Business Construct

Cine construieşte în Bucureşti: Investitorii români, turci şi spanioli adaugă peste 3.000 de locuinţe pe harta rezidenţială a sectorului 6

21 Residence Politehnica

Autor: Alina-Elena Vasiliu

05.06.2017, 14:03 15895

♦ Primele locuinţe vor fi livrate săptămânile acestea, iar termenul cel mai îndepărtat pentru celelalte este anul 2018 ♦ Preţul pentru un apartament cu două camere în cele mai noi proiecte din sectorul 6 începe de la 50.000 de euro.

Peste 3.000 de locuinţe se află în cons­trucţie în sectorul 6 din Bu­cu­reşti, în câteva ansambluri rezidenţiale pentru care muncitorii au început deja să lucreze la foc con­ti­nuu. Antrepre­no­rul Petre Ni­culae (peste 1.500 de lo­cu­in­ţe), fa­mi­lia Eskiocak (1.200 de lo­cuinţe) şi spaniolii de la Gran Via (310 locuinţe) au mai multe şantiere în lucru în sec­­torul 6, primele livrări fiind programate încă din această vară.

Cel mai mare dezvoltator din sectorul şase, prin numărul de locuinţe pe care le are în lucru, este Petre Niculae, cel care controlează cons­truc­torul Pedro Company Constructexim. El ridică 1.500 de apartamente în proiectul 21 Residence Po­litehnica, din apropierea hipermarketului Cora Lujerului, pe bulevardul Iuliu Maniu. Terenul are o suprafaţă totală de 36.000 de metri pătraţi, pe care se construiesc cinci imobile de locuinţe, de for­ma­tul SĂPĂ11 etaje. Primele două blocuri vor fi ga­ta la sfârşitul lunii decembrie a acestui an sau cel târ­ziu în ianuarie anul viitor, după cum spuneau re­cent reprezentanţii biroului de vânzări amplasat la intrarea în viitorul complex rezidenţial, iar urmă­toarele trei imobile urmează să fie livrate ulterior.

La o singură staţie de autobuz distanţă de 21 Residence, tot pe bulevardul Iuliu Maniu, lângă parcul Politehnicii, se află celălalt proiect în con­strucţie al Pedro Company Constructexim, şi anu­me Cotroceni Politehnica Residence. La sfârşitul lunii aprilie mai erau disponibile doar câte­va apartamente cu două camere, la preţuri între 74.600 de euro şi 79.000 de euro, în funcţie de etaj şi suprafaţă, şi apartamente cu trei camere, la 105.500 de euro, potrivit agenţilor de vânzări.

Proiectul va avea tot parter plus 11 etaje şi este programat să fie finalizat săptămânile acestea. Ansamblul ar urma să aibă şi un spaţiu comercial.

Pedro Company este controlată integral de Petre Niculae, în vârstă de 57 de ani, un antreprenor extrem de discret, despre care nu există multe informaţii publice. El deţine integral Pedro Company, companie de construcţii cu afaceri de 5 mil. euro în 2015.

Investiţie turcească în rezidenţial

Pe o parte din fosta platformă industrială Turbomecanica din vestul Capitalei se dezvoltă un alt proiect rezidenţial, Rotar Park Residence, sub „sem­nătura“ familiei Eskiocak din Turcia. Situat la 200 de metri distanţă de staţia de metrou Păcii, acesta va avea circa 1.200 de apartamente la finali­za­re. Ansamblul se dezvoltă pe o suprafaţă de circa 33.000 de metri pătraţi. Prima fază va cuprinde 284 de apartamente şi este deja vândută integral, după cum se arată pe site-ul proiectului, faza a doua este vândută în proporţie de 95%, iar vânzările pentru cea de-a treia etapă au fost deja demarate. Pentru ultima etapă, preţurile sunt cuprinse între 50.000 de euro pentru un apartament cu două camere de 45 de metri pătraţi şi 65.000 de euro, pentru două camere însumând 55 de metri pătraţi.

Potrivit celor mai recente date, investiţia în primele două blocuri care vor forma prima etapă de dezvoltare este de circa 10-12 milioane de euro.

Pe terenul pe care se va afla ansamblul rezi­denţial, care are în total 3,3 hectare, a funcţio­nat fosta uzină Turbomecanica din cartierul Militari. Terenul a fost cumpărat prin intermediul firmei Rotar Residence, deţinută de familia Eskiocak din Turcia, pentru 5,1 mil. euro. Conform celor mai recente date, Rotar Residence este deţinută de Eskiocak Sabahattin, Eskiocak Ilmiddin şi Eskiocak Alaettin, cetăţeni turci.

Compania nu a anunţat când este estimată livrarea proiectului Rotar Park Residence.

Şi spaniolii investesc în locuinţe

Tot în vestul Capitalei, grupul spaniol Gran Via a demarat recent lucrările de construcţii la trei noi blocuri de locuinţe în ansamblul rezidenţial Gran Via Park, pe fosta platformă Electrotehnica de vizavi de mallul Plaza România. Blocurile din ansamblul rezidenţial însumează 310 locuinţe, care vor fi gata în mai 2018. Aceasta va reprezenta a doua fază a proiectului Gran Via Park, după ce prima etapă, care cuprinde 189 de locuinţe, a fost livrată la finalul anului trecut.

Preţul unei garsoniere în noile blocuri porneşte de la 42.000 de euro plus TVA, iar cel mai ieftin apartament cu două camere costă 59.000 de euro plus TVA.

Preţurile sunt stabilite în funcţie de poziţia locuinţei, de etajul la care se află şi de suprafaţă.

Grupul Gran Via construieşte aceste imobile prin compania Residence Development. Cea mai mare parte din investiţia totală pentru această etapă, adică 75% din valoarea fără TVA, vine de la bancă, iar restul de 25% plus TVA sunt bani de la acţionari, după cum spunea recent Antoanela Comşa, directorul general al Gran Via în România. Ea nu a furnizat şi valoarea investiţiei pentru această a doua etapă, însă prima fază a proiectului a necesitat o investiţie de 13 milioane de euro, fără a lua în calcul terenul.

Residence Development are ca acţionari o parte din acţionarii Gran Via. Potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe, compania cu acest nume a fost înfiinţată în urmă cu doi ani şi a avut pierderi de 5.700 de lei în 2015, ultimul an pentru care au fost publicate date la Ministerul de Finanţe pentru această firmă.

Gran Via Park se află pe strada Lujerului, la numărul 42, la intersecţie cu Bulevardul Timişoara, vizavi de mallul Plaza România. După finalizare, proiectul va avea în total nouă blocuri de locuinţe, cu înălţimi cuprinse între două şi 16 etaje şi o suprafaţă construită de aproximativ 40.000 de metri pătraţi. Din proiect este prevăzut să facă parte şi clădiri de birouri, cu  20 de etaje şi o suprafaţă construită de aproximativ 40.000 de metri pătraţi.

Grupul spaniol Gran Via a dezvoltat în Bucureşti şi proiectul rezidenţial Timişoara 58, în cartierul Drumul Taberei, pe platforma fostei fabrici Frigocom, proiect care are până acum trei clădiri cu câte şase etaje. Din portofoliul dezvoltatorului, face parte şi complexul Aviaţiei Apartments, de pe strada Gheorghe Calpan, care va avea trei blocuri în total, cu 250 de apartamente.

21 Residence Politehnica, Rotar Park Residence, Cotroceni Politehnica Residence şi Gran Via Park sunt exemple de proiecte aflate acum în şantier în sectorul 6 din Bucureşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO