Business Construct

Colliers: Investitorii locali au făcut doar 4% din achiziţiile de pe piaţa imobiliară din România în 2017, de 35 mil.euro, cel mai redus procent din Europa Centrală şi de Est

Colliers: Investitorii locali au făcut doar 4% din...

Autor: Roxana Rosu

30.03.2018, 13:56 485

Valoarea achiziţiilor de pe piaţa imobiliară din România s-a ridicat anul trecut la circa 960 milioane euro, investitorii locali având o pondere de doar 4% (35 mil.euro), cea mai redusă dintre pieţele din Europa Centrală şi de Est, arată un studiu realizat de Colliers.

Media regională a fost anul trecut de peste 18%, cu o pondere de 40% în Ungaria (708 mil.euro), 29% în Cehia (1,08 mld.euro) şi 8% în Polonia (421 mil.euro).

”Credem că situaţia se va schimba gradual, în condiţiile în care şi antreprenorii români au beneficiat din plin de creşterea economică rapidă din ultimii ani, mai ales cei din segmentul de retail. Există şi dovezi empirice, cum ar fi faptul că au existat antreprenori care au dorit să cumpere terenuri sau proprietăţi în ultimii ani”, se arată în analiză.

La nivel regional, achiziţiile de active imobiliare făcute de către investitorii naţionali şi transfrontalieri pe cele 6 pieţe principale ale Europei Centrale şi de Est au crescut cu 32% în 2017.

„Dinamismul crescut al capitalului naţional a ajutat atenuarea scăderii în 2017 a volumelor record din 2016 din Africa de Sud şi Asia. Este posibil ca fondurile sud-africane să facă un mic pas înapoi în 2018, în timp ce capitalul asiatic ar putea redeveni activ, cel mai probabil ca urmare a tranzacţiilor de portofolii sau fuziuni şi achiziţii corporate”, a declarat Mark Robinson, CEE research specialist, Colliers International.

Investitorii cehi au generat aproape 13,5% din investiţiile totale în ţările din regiune în 2017, cu achiziţii de 1,77 mld. Euro, în creştere cu 43% faţă de anul precedent. Fluxurile transfrontaliere au accelerat, ajungând la 691 mil. euro, de la 84 mil. euro cu un an înainte.

O altă ţară care a contribuit semnificativ la fluxurile transfrontaliere în 2017 a fost Slovacia. Achiziţiile slovace din alte ţări (141 mil. euro) au fost de peste trei ori mai mari decât achiziţiile interne (44 mil. euro). Pe de altă parte, Slovacia şi Cehia sunt şi printre cele mai populare destinaţii transfrontaliere pentru fluxurile cu origine din ECE.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO