Business Construct

Cum se construieste o locuinta bioclimatica

Cum se construieste o locuinta bioclimatica

Ram Art Construct va transforma un fost lagar de detinuti politici din Delta Dunarii (foto sus) intr-o statiune ecoturistica (macheta dreapta)

26.02.2009, 17:01 1472

 
O locuinta bioclimatica realizata printr-un concept de arhitectura durabila presupune utilizarea unor materiale de constructii cat mai naturale, sisteme de climatizare eficiente, conformarea obiectului construit care sa permita o buna termoizolare, un bun iluminat natural si eliminarea posibilelor surse de poluare. Fiind un concept care presupune costuri initiale mai mari si o perioada de pregatire mai indelungata, tarile care promoveaza cel mai mult acest curent sunt Germania si cele scandinave, precum si Marea Britanie.
In judetul Brasov a fost construita prima locuinta care utilizeaza ecotehnologii, inspirata din arhitectura vernaculara, fiind incastrata in panta terenului, proiectul fiind realizat de compania de arhitectura Ram Art Construct, detinuta de arhitectii Horatiu si Alina Radu.
„Din punct de vedere ecologic, proiectul evita alterarea majora a cadrului natural limitand extinderea exagerata a cladirii, chiar in conditiile in care datele de tema cereau o suprafata desfasurata de 650 de metri patrati. Proiectul experimenteaza principii bioclimatice de conformare volumetrica si o gama larga de ecotehnologii", a declarat Alina Radu, actionar al companiei Ram Art Construct.
Prima locuinta bioclimatica are un sistem de tubulatura incastrata in pamant, ce aduce aport de aer rece pe timp de vara si completeaza solutiile de climatizare.Printre ecotehnologiile utilizate se numara sistemul de incalzire centralizat si automatizat pe baza de pompe de caldura aer-apa, de conceptie suedeza (adaptate pentru un climat si foarte rece, avand in vedere ca la munte iarna temperatura ajunge si la -20 de grade. Sistemul de incalzire a costat in jur de 25.000 de euro, iar pretul aferent incalzirii locuintei si apei calde pe timp de iarna
se ridica la circa 250 de euro pe luna, la o suprafata construita de 650 de metri patrati.
„Sistemul de incalzire are integrat si un sistem de incalzire in pardoseala, care asigura un confort termic ridicat chiar si in zonele in care pardoseala este acoperita cu piatra naturala, material cunoscut ca finisaj rece", explica Radu.
Parterul casei este semiingropat si asigura o termoizolatie naturala, prin masa termica, ceea ce conduce la minimizarea necesarului de consum de energie atat in anotimpul rece, cat si in cel cald. Locuinta nu are prevazute aparate de aer conditionat, dar are o ventilatie naturala vara, completata de un sistem de tubulatura incastrata in pamant, ce aduce aport de aer rece pe timp de vara si completeaza solutiile de climatizare.
 
Sisteme utilizate. Investitia initiala intr-un proiect de arhitectura sustenabila este mai mare decat in cazul unui proiect obisnuit, dar costurile de intretinere si economia de energie pe termen lung pot face ca aceasta investitie initiala sa se dovedeasca a fi foarte rentabila, in cazul casei din Brasov costurile cu energia fiind de trei ori mai reduse.
Locuinta la rosu a costat circa 330 de euro pe metrul patrat, plus alte costuri suplimentare rezultate din volumul mare de sapatura si din necesitatea realizarii unui sistem complex de drenaj. Etajul casei este realizat din structura de lemn lamelar, costul materiei prime fiind de circa 26.000 de euro. In plus, avand in vedere solutia de arhitectura care prevede mari suprafete de terasa plantata a fost necesara utilizarea unui tip de hidroizolatii profesionale pentru astfel de lucrari, potrivit reprezentantilor Ram Art Construct.
Alimentarea cu apa este asigurata prin captarea unui izvor, iar pentru evacuarea apelor uzate este instalat un sistem de microstatii de epurare biologice, al carui cost se ridica la circa 2.500-3.000 de euro pentru o locuinta. Cele mai mari costuri au fost cele pentru finisaje si echipamente de lux - seminee, obiecte sanitare de lux, instalatii de control, securitate si monitorizare video - care s-au ridicat la circa 1.500 de euro pe metrul patrat. In plus, au fost utilizate placaje din piatra naturala de Dobrogea.
O locuinta normala (de circa 250 de metri patrati) are o putere instalata de circa 20-25 kW si un necesar termic de 30 kW, iar casa bioclimatica din judetul Brasov are un necesar termic de circa 60 kW si o putere electrica instalata de 50 kW, iar sistemul de incalzire este realizat prin intermediul unei pompe de caldura care lucreaza automatizat cu panourile solare. „In acest mod s-a obtinut un cost de circa 220 de euro pe luna pentru curentul electric in conditiile unor temperaturi care au scazut noaptea sub -20 de grade. Costurile de incalzire si pentru apa calda cu sistemul traditional pe gaz ar fi fost de circa 650 de euro pe luna", spun reprezentantii Ram Art Construct.
In cazul unei locuinte bioclimatice se poate ajunge si la un consum zero de energie prin utilizarea in extenso a panourilor solare pentru incalzire si apa calda si a panourilor fotovoltaice pentru curent electric.
„La acestea este necesar sa se adauge o buna si eficienta termoizolare. Se poate completa reteta cu utilizarea efectului pasiv de sera si inlocuirea climatizarii cu sisteme de ventilatie naturala, in locul aerului conditionat. La casa din judetul Brasov prin sistemul de ventilatie naturala, asiguram conditionarea aerului vara si aportul de aer preincalzit iarna", afirma Alina Radu.
Reconversie In Delta. Biroul de arhitectura Ram Art Construct, infiintat in 1996, este specializat atat in constructia de locuinte, cat si in proiecte destinate spatiilor comerciale (MacroMall Brasov, magazinul IKEA, extinderea Bricostore Chiajna sau magazinul Profi Alba-Iulia). Insa compania si-a extins in ultimii ani numarul de proiecte de arhitectura sustenabila si a participat anul trecut la un concurs international de arhitectura durabila cu un proiect de reabilitare a unui suprafete construite de circa 8.000 de metri patrati situata in Delta Dunarii.
„Arhitectura durabila raspunde inteligent atat din punctul de vedere al modului de abordare adaptat necesitatilor, costurilor, consumului de energie, cat si aspectelor de dinamica sociala si economica. Constructiile provizorii, demontabile, adaptabile sau orice tip de proiect care gestioneaza inteligent resursele se inscriu in caracteristicile arhitecturii durabile la fel de bine ca si o constructie proiectata sa reziste sute de ani, daca cerintele o cer", explica reprezentantii Ram Art Construct.
Proiectul din Delta Dunarii va fi realizat pe locul unui numar mare de cladiri abandonate, care au adapostit in perioada comunista un lagar de detinuti politici. Proiectul propune reconversia cladirilor, renovarea si refunctionalizarea acestora.
„S-au prevazut spatii de cazare, spatii de alimentatie publica, spatii multifunctionale, ce pot fi utilizate ca spatii de intalnire si seminarii, toate amplasate intr-o ministatiune ecoturistica. Capitalul initial este privat, dar a fost urmarita si o eventuala atragere a unui parteneriat public", afirma Alina Radu. Constructiile actuale sunt realizate din caramida, cu fundatii si plansee din beton armat, care permit diferite variante de reutilizare, prin recompartimentare si supraetajare utilizand materiale locale.
In prezent, orice constructie noua este interzisa in perimetrul Deltei, dar sunt admise refunctionalizarile si renovarile fondului construit existent. „In tot perimetrul Deltei sunt necesare zone de cazare si constructii destinate turismului. Ideea de utilizare a unui fond construit existent pentru reabilitarea unei zone vaste aflate in prezent in paragina se inscrie in parametrii dezvoltarii durabile", explica Radu.
In cadrul proiectului au fost propuse solutii ecologice pentru sistemele de incalzire si ventilatie, precum si metode de tratare a surselor de alimentare cu apa - statii biologice de tratare si epurare a apelor menajere. Materialele de constructie propuse sunt selectionate din gama celor utilizate in mod traditional in arhitectura zonei, respectiv acoperisuri si structuri din lemn, invelitori de stuf sau pardoseli de piatra naturala.
„Economia satelor invecinate, unde se afla cateva sute de locuitori care sunt in principal pescari, va putea fi impulsionata prin amplasarea unui punct de interes turistic in apropiere, oferind totodata un model de organizare teritoriala ce va putea fi reutilizat mai ales ca proiectul creioneaza anumite modalitati practice de organizare a teritoriului in conditiile specifice Deltei", spun reprezentantii Ram Art Construct.
 
Costurile primei case ecologice
  • Locuinta la rosu a costat circa 330 de euro pe metrul patrat, plus alte costuri suplimentare rezultate din volumul mare de sapatura si din necesitatea realizarii unui sistem complex de drenaj. Etajul casei este realizat din structura de lemn lamelar, costul materiei prime fiind de circa 26.000 de euro.
  • Alimentarea cu apa este asigurata prin captarea unui izvor, iar pentru evacuarea apelor uzate este instalat un sistem de microstatii de epurare biologice, al carui cost se ridica la circa 2.500-3.000 de euro pentru o locuinta.
  • Cele mai mari costuri au fost cele pentru finisaje si echipamente de lux - seminee, obiecte sanitare de lux, instalatii de control, securitate si monitorizare video - care s-au ridicat la circa 1.500 de euro pe metrul patrat. 
  • Sistemul de incalzire a costat in jur de 25.000 de euro, iar pretul aferent incalzirii locuintei si apei calde pe timp de iarna se ridica la circa 250 de euro pe luna, la o suprafata construita de 650 de metri patrati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO