Business Construct

Dezvoltatorii imobiliari vor să-şi reducă dependenţa de programul „Prima casă“: „Când se întrerup fondurile, vânzările de locuinţe scad“

Andreea Comşa, managing director al Premier Estate Management: Ar trebui să se limiteze accesul la fondurile prin Prima casă. Doar cazurile sociale ar trebui să aibă acces, restul să folosească credite imobiliare cu avans de 15%

Andreea Comşa, managing director al Premier Estate Management: Ar trebui să se limiteze accesul la fondurile prin Prima casă. Doar cazurile sociale ar trebui să aibă acces, restul să folosească credite imobiliare cu avans de 15%

Autor: Roana Rotaru

28.09.2016, 00:05 7480
Andreea Comşa, managing director al Premier Estate Management: „Doar cazurile sociale ar trebui să aibă acces la Prima casă, restul să folosească credite imobiliare cu avans de 15%“.
 
Roana Rotaru Dezvoltatorii imobiliari vor să-şi reducă dependenţa de programul „Prima casă“: „Când se întrerup fondurile, vânzările de locuinţe scad“
 
Andreea Comşa, managing director al Premier Estate Management: „Doar cazurile sociale ar trebui să aibă acces la Prima casă, restul să folosească credite imobiliare cu avans de 15%“.
 
Dezvoltatorii imobiliari vor să-şi reducă dependenţa de programul „Prima casă“, în condiţiile în care vânzările lor depind de plafonul de garanţii alocat programului, despre care până în luna mai nu se ştia dacă va fi suplimentat sau nu.
 
Reprezentanţii companiilor din real-estate spun că din cauza acestei situaţii nu pot să dezvolte strategii de investiţii pe termen lung sau să construiască locuinţe mai scumpe decât plafonul financiar alocat per beneficiar.
 
„Programul (Prima casă - n. red.) trebuie sa fie mai predictabil, să ştim că va exista timp de 4-5 ani pentru ca investitorii să poată să îşi facă planuri pe termen mai lung. Creşterea plafonului ar trebui să ajungă măcar la 75.000 de euro pentru ca să se poată construi aparta­mente mai bune din punct de vedere calitativ care să se încadreze în acest program. Ar trebui să se limiteze accesul la fondurile prin Prima casă. Doar cazurile sociale ar trebui să aibă acces, restul să folosească credite imobiliare cu avans de 15%“, a spus Andreea Comşa, managing director al Premier Estate Management, în cadrul conferinţei Real Estate Forum orga­nizată de Finmedia şi revista Piaţa financiară.
 
Programul „Prima casă“ a con­tribuit la relansarea pieţei rezidenţiale după criza economică din 2008 şi a făcut să crească atât numărul de uniţăţi construite, cât şi vândute, oferindu-le beneficiarilor posibilitatea de a-şi cumpăra o locuinţă achitând un avans mai mic decât în cazul creditelor imobiliare.
 
„Pentru un tânăr angajat Prima casă îl avantajează. Eu când spun că ar trebui limitate, mă refer la piaţă şi la sănătatea pieţei, care ar trebui să depindă de credite imobiliare care se păstrează pe termen lung.  Ar fi bine ca băncile să dezvolte pachete pentru clienţi care să nu se diferenţieze foarte mult de Prima casă, dar care să le acopere şi lor riscul de a acorda credite“, a spus Comşa, care apreciază că rata lunară pentru o locuinţă ar trebui să fie de circa 20% din venituri.
 
La începutul lunii mai, plafonul de garanţii pentru anul 2016 al progra­mului Prima casă a fost suplimentat cu 500 de milioane de lei, la propunerea Ministerului Finanţelor Publice.
 
De la iniţierea programului Prima casă, în 2009, până la data de 1 mai 2016, au fost acordate peste 178.000 de garanţii, reprezentând un volum total de garantare de circa 15 miliarde de lei, aferent unor finanţări în valoare de 29,8 miliarde de lei.
 
Rata de neplată în cadrul programului este de 0,34% din total credite acordate. Potrivit specia­liştilor din industria imobiliară prezenţi la Real Estate Forum, investitorii care cumpără proprietăţi pentru revânzare ar trebui să se concentreze pe achiziţia de apartamente din jurul unor centre universitare sau din jurul clădirilor de birouri care pot fi închiriate cu uşurinţă la preţuri satisfăcătoar până când  le creşte valoarea pe piaţă pentru a fi revândute.
 
De asemenea, la mare căutare sunt terenurile destinate construirii de imobile, care încep să fie din ce în ce mai puţine în marile oraşe şi a căror valoare creşte de la an la an.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO