Business Construct

Andrei Rădulescu, senior economist Banca Transilvania: Piaţa rezidenţială din România pare să fie la vârful unui ciclu de creştere

Andrei Rădulescu, senior economist Banca Transilvania:...

Autor: Roxana Rosu

23.11.2017, 14:32 1312

Piaţa rezidenţială din România pare să fie la vârful unui ciclu de creştere, fiind caracterizată de un grad mare de fragmentare, asimetrie şi polarizare, precum şi de dependenţa de programul Prima Casă, arată o analiză realizată de Andrei Rădulescu, senior economist la Banca Transilvania.

”Domeniul se află în ciclul post-criză de după 2012, după patru ani de ajustări”, a precizat economistul, care consideră că un alt element specific al pieţei locale este incidenţa mişcărilor pro-ciclice (boom-criză).

Per total, acest sector  a avut o contribuţie de 8,5% în PIB în primul semestru al anului, sub media UE.

În primele trei trimestre, soldul creditelor imobiliare a crescut cu 9,3%, la 63 miliarde lei (circa 14 mld.euro), un nivel record.

Redresarea post-criză a pieţei s-a bazat puternic pe programul Prima Casă, în care Guvernul garantează 50% din valoarea creditului, iar dobânda este Robor la 3 luni+2,5%, dar şi pe creşterea veniturilor populaţiei şi scăderea costurilor de finanţare.

”Piaţa rezidenţială este o oportunitate bună de investiţii având în vedere lipsa de alternative (dezvoltarea redusă a pieţei financiare şi dobânzile mici la depozitele bancare)”, a mai spus Andrei Rădulescu.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO