Business Construct

Business Construct: Repartitoare - Cum se reduc costurile cu energia termica cu 40%

Repartitoare: Cum se reduc costurile cu energia termica cu 40%
23.03.2010, 15:04 685

Instalarea si utilizarea robinetilor termostatici impreuna curepartitoarele de costuri de incalzire reduc consumul de energietermica cu peste 35% si implicit si costurile cu aceasta, potrivitdatelor furnizate de reprezentantii Techem, calculul fiind realizatpe baza statisticilor elaborate de Regia Autonoma de Distributie aEnergiei Termice (RADET) si se aplica consumului de energie termicadin Bucuresti.

"Prin instalarea si utilizarea robinetiilor termostatici,impreuna cu repartitoarele de cladura, consumul de energie termicanecesara incalzirii unei locuinte se reduce cu pana la 37%, in timpce media europeana ajunge pana la 25%. Diferenta dintre medianationala si cea europeana este data de faptul ca majoritatealocuintelor din vestul Europei sunt dotate inca din constructie curobineti termostatici, dar fara repartitoare, si fara o evidentaclara a costurilor, locatarii n-au tendinta sa economiseasca", aexplicat Petco Uzunov, directorul general al Techem in Romania.

Compania este membra a grupului german Techem, furnizor deservicii in domeniul energiei, care pe plan mondial a realizatafaceri de 625 mil. euro anul trecut. In Romania afacerile Techems-au ridicat in 2009 la 9,6 mil. lei, respectiv 2,2 mil. euro, increstere cu 5% fata de anul precedent.

"Prin utilizarea robinetilor cu cap termostatic se poate reduceconsumul de energie termica inregistrat la bransamentul unui imobilcu un procent variabil intre 20% si 40%, in functie de tipulconstructiv al imobilului", a precizat si Cristian Ispas,directorul de marketing al companiei Ista Romania, subsidiaralocala a Ista, producator german de repartitoare de costuri deincalzire. Ista Romania a inregistrat anul trecut o cifra deafaceri pe plan local de aproximativ 3,9 milioane de euro, increstere cu 14% fata de 2008.

Doar 46% au repartitoare. Potrivit datelorfurnizate de Techem, in Romania exista aproximativ 680.000 deapartamente care sunt dotate cu repartitoare de caldura, numarulunitatilor instalate fiind de circa 2,6 milioane la nivel national.Astfel, doar 46% din totalul numarului de apartamente din Romaniasunt dotate cu repartitoare de caldura.

Circa 800.000 de apartamente necesita in continuare dotarea curepartitoare de caldura, astfel ca piata potentiala pentru asemeneaechipamente se ridica la circa 309 mil. lei (73,5 mil. euro), fiindnecesare in continuare 2,9 milioane de repartitoare de caldura,calculat la un necesar de 3,6 unitati pe apartament, la un pretmediu de 105 lei pe unitate.

Numarul total de apartamente din Romania racordate la sistemulcentral de termoficare este de circa 1,5 milioane, de doua ori maimic decat la inceputul anilor '90. "In anii '91-'92 existauaproximativ 3 milioane de apartamente conectate la sistemul centralde termoficare in Romania. De atunci numarul apartamentelorracordate la sistemul central de termoficare s-a redus considerabilin principal din cauza inchiderii unor furnizori de agent termic.Astfel in 2004 existau circa 1,9 milioane de locuinte bransate lasistemul central de termoficare, dar in urma trendului dedebransare din perioada 2004-2007, circa 500.000 de apartamente auiesit din sistem, ramanand efectiv 1,5 milioane de locuintebransate in prezent", a explicat Uzunov.

Techem detine pe piata locala aproximativ 720.000 derepartioare, ceea ce inseamna o cota de piata de circa 30% fiind aldoilea jucator pe piata. Dintre acestea aproximativ 28% suntrepartitoare cu emitator radio, care permite citirea din afaraapartamentului.

Reprezentantii Ista apreciaza un potential al pietei ceva maimare, cu un plus de 150.000 de apartamente peste estimarile Techem,astfel numarul apartamentelor necontorizate se ridica la950.000.

"Volumul pietei de repartioare este estimat undeva la 42%,respectiv 687.000 de apartamente contorizate, in timp ce valoareapotentiala a pietei de repartioare este undeva la 950.000 deapartamente necontorizate", a precizat Ispas de la Ista. Potrivitpropriilor estimari, Ista detine in Romania o cota de piata deaproximativ 42%, reprezentand circa 260.600 de apartamente, cu unnumar total de 960.200 de repartitoare.

Preturi mici, economii mari. Pretul unui set,care cuprinde atat robinetii termostatici, cat si repartioarele decosturi si montajul, variaza intre 70 si 150 de lei, in timp cetariful pentru citirea si esalonarea consumului se ridica la circa2,4 lei pe aparat. Astfel, tariful de esalonare a costurilor deinclazire pe apartament este de aproape 9 lei/luna.

"Veniturile medii anuale din servicii realizate de Techem inRomania depasesc 8 milioane de lei, dar sunt influentate defactorii de mediu, de cat timp se livreaza agent termic in sistem.Luam in calcul o utilizare de aproximativ 5,5 luni pe an", aexplicat Uzunov.

In acest an, ambii executivi apreciaza o crestere a pietei derepartitoare, populatia fiind motivata de exemplele de reducere acosturilor cu incalzirea, prin montarea de robineti termostatici sirepartitoare de costuri, dar si prin reabilitarea termica acladirilor, in ultimul caz fiind posibila o reducere a facuturiipentru energie termica cu pana la 70%.

"In ceea ce priveste anul 2010 preconizam o usoara crestere apietei, avand in vedere experienta pozitiva dobandita in timpulacestei ierni de catre cei care au avut repartitoare si mai ales decatre cei care au reusit sa isi izoleze condominiul si au avut si repartitoare. Inultimul caz, reducerea facturii a fost cu pana la 70% fata deblocurile neizolate si fara repartitoare", a precizat Ispas.

Pentru acest an reprezentantul Ista estimeaza o crestere usoaraa cifrei de afaceri de putin peste 10%, la 4,3 milioane deeuro.

Stam mai rau ca vecinii. Potrivit statisticilor Techem, Bulgariaare cel mai ridicat grad de echipare cu repartitoare a locuintelordin regiunea Europei de Est, de circa 96% din totalul fonduluilocativ. In top urmeaza Cehia cu o pondere de 77% si Slovacia cu76%, in timp ce Polonia, cea mai mare piata din regiune, estimatala 5,5 milioane de apartamente, are un grad de echipare de 54%.

"Gradul mare de echipare din Bulgaria se datoreaza legislatieicare a impus montarea de repartitoare si care, spre deosebire deRomania unde de asemenea exista o astfel de reglementare, inBulgaria s-au adoptat si sanctiuni impotriva celor care nu aurespectat

legea", a explicat Wojciech Lubiniecki, directorul regional alTechem pentru Europa de Est.

Legislatia din Romania prevedea ca data limita pentru montareade robineti termostatici si repartitoare de costuri septembrie2009, insa legea nu precizeaza nicio masura de impunere saucontraventie. "Evolutia sub asteptari din 2009 a pietei derepartitoare se datoreaza legislatiei incomplete si neclare", aprecizat si Ispas, reprezentantul Ista.

Pe langa carentele legii, directorul Techem apreciaza ca o altasolutie pentru echiparea locuintelor cu repartitoare o reprezintasubventionarea din partea statului, model adoptat de Ungaria.

Sfaturile producatorilor

Scaderea consumului de energie termica se face pe principiu "saconsumam cat si cand avem nevoie". Iata cateva dintre cele maiimportante metode de optimizare a consumului de energietermica:

Iarna:

  • cand deschideti fereastra, inchideti robinetul, pe gradatiaminima
  • cand sunteti plecat de acasa, inchideti robinetul, pe gradatieminima
  • in camerele nelocuite reglati robinetul pe o treapta inferioara(1 sau 2)
  • noaptea, reglati robinetul pe o treapta inferioara (1 sau2)
  • nu acoperiti robinetul cu draperii sau mobile

Vara:

  • cand nu se furnizeaza apa calda in instalatii, deschidetirobinetul la maxim (5 sau 6)

1. Apometre radio pentru apa calda si apa rece

2. Apometru radio pentru apa rece pentru instalatiile deracire

3. Apometru radio pentru apa calda pentru instalatiile deIncalzire

4. Repartitor radio pentru calorifer

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO