Business Construct

Amenajari: Niciun spa fara piscina

23.09.2008, 14:02 121

Daca pana acum clientii vizati de producatorii de piscine erau reprezentati de persoanele individuale, in ultimii doi ani jucatorii de pe piata s-au orientat spre un segment mai atractiv, prin dezvoltarea de proiecte cu piscine publice, ale caror preturi variaza intre 100.000 de euro si 400.000 de euro.

Fie ca este vorba de hotel, motel, pensiune, centre de frumusete sau de recuperare sau alte structuri turistice, piscinele publice au devenit un element de atractie al turistilor, dar si o necesitate dupa standardele moderne de confort.
"Clientii care solicita piscine publice detin aproximativ 15-17% din totalul clientilor nostri. Daca in ultimii doi ani am promovat piscinele private pentru persoane individuale, acum luam in considerare dezvoltarea unei divizii specializate pe piscine publice", a declarat Cristina Grigorescu, CEO al companiei Kasta Metal din Bucuresti, care a avut anul trecut o cifra de afaceri de 2,3 milioane de euro.
Cresterea pietei piscinelor este in legatura directa cu puterea de cumparare a romanilor, dar si cu evolutia sectorului de constructii.
"Dezvoltatorii imobiliari doteaza cu piscine noile ansambluri de locuinte, fie ca este vorba de vile sau de apartamente in blocuri. Astfel, a crescut numarul de lucrari de piscine, dar totodata si valoarea acestora. Cred ca in prezent sunt peste 50 de firme care construiesc piscine private si publice", apreciaza Cristina Grigorescu.
Ea mai spune ca dezvoltarea clasei de mijloc a dus la cresterea vanzarilor de piscine private. "In topul clientilor nostri raman proprietarii de case si vile care doresc sa isi amenajeze gradina cu o piscina si alte accesorii", a spus managerul Kasta Metal.
 
 
Investitiile din turism impulsioneaza vanzarile
Clientii individuali sunt urmati de cei care activeaza pe piata serviciilor turistice si mai recent de cei care dezvolta ansambluri rezidentiale. "Se observa o crestere a interesului pentru achiztionarea sau renovarea de piscine publice, saune, spa-uri din partea hotelurilor si a centrelor turistice de recreere", a mentionat Grigorescu.
Reprezentantii unitatilor de cazare turistica achizitioneaza piscine pentru a spori confortul clientilor si pentru a-si clasa serviciile la un anumit nivel. "Datorita cerintelor de clasare, orice hotel sau centru wellness care se respecta va avea unul din produsele destinate relaxarii (spa-uri, saune) alaturi de piscina. Deci, piscina nu mai este doar un lux, ci mai repede o necesitate pentru ca aceste unitati sa se claseze la numarul de stele dorit", a afirmat Grigorescu.
Unul dintre proiectele cele mai complexe ale Kasta Metal a implicat construirea a doua piscine si a unei plaje de circa 700 de metri patrati, a caror valoare s-a ridicat la 250.000 de euro si a fost realizat pentru un complex turistic din apropierea Capitalei.
"Spatiul a fost amenajat cu o piscina exterioara pentru adulti, dar si cu o piscina de copii si alte accesorii. Am construit si o terasa cu plaja de circa 700 de metri patrati", a spus managerul Kasta Metal.
Si dezvoltatorii de ansambluri rezidentiale opteaza pentru piscine in amenajarea spatiilor. Cristina Grigorescu spune ca a dezvoltat un proiect cu piscina publica pentru un ansamblu rezidential cu sase vile de lux din Bucuresti, a carui valoare se ridica la 100.000 d euro. "Au fost trei proiecte ce au implicat amenajarea de ansambluri rezidentiale cu piscine, iar numarul lor va mai creste in conditiile in care suntem in discutie si cu alti clienti din acest domeniu", a spus ea.
Printre cele mai cerute forme de piscine publice sunt cele dreptunghiulare exterioare, cu suprafete cuprinse intre 50 si 100 de metri patrati. Orice piscina vine cu dotari optionale de tipul sistemelor de incalzire (solara, pompa de caldura sau centrala termica), sisteme de inot in contracurent, scari cu trepte. Accesoriile care personalizeaza oferta includ prelatele de vara, aspiratoare automate si roboti pentru intretinerea apei din piscina. "Aceste dotari optionale pentru piscine sunt solicitate de complexuri de agrement, dar si de clientii individuali", a precizat Grigorescu.
 
 
Ultimele tendinte de pe piata
Pe piata piscinelor apar mereu noutati aduse de furnizori internationali. Astfel, proiectele de amenajare care includ si o piscina difera foarte mult in functie de tipul piscinei si de preferintele clientilor.
Din punctul de vedere al materialelor din care sunt construite, clientii pot solicita piscine modulare cu pereti din panouri metalice, piscine din blocuri de polistiren si beton. "Clientii cu venituri medii opteaza pentru piscine supraterane cu pereti din panouri metalice sau din rulou de tabla. Formele acestora sunt ovale sau rotunde, iar dimensiunile lor sunt mult mai reduse. Cele mai cautate sunt piscinele modulare cu panouri din otel galvanizat", a spus reprezentantul Kasta Metal.
In oferta producatorilor exista atat formele standard de piscine, dar si formele libere, care fac obiectul unor proiecte speciale cerute de beneficiari. De asemenea, foarte important in amenajarea unui spatiu cu o piscina este si decorul din jurul piscinei. De exemplu, designul zonei din jurul piscinei exterioare se poate schimba prin adaugarea de fantani arteziene, cascade, spa-uri portabile de exterior sau mobilier de lux pe care le ofera producatorii de piscine.
"Modul de integrare al piscinei si cel de amenajare al terasei pot transforma total un spatiu, indiferent de dimensiunea pe care o are", a declarat Grigorescu.
Pe langa suprafata spatiului, in amenajarea cu piscine se mai tine cont si de arhitectura cladirii. Pe piata piscinelor exista trei tipuri de profile de piscine care pot fi alese indiferent de model, respectiv detente (adancimea piscinei este aceeasi pe toata suprafata), familial si sport. Profilul sport este comandat de clientii care doresc sa realizeze salturi in piscina, in timp ce profilul familial este dedicat celor care opteaza doar pentru relaxare. "Piscina reprezinta un complex de imagini pe care un arhitect trebuie sa le regizeze si dozeze in masura potrivita. Cea mai grea decizie este legata de amplasarea piscinei", a spus ea.
Preturile piscinelor variaza in functie de complexitatea proiectului. Materialele din care este produsa piscina, forma, dotarile optionale si accesoriile pot face ca pretul piscinei sa se dubleze.
"In cazul nostru, preturile pentru o piscina modulara cu dotare standard, pe suprafete de 18-97 de metri patrati, variaza intre 12.800 si 29.000 de euro cu TVA si montaj incluse", a spus ea.
Cele mai cautate piscine de catre romani sunt cele construite sau ingropate, care au si preturi mai mari. In alte tari, piscinele la moda sunt cele supraterane modulare din panouri, cu finisajul exterior dintr-un materiale ce are aspectul lemnului.
"Suprafata acestor piscine este de 10-26 de metri patrati, ele au forme ovale sau rotunde, iar pretul lor variaza intre 14.000 si 27.000 de euro. Acest pret include bazinul, pompa si filtrul pentru apa, sistemul de tratare chimica, scara de acces, linerul pentru finisaj si montajul", a spus ea.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO