Business Construct

Dan Beşciu, “regele asfaltului” reţinut de DIICOT: Proprietar al restaurantului Golden Blitz, frecventat de Băsescu, şi constructor al autostrăzii Bucureşti-Ploieşti

Dan Beşciu, “regele asfaltului” reţinut de DIICOT:...

Autor: Andreea Neferu

11.12.2014, 11:53 3074

Omul de afaceri Dan Beşciu, acţionar al constructorului Euro Construct Trading 98, reţinut de procurorii DIICOT într-un dosar de evaziune, spălare de bani şi delapidare, este cunoscut şi ca proprietar al restaurantului Golden Blitz din Capitală, pe care inclusiv preşedintele Traian Băsescu îl frecventa.

Alături de Dan Beşciu, în acţionariatul firmei Euro Construct Trading 98, una dintre cele mai mari firme de construcţii de pe plan local, se află şi omul de afaceri Sorin Vulpescu.

Compania  a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de circa 105 milioane de euro, în creştere cu 2% faţă de anul 2012, potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor. În acelaşi timp, profitul net al companiei s-a ridicat la 6 milioane de euro, în scădere cu 14% faţă de anul anterior. Şi numărul de angajaţi a consemnat o reducere, de la 926 de personae în 2012 la 833 anul trecut. Printre proiectele la care compania a lucrat în ultimii ani se numără autostrada Moara Vlăsiei - Ploieşti, un contract de aproape 300 de milioane de euro pe care Euro Construct Trading 98 l-a împărţit cu firmele Spedition UMB (controlată de Dorinel Umbrărescu) şi PA&CO International (Costel Căşuneanu). De asemenea, compania a finalizat anul trecut un proiect de circa 115 milioane de euro pentru construcţia unui lot de 16 km din autostrada Orăştie-Sibiu, alături de italienii de la Astaldi.

Tot alături de Astaldi, compania s-a înscris anul trecut în cursa pentru construcţia în concesiune a inelului de centură sud al Capitalei (48 de kilometri), estimat să coste circa 2 miliarde de euro (contractul include şi întreţinerea autostrăzilor Bucureşti-Piteşti şi Bucureşti-Constanţa). Euro Construct Trading 98 şi Astaldi concurează pentru construcţia acestei şosele cu alte trei consorţii de companii: Strabag (Austria) – Vinci (Franţa) – Aktor (Grecia), Spedition UMB – Tehnostrade (ambele companii sunt controlate de omul de afaceri băcăuan Dorinel Umbrărescu) şi, respectiv, Impregilo (Italia).  Statul român nu a anunţat încă numele investitorilor privaţi selectaţi să construiască în concesiune inelul de centură sud al Capitalei.

Omul de afaceri Dan Besciu, asociat şi administrator la SC Euroconstruct 98 Trading, a fost reţinut, miercuri seară, de procurorii DIICOT, în dosarul de evaziune, spălare de bani şi delapidare cu un prejudiciu de aproximativ 34 de milioane de lei, potrivit unor surse judiciare.

Aceeaşi măsură preventivă a fost dispusă, în urma audierilor de la sediul central al DIICOT, pentru Josep Horneger, administrator la SC Swietelsky Construcţii Feroviare SRL.

Cei doi vor fi duşi, joi, la instanţă, cu propunerea de arestare preventivă.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO