Business Construct

Conferinţă ZF, 2 aprilie: Investiţi în România! Antreprenorii români din piaţa materialelor de construcţii, printre cei mai activi investitori în fabrici cu capital românesc

Conferinţă ZF, 2 aprilie: Investiţi în România!...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

29.03.2018, 00:08 544

Ziarul Financiar organizează luni 2 aprilie la hotelul Marriott din Bucureşti conferinţa „Investiţi în România!“, un eveniment la care vor participa cei mai mari investitori (străini şi români), cele mai importante companii, cei mai mari angajatori, cei mai mari antreprenori români şi fonduri de investiţii.

Teraplast din Bistriţa, Bilka din Braşov, AdePlast din Ploieşti, Symmetrica din Suceava şi Electric Plus din Bacău sunt câteva nume care s-au făcut remarcate prin investiţii de amploare în domeniul în care activează.

Peste 100 de mi­lioane de euro cumulează investiţiile unora dintre cele mai active companii din domeniul materialelor de construcţii de pe piaţa locală, fondate de oameni de afaceri din România.

Sectorul producţiei de materiale de con­strucţii, dominat de companii româneşti, este ast­fel „terenul de joacă“ al mai multor antreprenori locali, care au decis să rein­ves­tească bani în România, într-o perioadă în care totuşi investiţiile în producţie sunt din ce în ce mai puţine, fostele fabrici făcând loc noilor malluri sau clădiri de birouri.

De altfel, firmele româ­neşti do­mi­nă sec­torul de con­struc­ţii, cu peste 70% din totalul pie­ţei, potrivit stu­diului „Capi­ta­lul pri­vat ro­mâ­nesc“ rea­lizat de ZF în co­la­borare cu PIAROM – Patronatul In­ves­titorilor Autohtoni din România.

Producătorul de materiale de construcţii Te­ra­plast din Bistriţa se profilează ca un li­der în domeniu în ceea ce priveşte investi­ţi­ile, du­pă ce numai anul trecut a investit cumulat aproximativ 33 mil. euro în achiziţia unui alt producător român, din seg­men­tul de învelitori pentru clădiri (Depaco) şi în inaugurarea unei fabrici de panouri sandwich în Serbia.

În ianuarie, grupul Teraplast a preluat controlul asupra companiei Depaco, unde de­ţine peste 65% din acţiuni, după ce a cum­părat treptat mai multe pachete de ac­ţiuni, pen­tru o sumă totală de 12,35 mil. euro. Teraplast ar ur­ma să ajungă la 100% din Depaco în următorii patru ani, în baza unei promisiuni de vânzare-cum­pă­rare în­cheia­tă cu acţionarii.

Tot anul trecut, Teraplast a inau­gurat o fabrică de panouri sand­wich pentru construcţii în loca­li­tatea Leskovac din Ser­bia. În iunie 2017, com­pania controlată de omul de afa­ceri Dorel Goia a achi­zi­ţio­nat pentru 4,3 mil. euro uni­tatea de producţie Interle­mind din Serbia, aceasta aflându-se în fa­li­ment la acea vreme. Noua fabri­că a fost inaugurată în octombrie anul tre­cut, după o investiţie de 11 mil. euro.

Ajutoarele de la stat sunt, pentru unii dintre antreprenorii locali, soluţia pentru realizarea investiţiilor, un exemplu fiind Adrian Gârmacea, omul de afaceri care de­ţi­ne producătorul de ferestre şi uşi Electric Plus din Bacău. El vrea să majoreze capa­citatea de producţie de la 1.000 de ferestre şi uşi termoizolante la 2.500, cu un buget de zece milioane de euro în decurs de doi ani.

Compa­nia a aplicat pentru obţinerea unui aju­tor de stat în valoare de aproape 2 mil. euro. Electric Plus are acum 600 de salariaţi, iar în contextul dezvoltării cu aju­to­rul de stat, vrea să facă noi angajări.

Tot în zona Moldovei, producă­to­rul de pavele şi borduri vibropresate Symmetrica a investit 13 milioane de euro anul trecut în fabrica de metale din Suceava. Fabrica este dezvoltată pe o suprafaţă de 40.000 de metri pătraţi şi are o hală de producţie de 5.500 de metri pătraţi.

Symmetrica este o companie româneas­că înfiinţată în 1994 de Florentina-Mihaela Stanciu (60% din acţiuni) şi Florin-Cristinel Stan­ciu (40% din acţiuni). Prima fabrică Sym­metrica a fost inaugurată în 1999 la Vereşti, judeţul Suceava, urmată de uni­tă­ţile de producţie de la Podu Iloaiei, judeţul Iaşi (2010), şi Bolintin Vale, în apropiere de Bu­cu­reşti (2011), Prejmer - Braşov (2012) şi Cociu - Bistriţa-Năsăud (2012).

Pe piaţa pavelelor şi bordurilor un alt ju­cător important este Elis Pavaje, o companie tot cu acţionariat local, care şi-a bugetat pentru 2018 investiţii de aproximativ 6 mil. euro pentru retehnologizarea unor linii de pro­duc­ţii, acţiuni de marketing şi investiţii în for­ma­rea şi dezvoltarea profesională a personalului companiei.

Printre cei mai mari investitori români, se regăseşte şi omul de afaceri Horaţiu Ţepeş, care deţine producătorul de învelitori Bilka Steel din Braşov, şi care are în derulare o investiţie de 20 de milioane de euro în extinderea capacităţii de producţie. Şi Marcel Bărbuţ, proprietarul AdePlast, investeşte în mai multe unităţi de producţie, doar pentru cea din Oradea fiind alocate 15 milioane de euro. Acesteia i se adaugă fabrici noi pe care omul de afaceri le-a planificat în Cluj-Napoca, Ploieşti şi Craiova.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO