Business Construct

Înapoi în timp sau trendul pieţei? Cum se construieşte în România – case tot mai multe, suprafeţe tot mai mici

Înapoi în timp sau trendul pieţei? Cum se...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

21.09.2017, 17:24 2362

Suprafaţa medie construită a locuinţelor finalizate anual se află în continuă scădere din 2011 încoace, deşi numărul de locuinţe a urmat un trend de creştere în ultimii patru ani, după cum arată datele de la Institutul Naţional de Statistică. Astfel, faţă de 2011, când suprafaţa medie construită a unei locuinţe era de 159 de metri pătraţi, acelaşi indicator este acum de 139 de metri pătraţi, mai puţin cu 20 de metri pătraţi, adică o scădere de circa 13 procente.

Suprafaţa construită presupune suma suprafeţelor secţiunilor orizontale ale tuturor nivelurilor locuinţei, potrivit INS.

Practic, este suprafaţa care include şi grosimea pereţilor care fac delimitarea între încăperi.

Scăderea suprafeţelor medii se reflectă în spaţiul util al unei locuinţe, care de asemenea a avut un trend descendent în ultimii patru ani. Specialiştii în domeniul imobiliar spun că motivul care stă la baza scăderii suprafeţelor este costul ridicat cu materialele de construcţie, coroborat cu dorinţa dezvoltatorilor de a nu rămâne fără cumpărători. Astfel, aceştia preferă să reducă suprafaţa şi să menţină preţurile de achiziţie.

Reducerea suprafeţelor medii are loc în contextul în care România se numără printre ţările în care cei mai mulţi tineri trăiesc în locuinţe supraaglomerate.

Construcţia de locuinţe nu pune însă frână, indiferent de suprafeţele locuibile sau construite. Numai în Bucureşti, de exemplu, în câteva proiecte de mari dimensiuni, se află în construcţie peste 14.000 de apartamente. Unele au început deja să fie livrate, termenele de inaugurare cel mai îndepărtate fiind pentru anul 2019.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO