Business Construct

Indicele imobiliar Eurobank Property Services. Preţurile la periferia Bucureştiului au crescut cu 4,9% în T4/2017, peste ritmul locuinţelor din interiorul oraşului

Indicele imobiliar Eurobank Property Services. Preţurile...

Autor: Roxana Rosu

13.02.2018, 12:07 701

Preţurile de pe piaţa rezidenţială şi-au menţinut trendul ascendent şi în ultimele trei luni ale anului trecut, cu un avans trimestrial de 0,3%, în timp ce raportat la perioada similară din 2016 creşterea a fost de 6,6%, potrivit Eurobank Property Services – Indicele Proprietăţilor Rezidenţiale.

Astfel, creşterile trimestriale recente, coroborate cu evoluţia pozitivă din ultimii cinci ani, cu o medie anuală de 2,5%, susţin tendinţa de revenire a pieţei româneşti.

Şi în Bucureşti, preţurile au continuat parcursul ascendent, cu o valoare de 4,6%, respectiv de 4,9% în zona periferiei. Bucureşti Centru şi Bucureşti &Ilfov au prezentat, de asemenea, creşteri anuale ale preţurilor în cel de al IV-lea trimestru al lui 2017, de 7,8%, respectiv 1%.

În ceea ce priveşte cele opt diviziuni ale României, patru dintre acestea şi-au continuat tendinţa de creştere trimestrială a preţurilor, în timp ce restul de patru au evoluat negativ. Regiunea Sud conduce lista diviziunilor cu evoluţie pozitivă, cu o creştere trimestrială de 3,6%, iar Muntenia a înregistrat cea mai accentuată scădere, cu 2,1%.

Evoluţia indicilor individuali aferenţi celor mai mari unsprezece oraşe din România indică în general o performanţă trimestrială stabilă, cu fluctuaţii care par a constitui mai degrabă corecţii pe termen scurt. Oradea prezintă cea mai mare creştere a preţurilor trimestriale, cu 4,1%, iar Timişoara a înregistrat cea mai mare scădere a preţurilor, cu -1,8%.

Preţul proprietăţilor noi din Bucureşti a continuat şi el creşterea trimestrială, cu aproximativ 1%, contribuind, de asemenea, la creşterea de 1% a proprietăţilor noi la nivel naţional.

În concluzie, noul indice al preţurilor rezidenţiale EPS prefigurează o creştere a pietei, mai pronunţată în oraşele mari. Evoluţiile din următoarele trimestre vor aduce confirmarea pe termen extins a acestor tendinţe.

Eurobank Property Services (EPS) analizează trimestrial evoluţia Indicelui Proprietăţilor Rezidenţiale pentru piaţa din România, acesta fiind bazat pe date istorice care acoperă o perioadă de 13 ani, începând din 2005.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO