Business Construct

Casele românilor care lucrează în străinătate ridică cu greu piaţa construcţiilor. „Nu ne putem baza doar pe cei care muncesc afară“

Sunt în continuare localităţi în România în care primarii eliberează 50 de autorizaţii noi pe an

Sunt în continuare localităţi în România în care primarii eliberează 50 de autorizaţii noi pe an

Autor: Andreea Neferu

20.08.2014, 00:08 908
Luna august, în care în mod tra­diţional românii care muncesc în străinătate se întorc acasă în concediu, a reprezentat în ultimii ani  o gură de oxigen pentru piaţa locală a construcţiilor rezidenţiale, în contextul în care aceştia pompau bani în renovarea caselor existente din ţară sau în construirea de noi locuinţe.
 
Anul acesta, revenirea românilor în ţară nu mai dă acelaşi elan pieţei construcţiilor, având în vedere că nici economiile europene în care românii lucrează nu mai au „combustibil“ de creştere. Spre exemplu, economia italiană a scăzut cu 0,2% în al doilea trimestru, în timp ce PIB-ul Germaniei a înregistrat un recul tot de 0,2%.
 
„Fenomenul (de construcţii de case - n.red.) continuă, însă nu la amploarea anilor trecuţi. Localnicii din comună care muncesc peste hotare au venit în concediu acasă în vara aceasta, însă din ce am înţeles este din ce în ce mai greu de găsit de lucru în străinătate. Ei stau acolo cât timp au de lucru. Momentan veniturile lor în străinătate sunt încă suficient de bune încât să nu trebuiască să se întoarcă acasă“, spune Ştefan Valerian Cramarciuc, primarul comunei Satu Mare din judeţul Suceava, care are circa 3.600 de locuitori.
 
După declanşarea crizei, atât în vestul Europei, cât şi în România volumul lucrărilor de construcţii rezidenţiale, dar şi numărul de autorizaţii de construire au intrat pe o pantă descendentă. Cea mai mare scădere a avut loc în august 2009, când construcţiile rezidenţiale au înregistrat la nivel naţional un declin de 40,8% faţă de aceeaşi lună din 2008, în timp ce numărul de autorizaţii de construire s-a redus cu 23%, la 4.652, potrivit calculelor ZF pe baza datelor de la Institutul Naţional de Statistică. După criză, singurii ani în care s-au înregistrat creşteri la nivelul construcţiilor rezidenţiale în luna august au fost 2011, cu un plus de 7,6%, dar şi 2013, când a existat o creştere de 52,7%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO