Business Construct

Gabriela Firea, primarul Bucureştiului: În două săptămâni decidem dacă proiectul de pasaj de la Domneşti va fi preluat de primărie

Gabriela Firea, primarul Bucureştiului:

„Acum avem o companie de infrastructură a Bucureştiului şi putem prelua noi proiectul. Şi miniştrii au fost nemulţumiţi de unii angajaţi ai CNAIR.“

Gabriela Firea, primarul Bucureştiului: „Acum avem o companie de infrastructură a Bucureştiului şi putem prelua noi proiectul. Şi miniştrii au fost nemulţumiţi de unii angajaţi ai CNAIR.“

Autor: Bogdan Alecu

05.03.2018, 00:05 1975

Pasajul de la Domneşti şi blocajul din zona Prelungirii Ghencea urmează a fi tranşat în următoarele două săptămâni, iar proiectul de infrastructură din zona de vest a Capitalei ar putea trece în subordinea Primăriei Generale.

De pasajul de la Domneşti, care ar trebui să fie un sens giratoriu suspendat, construit în paralel cu lărgirea drumului Prelungirea Ghencea la două benzi pe sens, pentru a elimina aglomeraţia din acea zonă se discută intens de cel puţin cinci ani, timp în care s-au făcut studii, licitaţii şi contestaţii. Mai mult, vineri 5 ianuarie 2018 Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a emis inclusiv ordinul de începere pentru realizarea obiectivului „Proiectare şi execuţie pasaj suprateran pe DJ602 Centura Bucureşti - Domneşti“. prin acesta, asocierea Straco Grup şi Comnord alături de Specialist Consulting ar trebui să construiască în următoarele 24 de luni sensul giratoriu suspendat, după ce primele trei luni dedicate proiectării s-au epuizat.

„Am avut săptămâna trecută o întâlnire cu Paul Stănescu (ministrul dezvoltării - n.red.), ministrul transporturilor şi directorul general al CNAIR. Ne dorim mai multă implicare, mai mult dinamism când vine vorba de infrastructură. Am analizat zona Ghencea, iar acolo lucrarea stagnează. CNAIR vrea să meargă pe soluţia veche, fără a mai construi o linie de tramvai, însă acolo trebuie să investim în dezvoltarea transportului public. Dacă mergem doar cu soluţia rutieră, nu rezolvăm problema“, a declarat Gabriela Firea, prima­rul gene­ral al Capitalei, la sfârşitul săptămânii trecute în cadrul evenimentului „Piaţa imo­biliară - tendinţe şi obiective pentru 2018“. În acest sens primăria a propus construirea unei linii de tramvai până în Ilfov, însă CNAIR consideră, potrivit primarului general, că acest lucru ar întârzia şi mai mult lucrările. „Oricum s-au întârziat enorm, dar acum să facem un pro­­iect bun cu o soluţie eficientă. Ne-am asumat că dacă CNAIR nu schim­bă soluţia, ne asumăm noi respon­sabilitatea.“

În urmă cu aproape cinci ani, Gabriela Firea, pe atunci senator de Ilfov, alături de Sorin Oprescu, fostul primar general, Victor Ponta, fostul premier şi Dan Şova, ministrul marilor proiecte din acel guvern, au vizitat intersecţia dintre Prelungirea Ghencea, drumul spre Domneşti şi Centura Capitalei, unde şoferii pierd ore în şir în trafic. Cea mai mare problemă la acea vreme era faptul că proiectul era realizat atât în Bucureşti cât şi în Ilfov, dar şi pe Centura Capitalei, „teritoriul“ celor de la drumuri. În cei aproape cinci ani nicio soluţie nu a fost implementată pe teren.

„Acum avem o companie de infrastructură a Bucureştiului şi putem prelua noi proiectul. Şi miniştrii au fost nemulţumiţi de unii angajaţi ai CNAIR. Degeaba vor vârfurile dacă nu vor nişte oameni cu funcţie mică dar foarte bine „plantaţi“ în sistem şi care ştiu cum să învârtă hârtiile pentru a bloca proiectele“, a subliniat Gabriela Firea.

În prezent pe Prelungirea Ghencea în continuare sunt dezvoltate noi proiecte imobiliare cu sute de apartamente, ceea ce va contribui şi mai mult la blocajul din acea zonă. Dar pe de altă parte, o parte dintre aceste locuinţe sunt construite în judeţul Ilfov, pe raza localităţii Bragadiru, asfel încât banii din impozite merg către Ilfov, iar costurile mari cu investiţiile sunt suportate de Bucureşti.

Primarul General al Capitalei a declarat în cadrul Forumului că autorităţile iau, de asemenea, în calcul extinderea şi pe nişa locuinţelor de serviciu. „Avem în vedere că, în domeniul medical, a devenit o urgenţă problema locuinţelor pentru medici şi asistenţi. Avem, în cele 19 spitale ale Capitalei, 1.100 de medici şi 3.500 de asistenţi. Am luat decizia, am supus-o atenţiei Consiliului General, care a şi aprobat prin bugetul pe anul acesta suma de 15 milioane de euro ce va merge către achiziţia de pe piaţa privată. în prima etapă - 300 de unităţi locative, în a doua etapă - 200 de unităţi locative“, a spus Gabriela Firea.

În ceea ce priveşte clădirile cu risc seismic, edilul a anunţat că Primăria Generală a demarat, anul acesta, activitatea de consolidare la 20 de imobile. „Am înfiinţat o companie municipală pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic. În 27 de ani au fost consolidate de Primăria Generală doar 20 de imobile, iar noi, în nici un an, am demarat activitatea de consolidare la 20 de imobile.“ Din păcate, multe din planurile Municipalităţii sunt zădărnicite chiar de autorităţile centrale - a arătat Primarul General al Capitalei, referindu-se la mai multe proiecte de anvergură. 

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO