­prenori. Cu un an în urmă, ei preconizau închiderea activităţii, estimau deja scăderi ale cifrelor de afaceri şi se gândeau în primul rând la supravieţuire.

Cum anul 2020 a dat peste cap planurile tuturor companiilor, acum, când au loc raportările rezultatelor de anul trecut, este perioada care arată de fapt dimensiunea impactului pandemiei în economiei, scoţând în evidenţă atât câştigătorii, cât şi perdanţii acestei crize.

„Anul 2020 a fost cel mai bun an din istoria companiei“, spunea, la începutul lui 2021, Ştefan Cherciu, proprietarul Casa Noastră, producător de tâmplărie, care a reuşit anul trecut o creştere de 9%.

Anul 2020, cu tot cu pandemie, a adus construcţiilor a doua cea mai bună evoluţie an la an din ultimul deceniu, după cum reiese din datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Faţă de 2020, volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 15,9%.

Totuşi, mulţi dintre jucătorii din construcţii se tem ca efectele negative ale pandemiei să nu se vadă abia în 2021 asupra acestei industrii. Numărul mare de proiecte anunţate în ultimele luni, multe dintre ele în zona de infrastructură, dă însă speranţă companiilor din construcţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO