Business Construct

Bulgarii vor să inaugureze 100 km de autostrăzi în 2012, iar românii 130

Îi vom depăşi pe vecinii din sud? Bulgarii vor să inaugureze 100 km de autostrăzi în 2012, iar românii 130

Autor: Andreea Neferu

28.05.2012, 11:56 4423

Bulgaria intenţionează să inaugureze anul acesta aproape 100 de kilometri de autostrăzi, potrivit unor informaţii transmise la solicitarea ZF de Agenţia pentru Infrastructură Rutieră de la Sofia. Pe de altă parte, în România Ministerul Transporturilor şi-a asumat tăieri de panglici pe circa 130 de kilometri de autostrăzi în anul 2012.

O nouă promisiune: autostrada Bucureşti-Ploieşti va fi gata pe 30 iunie

Anul acesta bulgarii vor să inaugureze în iulie un tronson de 31,8 kilometri între Stara Zagora şi Nova Zagora, pe autostrada denumită Trakia. În august ar urma să fie inaugurat şi tronsonul de 35,7 kilometri între Nova Zagora şi Yambol, de pe aceeaşi autostradă, dar şi sectorul Orizovo-Dimitrovgrad, cu o lungime de 31,5 kilometri, de pe autostrada Maritca.

La polul opus, una dintre cele mai aşteptate autostrăzi ce ar trebui deschise circulaţiei anul acesta în România este Bucureşti-Ploieşti, alternativă la DN 1, cel mai circulat drum din România. Cei 62 de kilometri ce lea­gă cele două oraşe ar urma să fie gata în două etape: aproape 55,5 km vor fi livraţi, cel puţin teoretic, în câteva săptămâni, în timp ce primii 6,5 km, ce pornesc din Capitală, au ca termen luna octombrie.

Tot pe bucăţi va fi inaugurată şi porţiunea dintre Cernavodă şi Constanţa de pe Autostrada Soarelui. În iulie va fi gata întregul tronson de 31 km dintre Medgidia şi Constanţa, după ce anul trecut au fost puşi în funcţiune circa 14,5 kilometri. Tot în vară, în luna iulie, va fi finalizată şi centura Constanţei la standard de autostradă, cu o lungime de 21,8 km, dintre care 8,5 km au fost des­chişi traficului anul trecut. De o "semi-inaugurare" va avea parte tronsonul Cernavodă-Medgidia, în contextul în care cei 20,5 km ai şoselei vor fi deschişi în iulie, dar pe câte o singură bandă pe sens.

Şi dacă în ultimii ani Ministerul Transporturilor şi-a făcut un obicei din a inaugura porţiuni din tronsoane de autostrăzi, în 2012 va continua cu acelaşi obicei: vor fi inauguraţi 18 km din cei 64 ai autostrăzii Suplacu de Barcău-Borş, precum şi alţi 18 km din autostrada Deva-Orăştie, cu o lungime de 32 km.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO