Business Construct

Imobiliare: Luna cadourilor cu locuinte

Imobiliare: Luna cadourilor cu locuinte

Dezvoltatorii proiectului Romfelt Plaza din zona Pantelimon estimeaza o revenire a pietei in trimestrul I 2009

16.12.2008, 16:35 181

Minus 5%, minus 10%, minus 20%, reduceri substantiale pentru apartamentele cumparate cu plata integrala, bani inapoi dupa achizitie, "te muti acum platesti la anul" - sunt doar o parte din ofertele speciale, prezentate drept promotionale, dar cu o valabilitate nedeterminata precis, care pot fi gasite in majoritatea showroom-urilor de prezentare a proiectelor rezidentiale, precum si in targurile imobiliare de profil.

Aceasta in timp ce o parte dintre dezvoltatori prefera sa astepte revigorarea vanzarilor incetinind proiectele si reducand costurile, sub impresia ca orice bani investiti in prezent in promovare sunt bani irositi din cauza faptului ca nivelul vanzarilor este oricum foarte redus in aceasta perioada.
Can Serv, Comnord, Romfelt Real Estate, Nanette, Alf Company, RAMS, Gigant Construct, RPF Development sunt doar o parte dintre companiile care au anuntat reduceri de preturi, in diferite forme, la proiectele aflate in constructie pentru a stimula vanzarile si a nu fi nevoiti sa incetineasca procesul de constructie.
In acelasi timp, o serie de companii, precum Impact sau Pelican Com, au apelat la alte metode pentru a obtine preturi mai mici per locuinta, respectiv o reducere a suprafetelor, prin repartitionare.
In conditiile in care de la inceputul lunii septembrie Pelican Com a vandut doar 2-3 apartamente in cadrul proiectului Atlantis Residence din Pantelimon, compania turca a decis ca intr-unul dintre blocuri sa fie realizate cate cinci locuinte in loc de trei pe etaj, astfel ca cea mai ieftina locuinta in cadrul ansamblului a ajuns la 79.000 de euro, cu TVA inclusa, pentru o garsoniera cu o suprafata construita de 43,5 metri patrati.
Mult mai mici ajung preturile garsonierelor din cadrul proiectului Ten Blocks din Militari, unde pentru o locuinta cu o suprafata totala de 39 de metri patrati pretul este de 36.000 de euro plus TVA, dupa ce Comnord a decis reducerea preturilor pe metrul patrat de la 1.100-1.300 de euro/metrul patrat la 900 de euro/metrul patrat.
 
Ilinca Paun, directorul diviziei rezidentiale Colliers Intl.: Cred ca sunt destul de putine cazuri de persoane care nu gasesc solutii pentru obtinerea creditului pentru achitarea apartamentului, astfel ca nu putem vorbi de un trend generalizat. Cu toate acestea, dezvoltatorii ar putea amana plata din partea clientului, sa-i lase doua-trei luni, pentru a obtine creditul.Motorul ieftinirilor. Reducerea TVA-ului pentru locuintele cu un pret de cel mult 380.000 de lei (circa 100.000 de euro) reprezinta de altfel un element extrem de important de care se leaga sperantele dezvoltatorilor de locuinte ieftine pentru stimularea vanzarilor.
Ordonanta a fost publicata in Monitorul Oficial si va intra in vigoare de la inceputul anului viitor.
"Cred ca ianuarie va fi inca o luna de tatonare, in care lumea va dori sa vada cum se desfasoara procesul de taxare redusa si va spera ca pretul locuintelor sa mearga si mai jos. Daca pana de curand exista o psihoza legata de cresterea preturilor cu 5% in fiecare luna, in prezent fenomenul s-a inversat, astfel ca toata lumea asteapta preturi mai mici in fiecare luna. Cu toate acestea, cred ca oamenii vor avea nevoie sa se mute, iar incepand din luna februarie, pe masura ce si bancile vor reincepe creditarea, am putea asista la o crestrere a vanzarilor", apreciaza Adrian Lustig, presedintele firmei Romfelt Real Estate, care dezvolta proiectul Romfelt Plaza din zona Pantelimon, cu un numar de 616 apartamente. Pe fondul unui nivel redus al vanzarilor, o serie de dezvoltatori au blocat o parte din ansamblurile rezidentiale anuntate in Capitala, printre care Ablon, Copper Beech sau European Future Group, subtiind astfel lista cu apartamente ce ar putea fi livrate in urmatorii doi ani.
"In aceasta perioada se salveaza cine este flexibil. Unii vor in continuare sa-si dubleze banii, dar noi, intre riscul de a ingheta proiectul si a castiga mai putin alegem a doua varianta. Atata timp cat nu vindem in pierdere, suntem dispusi sa intram in discutii, in special cu persoanele care sunt dispuse sa achite o suma mai mare la semnarea precontractului", spune Lustig.
Romfelt a redus cu 10% preturile locuintelor din cadrul proiectului, in cazul apartamentelor cumparate cu plata integrala, de la un nivel de 1.100 de euro/ metrul patrat plus TVA.
 
Pretul apartamentelor din proiectul Primavara din Bucuresti au scazut sub 1.000 euro/mpCredite blocate. Nu doar dezvoltatorii de locuinte trec prin momente dificile din cauza crizei financiare, fiind tot mai dese si cazurile in care persoane care au platit avansul pentru o locuinta nu pot accesa credite bancare pentru achitarea integrala a proprietatii, in conditiile in care costul finantarilor a crescut, iar bancile sunt mai restrictive.
"Cred ca sunt destul de putine cazuri de persoane care nu gasesc solutii pentru obtinerea creditului pentru achitarea apartamentului, astfel ca nu putem vorbi de un trend generalizat. Cu toate acestea, dezvoltatorii ar putea amana plata din partea clientului, sa-i lase doua-trei luni, pentru a obtine creditul", apreciaza Ilinca Paun, directorul diviziei rezidentiale din cadrul companiei de consultanta imobiliara Colliers International.
Pe fondul nivelului scazut al vanzarilor de locuinte din ultimele luni, Colliers si o serie de parteneri au reziliat contractele de colaborare pentru vanzarea unor proiecte cu un total de circa 5.000 de locuinte, precum Garden of Eden, dezvoltat de GTC, sau Silver Mountain din Brasov.
"Dezvoltatorii nu au decat de pierdut daca rup contractul: isi strica imaginea, iar cu cei 25% nu-si acopera costurile in cazul in care ar decide sa retina avansul. Daca decid sa returneze avansul, cu greu pot gasi alt cumparator", explica Paun.
Indicele BREI (Bucharest Real Estate Index) realizat de Colliers arata o scadere de aproape 10% in luna noiembrie a pretului apartamentelor vechi din Bucuresti (la un nivel mediu de 1.438 de euro/mp), in timp ce locuintele noi au ramas la acelasi nivel, de 1.900 de euro/mp.
Principalele intrebari pentru anul viitor referitoare la evolutia pietei imobiliare sunt legate de costul si disponibilitatea creditarii bancare, precum si de evolutia economiei in general, a somajului si a investitiilor straine. In conditiile in care raspunsurile la aceste intrebari difera de la o sursa la alta, anul 2009 se anunta unul al incertitudinilor, pentru optimisti, si unul sumbru pentru restul jucatorilor din piata care si-au amanat pe perioada nedeterminata proiectele de pe piata locala.
 
Adrian Lustig, presedintele firmei Romfelt Real Estate: Cred ca ianuarie va fi inca o luna de tatonare, in care lumea va dori sa vada cum se desfasoara procesul de taxare redusa si va spera ca pretul locuintelor sa mearga si mai jos.Cine a redus preturile
  • Can Serv ofera de la inceputul lunii noiembrie un discount de 17% pentru apartamentele cumparate cu un avans de 95% in cadrul proiectului Primavara Lujerului;
  • Pretul ultimelor apartamente disponibile in ansamblul Primavara Ghencea, dezvoltat tot de Can Serv, a fost redus de la un maxim de 1.300 euro/mp la preturi cuprinse intre 900 si 1.100 de euro/mp;
  • Dezvoltatorii ansamblului Pipera Citylights ofera un discount de 3% la apartamentele al caror contract de rezervare este semnat pana la sfarsitul lunii decembrie;
  • Compania RPF, care dezvolta proiectul Vitan Residence, ofera un discount de 5.000 de euro persoanelor care cumpara locuinte in cadrul proiectului cu 186 de apartamente;
  • ComNord a redus de la 1.000 euro/mp la 900 euro/mp preturile apartamentelor din cea de-a doua faza de dezvoltare a ansamblului Ten Blocks din Militari;
  • Gigant Construct a scos la vanzare zece apartamente din Pallady Residence (cartierul Titan) la un pret de 1.000 euro/mp, in scadere cu peste 20% fata de pretul initial, 1.300 euro/mp;
  • Preturile apartamentelor din Rams Residential 1, dezvoltat in zona Republica, au scazut de la 1.300 de euro/mp la 1.200 euro/mp;
  • Romfelt Plaza ofera un discount de 10% pentru apartamentele din zona Doamna Ghica cumparate cu plata integrala cel putin pana la sfarsitul lunii ianuarie;
  • Nanette Real Estate ofera un discount de 6% persoanelor care cumpara locuinte in perioada sarbatorilor in cadrul proiectului Lake Towers din zona Lacul Morii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO