Business Construct

​Diana Coroabă, PwC România: Anul trecut a fost cel mai bun an ca număr de tranzacţii pe piaţa de rezidenţial după 2007

​Diana Coroabă, PwC România: Anul trecut a fost cel...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

12.06.2016, 01:09 383

Anul 2015 a adus, pe piaţa imobiliară, cele mai multe tranzacţii din sectorul rezidenţial după 2007, însă situaţia s-ar putea schimba, în contextul adoptării legii dării în plată, spune Diana Coroabă, partener PwC România, prezentă la conferinţa ZF Birouri & Rezidenţial 2016, organizată de Ziarul Financiar.

„Anul trecut a fost cel mai bun an ca număr de tranzacţii pe piaţa de rezidenţial după 2007, însă se poate schimbă după ce a fost dată legea dării în plată. Trebuie spus că numai persoanele fizice pot să dea imobilele în plată, nu şi cele juridice. Ca urmare a legii dării în plată, băncile sunt nevoite să înregistreze costuri suplimentare în raport cu pieţele de capital, cu administrarea de stocuri şi cu provizioanele”, a spus Diana Coroabă.

Alte declaraţii făcute de Diana Coroabă la conferinţa ZF Birouri & Rezidenţial 2016:

Dacă dezvoltatorul a cumpărat sau a primit prin darea în plată apartamentul, poate să-l vândă în scutire. Dacă însă el l-a construit sau l-a achiziţionat cu TVA şi decide să-l vândă în scutire, va trebui să facă o ajustare şi să plătească TVA.

La apartamentele noi, construite după 1 ianuarie 2015, deci cu doi ani înaintea semnării procesului-verbal, nu se poate aplica scutirea de TVA.

Există un proiect al Camerei Notarilor, care prevede ca, pentru bunurile date în plată, taxele notariale să fie reduse la jumătate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO