Business Construct

CBRE: Stocul de birouri de clasa A a depăşit un milion de metri pătraţi în Capitală

CBRE: Stocul de birouri de clasa A a depăşit un milion...

Autor: Cristina Bellu

21.07.2016, 13:11 487

Raportul CBRE România mai relevă că pe trimestrul al doilea, cererea netă de spaţii de birouri a fost de 76.000 mp, cu o pondere de peste 75% din cererea totală. Raportată la primul semestru din 2016, cererea neta a fost de 136.000 mp, ceea ce reprezinta doua treimi din cererea totală înregistrată în aceeaşi perioadă.

Una din cele mai importante date ale raportului arată că, pentru prima dată, Bucureştiul deţine peste un milion de metri patrati de spatii de birouri de clasa A.

Stocul total de spaţii de birouri la sfărşitul primului semestru a ajuns la 2,49 milioane mp.

"Există un număr mare de cerinţe ferme în curs de tranzactionare. (...) De aceea, apreciem că cererea totala va rămâne la nivelurile constante de acum şi în următoarele trimestre din 2016 şi va ajunge la aproximativ 350.000- 400.000 mp", spune Mihai Paduroiu, head of advisory & transaction services, CBRE Romania.

CBRE a intermediat în al doilea trimestru aproximativ 20.000 mp, reprezentând proprietari şi chiriaşi în Bucureţti şi în intreaga ţară.

Datele CBRE mai arată că în al doilea trimestru s-au livrat 80,600 mp de birouri de clasa A în patru clădiri din Bucureşti, trei dintre ele situate în zona de Nord: Globalworth Tower şi Gara Herastrau Office Building (dezvoltat de Globalworth), ultima fază din Green Court Bucharest (dezvoltat de Skanska) şi o clădire în zona de Centru: George Enescu Office Building (dezvoltat de Jupiter Group).

Pâna la sfarsitul acestui an se vor mai livra aprox. 234,000 mp (95% fiind birouri de clasa A). Mai mult de jumătate din stocul nou anunţat până la sfărşitul lui 2016, respectiv 61%, este localizat în Pipera, 21% în West şi 15% în Centre Business District.

Rata de neocupare a spaîiilor de birouri la jumătatea acestui an a scăzut cu 1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, fiind situată la 11.9% ; pentru clădirile de clasa A, rata de neocupare este 5.8%, iar pentru cele de clasa B este 16.3%.

Cel mai activ sector în închirierile de spaţii de birouri continuă să fie IT&C – cu o pondere de 46% din cererea totală pe trimestrul al doilea şi cu aproape jumătate (49%) din cererea totală de pe întreg semestrul întâi al lui 2016.

Chiria primă pentru spaţiile de birouri a rămas stabilă la nivelul de 18.5 euro/ mp pentru zona de Centre Business District (CBD), iar chiria efectivă netă este estimată la 80-85% din chiria headline.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO