Business Construct

Colliers: Piaţa imobiliară locală continuă ciclul de creştere

Colliers: Piaţa imobiliară locală continuă ciclul de...

Autor: Bogdan Alecu

24.03.2016, 15:08 1472

Piaţa imobiliară locală va continua evoluţia pozitivă din ultimii ani, estimându-se creşteri pentru segmente-cheie, precum piaţa de investiţii, birouri şi industrial, conform celui mai recent raport de piaţă publicat de Colliers International Romania.

Piaţa de investiţii a fost „segmentul vedetă” în 2015, fiind primul an post-criză când activitatea tranzacţională a indicat cu adevărat revitalizarea acestui sector. Nivelul sănătos al tranzacţiilor, cât şi intrarea pe piaţă a unor investitori noi, arată intensificarea interesului pentru România ca destinaţie pentru investiţii. Segmentul de birouri a fost dominat de sectorul de outsourcing, prin companii noi sau extinderi ale celor deja existente, atrase de oportunităţile pieţei locale. De asemenea, situaţia macroeconomică favorabilă susţine sentimentul pozitiv al pieţei imobiliare. Creşterea salariilor de 8,4% şi a consumului cu 4,7% comparativ cu 2014 s-au reflectat în performanţe mai bune pentru retaileri.

”În comparaţie cu celelalte ţări din Europa Centrală şi de Est, România se bucură de cerere internă sănătoasă şi există semne concrete care arată că atractivitatea ţării este în creştere. Investitori internaţionali şi dezvoltatori încearcă să acapareze tot mai mult din potenţialul pieţei, într-un timp cât mai scurt. Creşti/te adaptezi sau dispari, acesta este spiritul actual al pieţei imobiliare. Există un număr mare de proiecte anunţate pe toate sectoarele, iar lupta va fi câştigată de cel care se va alinia cel mai repede tendinţelor şi cerinţelor pieţei”, consideră Ilinca Păun, Managing Director Colliers International Romania.

Peste 360,000 m2 de birouri urmează a fi livraţi în 2016, iar interesul pentru potenţialul pieţei este confirmat de numărul mare de contracte de preînchiriere deja semnate - mai mult de jumătate din stocul ce urmează a fi livrat. în ceea ce priveşte activitatea tranzacţională, spre deosebire de anul trecut, când pe piaţă s-au remarcat câteva tranzacţii reper, în 2016, vom asista la mai multe tranzacţii de dimensiuni medii, cu suprafeţe mai mici, cuprinse între 3,000 – 5,000 m2.

”Sectorul de outsourcing va fi şi în 2016 principalul generator de cerere de spaţii de birouri. Cel mai important aspect al acestei creşteri este lărgirea spectrului de interes pentru România, astfel că nu doar costurile sunt principala atracţie, ci mai degrabă valoarea şi calitatea serviciilor livrate. Ne aşteptăm la o cerere sănătoasă şi susţinută de spaţii noi de birouri în următorii ani ”, consideră Ramona Marusac, Associate Director Office Agency, Colliers International.

Piaţa de retail din România a raportat o efervescenţă tot mai mare în ultimii 2 ani, impulsionată de contextul economic pozitiv dar si de creşterile salariale (8,4% yoy comparativ cu 2014).  Acestea s-au reflectat în creşterea consumului (5.7% în comparaţie cu anul anterior) si implicit intr-un nivel mai mare al vânzărilor operatorilor de retail, majoritatea înregistrând creşteri între 10- 20% în comparaţie cu anul trecut.

”Pentru 2016 sunt anunţate livrări noi de centre comerciale atât în Bucureşti, cât şi în orasele mari din ţară. Conform estimărilor noastre, stocul de centre comerciale din România va creste cu 500,000 m2 până în 2020, numeroase proiecte fiind deja în construcţie sau anunţate spre livrare in următorii ani. Dintre oraşele mari, Timişoara este unul dintre cele mai active ca urmare a rezultatelor bune pe care retailerii deja prezenţi pe piaţa le-au înregistrat, astfel că la sfârsitul lunii martie se aşteaptă livrarea celei de-a doua faze a proiectului Timişoara Shopping City (NEPI) cu o suprafaţă închiriabilă de 45,000 mp. Alte două proiecte sunt anuntate spre livrare în următorii doi ani, iar din analiza noastră, daca toate aceste proiecte vor fi livrate anul viitor, Timişoara se va confrunta cu un surplus de 50,000 mp non-food retail pe care va trebui să îl absoarbă în următorii ani.

O altă tendinţă vizibilă este diversificarea tot mai mare a conceptelor cu care retailerii vin în întâmpinarea consumatorilor în dorinţa lor de a atrage tot mai mulţi vizitatori în magazine şi de a îmbunătăţi în permanenţă experienţa lor de cumpărare”, a declarat Liana Dumitru, Associate Director Retail Agency Colliers International. 

Piaţa de industrial a continuat ciclul de creştere anticipat încă din anii precedenţi, fiind dublată şi de modificări ale stocului existent. în Bucureşti, pentru prima oară în ultimii ani, a început dezvoltarea unor proiecte noi ce urmează a se finaliza anul acesta, însumând mai mult de 100,000 m2 ce se vor adăuga celor 941,000 m2 raportaţi la finalul anului precedent. Consolidarea sectorului de industrial se extinde tot mai mult în afara capitalei, iar vestul ţării este următoarea concentraţie de proiecte de tip industrial, oraşe precum Timişoara, Cluj Napoca acaparând tot mai mult din cererea nouă

”Piaţa locală a atras în ultimii ani marii dezvoltatori şi investitori, interesaţi de crearea unor platforme industriale regionale. România devine astfel o verigă strategică, ceea ce se concretizează într-o piaţă cu un ritm susţinut de creştere, dar în acelaşi timp, caracterizată de stabilitate şi maturitate. în 2016, vom vedea şi dezvoltări speculative, care arată interesul dezvoltatorilor, mai încrezători în piaţă. Sectorul de producţie îşi va menţine evoluţia pozitivă, şi chiar vedem interes şi pentru alte segmente, nu doar pentru cel de automotive care a dominat acest sector până acum”, spune Costin Bănică, Associate Director Colliers International.

În 2015 au existat o serie de factori care au creat contextul propice pentru activitatea mai intensă pe care a înregistrat-o piaţa locală de investiţii. Fluxurile de capital global favorabile, mediul macroeconomic stabil, lichiditatea de piaţă crescută, cât şi accesul mai facil la finanţare, au creat contextual potrivit, asigurând o activitate tranzacţională cu valoare totală de cca. 900 milioane euro.

”Pentru 2016, ne aşteptăm la o piaţă cu volume investiţionale similare cu cele înregistrate în 2015. Tranzacţiile închise până acum sunt manifestarea interesului în creştere din partea investitorilor, şi cu siguranţă vom vedea şi anul acesta nume noi pe piaţa locală. Deşi intensificarea activităţii a avut deja efect asupra preţurilor, România încă oferă un nivel atractiv al randamentelor în comparaţie cu restul pieţelor din regiune. Costul finanţării este încă semnificativ mai ridicat decât în pieţele din Europa Centrală şi de Vest, însă trendul de scădere a început, crescând astfel competitivitatea României ca destinaţie de investiţii”, a declarat Robert Miklo, Associate Director Investment Agency Colliers International.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO