Business Construct

Grecii de la Octagon caută contracte în Orientul Mijlociu

30.06.2010, 14:38 60

Compania de construcţii Octagon, deţinută de doi oameni deafaceri greci, intenţionează să se extindă în ţările din OrientulMijlociu, precum Siria, Irak sau Libia, pentru a contracarascăderea de pe piaţa locală. Compania a înregistrat anul trecut ocifră de afaceri de 10,5 mil. euro, în scădere cu 40% faţă de anulprecedent pe fondul diminuării investiţiilor de pe piaţaprivată.

Octagon a decis să se extindă în străinătate odată cu începereacrizei şi a executat fundaţia pentru o clădire de birouri în Sofia,capitala Bulgariei, şi tatonează pieţele din Siria, Irak şiLibia.

"Răspunsul nostru la secătuirea pieţei a fost să ne uităm lapieţele externe şi am intrat pe piaţa din Bulgaria, unde amfinalizat deja un proiect. Pe termen mediu ne uităm la ţări precumSiria, Irak sau Libia, unde există lichidităţi şi este un necesarridicat de investiţii. Ţările din Europa Centrală şi de Est auaceleaşi probleme economice", spune Alexandros Ignatiadis,directorul general al Octagon.

Compania a fost implicată în ultimii ani în proiecte precumFloreasca City, Olympia Tower de lăngă Piaţa Muncii sau construireacentralei electrice de la Brazi contract care încă se află înderulare. Proiectul de la Brazi este cel mai mare al companiei şiare o valoare de 16 mil. euro, Octagon lucrănd în subantreprizăpentru Metka (Grecia) şi General Electric (SUA).

Reprezentanţii companiei consideră că domeniul energetic va fiunul dintre principalele sectoare care vor susţine activitateaconstructorilor, luănd în calcul investiţiile care vor fi începutesau se derulează deja în construirea de centrale electrice saumodernizarea celor termice.

Octagon este specializată în lucrări geotehnice, fundaţii şitehnologii de asanare a terenului.

"Am început businessul la sfărşitul lui 2005, cănd a fost operioadă foarte bună pentru un startup. Neam specializat pe lucrărigeotehnice, tehnologii de asanare a terenului, fundaţii, pentru căe o nişă unde competiţia este mai redusă. Întrun astfel de domeniueste nevoie de multe utilaje şi tehnologie, iar costurile pentru acăştiga un astfel de contract sunt mari", susţine Ignatiadis. Penişa pe care activează, Octagon nu depinde neapărat de evoluţiapieţei construcţiilor, pentru că unul sau două contracte mai maripot asigura activitatea companiei pe un an.

Compania Octagon este deţinută de oamenii de afaceri greciAlexandros Ignatiadis şi Paschalis Paganias, amăndoi foştidirectori generali ai subsidiarelor companiilor elene Diekat şiTemliodomi. Compania are în prezent 130 de angajaţi, faţă de 300căţi avea în 2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO