Business Construct

Caldura verde

Caldura verde

Potrivit estimarilor, peste 1,7 milioane de apartamente sunt cuplate la reteaua nationala de termoficare, in acest sens distribuitorii mizand pe accelerarea programului guvernamental „Casa Verde", prin care se subventioneaza utilarea locuintelor cu echipamente de incalzire pe baza de energii regenerabile.

26.02.2009, 17:27 116

 

Piata a inregistrat un regres puternic incepand cu 2004, dupa explozia pietei centralelor termice in perioada 2001-2003, pe fondul debransarilor masive de la reteaua centrala de termoficare, al extinderii retelei nationale de gaze naturale si nu in ultimul rand al potentialului ridicat al pietei de profil.
In 2004, piata de profil a scazut cu aproximativ 24% fata de anul precendent, dupa ce instalarea microcentralelor a fost restrictionata aproape sapte luni de zile. Ulterior, companiile de profil au inceput sa se orienteze mai mult spre oferte care au la baza utilizarea energiilor regenerabile, astfel incat, in prezent aproape toti jucatorii din piata au alternative la incalzirea traditionala pe baza de gaze naturale.
Pentru acest an, se estimeaza o scadere in volum a pietei instalatiilor termice de pana la 20%, pana la 135-150 mil. euro, corectie care va viza in principal vanzarile de centrale termice standard, pe baza de gaz. Valoric insa, corectia va fi compensata de cresterea vanzarilor de centrale termice cu condensare sau a echipamentelor pe baza de energii regenerabile, care sunt mai scumpe.
„Ne asteptam ca industria locala sa inregistreze o scadere a cererii de echipamente termice de pana la 20%, in special in sfera centralelor termice standard. Este insa de asteptat ca valoarea pietei sa oscileze in jurul cifrei de 135-150 de milioane de euro, pe fondul cresterii vanzarilor de centrale termice cu condensare sau ale echipamentelor pe baza de energii regenerabile, precum panourile solare sau pompele geotermale, produse cu o valoare mai mare", a declarat Mariana Neamtu, directorul de marketing al Baxi Romania, prezent pe piata locala cu marcile Baxi, Westen si Roca.
Baxi Romania, subsidiara locala a grupului britanic cu acelasi nume, a realizat in 2008 afaceri in crestere cu 15%, pana la 21 de milioane de lei (5,7 milioane euro), sub estimarile de 30 de milioane anuntate insa la inceputul anului trecut.
„Criza financiara a dus la incetinirea ritmului de crestere prognozat la inceputul anului 2008. In ianuarie porneam increzatori cu o estimare a cifrei de afaceri in crestere cu 40% fata de 2007, si asta in special pe fondul boom-ului asteptat in sectorul constructiilor civile si industriale. Am inregistrat insa o crestere de 15%, respectiv 21 de milioane de lei", a adaugat Neamtu.
In 2009, compania estimeaza o reducere a cifrei de afaceri cu pana 8% si mizeaza pe demararea programului guvernamental „Casa Verde" pentru deblocarea pietei sistemelor de incalzire alternative. De asemenea, ca strategie pentru acest an, Baxi se va orienta catre centralele cu condensare, precum si pe panourile solare, renuntand treptat la centralele standard, incercand sa majoreze ponderea acestora la 17% din totalul vanzarilor.
„Pentru 2009 am bugetat o cifra de afaceri in scadere cu 8%. Cu toate ca industria termotehnica va inregistra o scadere a volumului de centrale termice, vizam compensarea trendului prin schimbarea mixului de produse vandute, o pondere semnificativa avand-o echipamentele pe baza de resurse regenerabile. De asemenea anul acesta ne propunem ca centralele termice cu condensare si panourile solare sa ajunga la 17% din cifra de afaceri, ceea ce va creste cu siguranta profitabilitatea Baxi", a declarat Neamtu.
Strategie de viitor. Majoritatea distribuitorilor de instalatii de incalzire prezenti in Romania ofera alternative la incalzirea traditionala pe baza de gaz, un exemplu in acest sens fiind grupul german Bosch.
Grupul este prezent pe piata din Romania cu marcile Buderus si Junkers si a anuntat de curand investitii de 530 de milioane de euro, pana in 2012, pentru dezvoltarea tehnologiilor energetice solare.
„In decembrie 2008, Bosch a preluat compania producatoare de panouri solare Ersol din Erfut, care este unul dintre cei mai mari producatori din domeniu. Investitia reflecta strategia Bosch de a dezvolta puternic produsele care folosesc energia regenerabila, iar in acest sens dorim sa investim 530 de milioane de euro in dezvoltarea tehnologiilor energetice solare. Anul acesta vom lansa si in Romania pompele de caldura si preconizam o crestere a vanzarilor, deoarece aceste produse ajuta la o economisire sporita a energiei, fiind destinate atat incalzirii spatiilor de locuit, cat si producerii de apa calda menajera", a declarat Eleni Sefel, PR manager pentru Bosch Romania.
De asemenea, si Vaillant Group Ramania, filiala locala a producatorului german cu acelasi nume, se arata interesata in acest an de sistemele de incalzire pe baza de energii regenerabile, mizand pe trendul asecendent urmat de acestea, datorat eficientei si consumului redus de energie si deci al costului mic de exploatare. „Vaillant Group ofera ca alternative pentru centralele termice conventionale ce functioneaza pe baza de gaze naturale, instalatii precum sunt pompele de caldura, sistemele solare sau echipamentele pe combustibili solizi. Aceste segmente vor urma un trend ascendent, datorita eficientei si consumului redus de energie", a declarat Paul Vintila, directorul de marketing si vanzari al Vaillant.
Compania a inregistrat in 2008 o crestere a cifrei de afaceri de 20%, de la 34,7 milioane de lei (10 milioane euro), cat a inregistrat in 2007, la 41,6 milioane lei (11,3 milioane euro).
„Cifra de afaceri a inregistrat o crestere de 20% in 2008 fata de anul precedent, ca urmare a strategiilor de marketing, dezvoltarea retelei de distributie si cresterea notorietatii marcilor", a adaugat Vintila. Grupul comericalizeaza in Romania trei dintre marcile grupului: Vaillant, Saunier Duval si Protherm.
Orientarea romanilor catre energiile regenerabile pare sa aiba intai de toate rationamente de ordin mai mult practic, cum ar fi reducerea costurilor si mai putin ingrijorarea pentru mediul inconjurator. Cu toate acestea, reprezentantii Baxi sesizeaza o crestere a preferintelor pentru astfel de energii si pe piata interna.
„Preocuparea pentru mediu rezoneaza putin in Romania, insa reducerea costurilor energetice a reusit sa capteze interesul romanilor. Aceasta preocupare incepe sa se afirme timid, iar perceptia cresterii costurilor energetice conduce treptat la crearea intr-un timp relativ scurt a unei piete semnificative si pentru aceste tehnologii", a adaugat Mariana Neamtu. Printre echipamentele bazate pe energii regenerabile comercialziate de Baxi se numara panourile solare plane, panourile solare cu tuburi vidate, precum si centrale cu condensare, cu boiler de acumulare.
„Casa Verde", costuri mici. Potrivit estimarilor, utilizarea energiilor regenerabile la incalzirea locuintelor reduce costurile energetice cu aproximativ 40% fata de incalzirea traditionala pe baza de gaze naturale.
„Daca ar fi sa realizam o clasificare referitoare la costul surselor de energie folosite pentru incalzirea locuintelor sau a apei menajere, situatia ar sta in felul urmator, pornind de la ieftin la costisitor: energie solara, combustibil solid, energie geotermala, combustibil gazos, combustibil lichid, energie electrica", a apreciat Enrico Perini, presedintele si actionarul majoritar al grupului Romstal.
Compania a inregistrat in 2008 o cifra de afaceri de 550 de milioane de euro, in crestere cu 8% fata de anul precedent, iar pentru acest an conducerea estimeaza afaceri de cel putin 570 de milioane de euro.
„In prima jumatate a anului trecut compania Romstal a inregistrat o crestere de 30% fata de aceeasi perioada din 2007. Modul in care a evoluat piata in a doua parte a anului a determinat insa o scadere de 30% in decembrie 2008 comparativ cu decembrie 2007. Per ansamblu insa, in 2008 cifra de afaceri a grupului Romstal a inregistrat o crestere de aproximativ 8% fata de anul precedent, ajungand la nivelul de 550 de milioane de euro. La finalul anului 2009, grupul Romstal estimeaza afaceri de minimum 570 de milioane de euro", a adaugat Perini.
Preturile de achizitie ale echipamentelor pe baza de energii alternative sunt insa mai ridicate decat cele ale centralelor traditionale cu gaz si sunt influentate de cursul valutar. In acest sens distribuitorii anunta o adaptare la necesitatile si posibilitatile clientilor.
„Preturile vor inregistra o crestere de pana la 10%, pe fondul fluctuatiei cursului valutar si al cresterii tarifelor serviciilor. Pe de alta parte, situatia va fi contracarata de diversificarea gamelor de produse prezente in portofoliul producatorilor si imporatorilor, astfel incat sa vina in intampinarea diferitelor categorii de clienti, cu produse adaptate veniturilor si necesitatilor acestora", a continuat Neamtu.
De aceeasi parere este si directorul Vaillant, care apreciaza ca piata de profil anul acesta nu va suferi modificari considerabile fata de anul trecut, insa preturile se vor majora ca urmare a diferentelor de schimb valutar. „In acest moment piata instalatiilor nu difera fata de aceeasi periada a anului trecut. Este foarte clar insa ca preturile se vor modifica datorita cursului de schimb. In ceea ce priveste vanzarile din acest an, produsele pe baza de condensatie, cu consum scazut de combustibil, vor deveni din ce in ce mai atractive."
„Lansarea programului «Casa Verde» si amanarea acestuia in mod repetat au condus la blocarea pietei sistemelor pe baza de energii alternative. Sustinem revizuirea acestui program prin imbunatatirea metodologiei de aplicare si credem ca micsorarea cotei de subventionare duce nemijlocit la marirea numarului de beneficiari. In mod sigur piata ar cunoaste o dezvoltare considerabila daca ar fi eliminate piedicile legislative si procedurile pentru debransare", a explicat Neamtu de la Baxi Romania.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO