Business Construct

Asigurarea unei hrane sănătoase la serviciu, pauzele de relaxare şi introducerea plantelor în spaţiile de birouri creşte productivitatea angajaţilor cu până la 45%

Asigurarea unei hrane sănătoase la serviciu, pauzele de...

Autor: Roxana Rosu

26.04.2018, 15:12 614

Introducerea plantelor în spaţiile de birouri a crescut performanţa angajaţilor cu circa 10%, modificarea luminozităţii din clădire cu 12%, iar asigurarea unei hrane sănătoase la serviciu cu 45%, arată un studiu derulat de CBRE alături de Universitatea Twente din Olanda, menit să analizeze relaţia dintre productivitate şi îmbunătăţirea standardelor de wellness în clădirile de birouri.

În acelaşi timp, pauzele de relaxare au dus la o productivitate cu 30% mai mare a angajaţilor, iar activitatea fizică a crescut calitatea muncii cu 12%.

Studiul se bazează pe cinci schimbări la nivelul mediului de lucru şi al rutinei angajaţilor: introducerea plantelor în spaţiul de lucru; reglarea luminozităţii în funcţie de nevoile organismului (ritmul circadian); asigurarea unei hrane sănătoase la locul de muncă; pauzele de meditaţie şi relaxare; stimularea activităţii fizice prin introducerea de biciclete medicinale sau bile fitness, care pot înlocui temporar scaunele de birou.

Cercetările au arătat că performanţa angajaţilor a crescut ca reacţie la fiecare schimbare în parte.

“Îmbunătăţirea standardelor de wellness reprezintă o tendinţă extrem de puternică pe piaţa spaţiilor de birouri care a prins tot mai mult contur şi pe plan local. Conceptul de sustenabilitate a migrat din sfera proprietăţii în cea a utilizatorului, scopul fiind acela de a asigura o experienţă cât mai plăcută şi de a creşte calitatea muncii. Implementarea multora dintre aceste standarde se poate face fără investiţii majore, iar efectele în ceea ce priveşte tonusul şi performanţele profesionale ale angajaţilor sunt extrem de benefice”, a declarat Mihai Păduroiu, Head of Advisory & Transaction Services – Office al CBRE Romania.

În opinia consultantului CBRE, segmentul de facilităţi pentru relaxare, cel rezidenţial şi zona  de birouri evoluează împreună, fiind interconectate. Marile proiecte de birouri nu mai seamănă cu cele de acum 5 sau 10 ani, iar dezvoltatorii de pe piaţa locală au început să ţină cont de “experienţa” pe care o oferă angajaţilor companiilor chiriaşe. Tot mai multe proiecte de birouri includ facilităţi extrem de variate, de la piste de alergare amplasate pe acoperiş la parcări pentru biciclete şi duşuri, săli de sport, grădini care includ zone amenajate pentru lucru etc.

“În prezent, pe piaţa clădirilor de birouri asistăm la trecerea de la un simplu spaţiu de lucru, la o experienţă superioară care oferă acces facil la zona de birouri, la cea rezidenţială şi la spaţiile de retail. Generaţiile tinere îşi doresc să poată merge pe jos sau cu bicicleta la muncă şi să aibă la dispoziţie magazine şi spaţii unde să poată face sport. Aşa cum arată şi o parte din concluziile studiului nostru, crearea unui spaţiu de lucru neconvenţional creşte semnificativ productivitatea angajaţilor. Aş adăuga că, prin oferirea cât mai multor facilităţi, atragerea unor oameni buni şi retenţia lor devin mai consistente”, a explicat Mihai Păduroiu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO