Business Construct

Ilinca Păun, fost managing partner al Colliers: Tinerii români sunt curajoşi, independenţi şi greu de manipulat, dar se plictisesc repede, nu sunt constanţi

Ilinca Păun

Ilinca Păun

Autor: Ştefan Stan

03.02.2018, 13:25 1607

Lucrurile se pot schimba în România doar prin educaţie, în condiţiile în care sunt mulţi tineri care termină facultatea astăzi şi care nu au nici resursele, nici înţelegerea, nici competenţele necesare mediului de business actual, a declarat Ilinca Păun, fost managing partner la Colliers International România, în cadrul emisiunii ZF Live.

Entrepreneurship Academy, unul dintre proiectele din care face parte şi fostul manager de la Colliers, îşi propune să pregătească tinerii pentru a fi antreprenori sau a intra ca project manageri în corporaţii.

„Spre deosebire de facultăţile de business din România şi din afară, noi ne-am propus o facultate de realitate, unde nu se fac cursuri. 50% din timp studenţii fac afaceri, din primele săptămâni merg în Olanda şi vin cu idei de business. Fac o companie, o înregistrează, depun un capital social şi se apucă de business. Parte din «examenul» final este profitul companiei. Secundare sunt cursurile, care sunt ţinute de experţi din industrie. Vrem să aducem un suflu nou în mediul de business.” 

Ilinca Păun, care este şi membru în boardul facultăţii, spune că în septembrie anul acesta se aşteaptă la 60 de studenţi. Ea susţine că unul dintre beneficiile facultăţii este că elevilor le este oferit un context de învăţare autonom, pe bază de echipă şi pe bază de practică.

Fostul managing partner Colliers România a identificat ca plusuri la tinerii români curajul, căutarea unui sens şi faptul că nu sunt uşor de manipulat.  ”Căutarea unui sens este ceva filosofic. Tinerii îşi permit să plătească chiria cu banii părinţilor, nu simt nevoia urgentă de bani, ştiu că au o plasă de salvare. La plusuri mai punem şi nevoia de independenţă, şi faptul că tinerii acţionează bine când li se dă responsabilitate şi teritoriu”.

Ca minusuri, Ilinca Păun spune că tinerii sunt deseori confuzi, e foarte greu pentru ei să decidă care e cel mai bun drum în viaţă, în condiţiile în care au prea multe opţiuni şi pot face uşor rost de resurse. ”Nu sunt constanţi, se plictisesc repede şi vor să încerce multe domenii. A-i aduce să aprofundeze un subiect, să stea pe o temă, să facă research, e puţin probabil şi foarte dificil.”

 

Ce a mai declarat Ilinca Păun...

♦ Mie mi-a fost teamă să devin antreprenor, îi apreciez foarte mult pe cei care reuşesc. Am avut libertatea să fac multe lucruri aşa cum am vrut eu. Eu am fost intraprenor.

♦  La primul curs cu noua generaţie de studenţi, când i-am întrebat ce ar vinde, ceva ideal pentru ei, din 30 de studenţi aproximativ 10 au spus ceva legat de imobiliare, pentru că e ceva tangibil şi foarte util. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO