Business Construct

Industrial: Cum va arata cel mai mare parc logistic

Industrial: Cum va arata cel mai mare parc logistic
23.09.2009, 15:31 601

Grupul Alinso, parte a conglomeratului belgian Domo, cu afacerianuale de 933 mil. euro, a decis anul trecut sa investeasca indezvoltarea unui parc industrial pe piata locala, atras depotentialul economic al zonei si de localizarea foarte buna pentrua servi piata din Europa de Est. Rezultatul? Belgienii vor alocapana in 2015-2016 in parteneriat cu Petrica Usurelu, proprietarulPiritex, circa 750 milioane de euro in dezvoltarea unui parcindustrial langa Ploiesti pe o suprafata de 220 de hectare.

Inspiratdin succesul pe care l-a avut Parcul Industrial Ploiesti, dezvoltatde Consiliul Judetean Prahova incepand cu 2002, Ploiesti West Parkva genera in momentul finalizarii circa 16.000 de locuri de muncasi va cuprinde spatii logistice, de productie usoara, restaurante,hoteluri, birouri si un parc de cercetare, dar si o zona deretail.

Petrica Usurelu, proprietarul distribuitorului de materiale dedecoratiuni Piritex din Prahova, colaboreaza cu grupul belgian Domoinca din 1995 de cand a inceput afacerea pentru furnizarea depardoseli calde. Ideea de a dezvolta un astfel de proiect inPloiesti impreuna cu investitorii belgieni a aparut dupa ce ParculIndustrial Ploiesti, care are 162 de hectare, a fost inchiriat intotalitate.

"Eu am fost promotorul acestui joint-venture si ideea curealizarea unui parc industrial la Ploiesti

mi-a venit dupa ce am mutat activitatea Piritex in ParculIndustrial Ploiesti, care a fost un proiect cu un succes teribil sieste inchiriat integral. Achizitionarea terenului de 220 de hectarea durat un an de zile, iar proiectul se va intinde pe o perioada de6-7 ani", a declarat Usurelu, care detine 20% din actiunilecompaniei Ploiesti West Park, restul de 80% fiind proprietateaAlinso Group.

Alinso este divizia imobiliara a grupului industrial belgianDomo Group, cu afaceri anuale de 933 de milioane de euro, siadministreaza mai multe parcuri logistice in Belgia.

"Grupul Domo deruleaza afaceri cu Piritex de peste zece ani siam decis sa realizam acest parteneriat pentru ca eram in cautareauneui locatii potrivite pentru realizarea unui parc industrial deamploare in estul Europei. Regiunea Prahova-Ploiesti beneficiaza derafinarii de petrol, iar focusul proiectului vor fi firmele dinindustriapetroliera, de gaze si de extractie", afirma Ivan Lokere, CEO alAlinso Group.

El considera ca investitorii straini vor continua sa-si extindaactivitatea in Romania si in plus vor fi multe companii care vordecide sa-si restructureze activitatea si sa se mute intr-o locatieunde costurile de administrare sunt mai reduse.

Investitiile in proiect se ridica pana in prezent la 12 milioanede euro, suma care cuprinde valoarea de achizitie a terenului sibanii alocati pentru inceperea lucrarilor de constructie a primeihale logistice din cadrul proiectului.

"Banii investiti pana in prezent au fost adusi din fonduriproprii din partea celor doi actionari prin aport la capitalulsocial", afirma Usurelu.

Fondurile pentru dezvoltarea proiectului vor proveni de la bancisi parteneri financiari ai grupului Alinso. "Lucram cu majoritateabancilor belgiene, dar deja am fost contactati si de banci localeinteresate sa finanteze acest proiect. Vom vedea in ce varianta vomavea conditii mai bune de rambursare a creditelor", spuneLokere.

Reprezentantii Alinso Group nu iau in considerare vanzareaproiectului, insa afirma ca sunt deschisi pentru vanzare in viitor."Noi construim si pastram in proprietate proiectele. Nu avemplanuri de vanzare, dar suntem deschisi pentru eventuale discutiiin acest sens", explica Lokere.

Prima cladire, aproape gata. Prima cladire dinparcul logistic este deja in constructie de la sfarsitul luniiiunie si urmeaza sa fie finalizata la inceputul lunii octombrie.Parcul este pozitionat pe traseul viitoarei autostrazi Bucuresti-Brasov si va fi conectat in viitor la un terminal de caleferata. Potrivit lui Usurelu, perioada de punere in functiune aterminalului CFR va fi realizata in maximum opt luni.

Prima faza a proiectului, care va cuprinde in total patru etape,urmeaza sa fie finalizata in doi-trei ani si va atrage o investitiede pana in 180 de milioane de euro, potrivit reprezentantilorAlinso Group, avand in vedere ca investitiile necesare pentru celepatru faze vor fi similare.

In prima parte vor fi construiti 411.000 de metri patrati despatii logistice si hale pentru industria usoara pe o suprafata de45 de hectare si vor fi create circa 4.000 de locuri de munca.

Compania a inceput in urma cu trei saptamani discutiile cuviitorii chiriasi, pentru ca a dorit ca mai intai sa fie intr-unstadiu avansat de constructie. "Suntem in negocieri cu peste 30 decompanii din diverse industrii, care doresc sa devina chiriase incadrul parcului", a afirmat Usurelu. Costul mediu al unei chirii seva ridica la circa 55 de euro/mp/an, iar costurile de operare siintretinere vor fi reduse pentru ca parcul va dispune de instalatiide panouri solare.

Grupul Piritex, cu activitati in special in sectoruldistributiei de materiale de constructie si finisaje, estimeazapentru 2009 scaderea afacerilor consolidate cu 22-23% fata de anultrecut, cand rulajul a totalizat circa 80 milioane de euro.

"Afacerile grupului s-au diminuat cu 22-23% in primele sase lunisi nu ne asteptam la minuni pana la sfarsitul anului", a spusUsurelu. Piritex are in acest moment circa 500 de angajati si adisponibilizat peste 100 de salariati de la inceputul anului. Firmaspecializata in distributia materialelor de constructie si finisajeare o pondere de peste 80% din cifra de afaceri consolidata agrupului.

Putine spatii livrate. Investitia in parcullogistic Ploiesti West Park a fost anuntata intr-un moment in caremajoritatea proiectelor au fost blocate sau amanate. Companiiprecum Prologis (SUA) sau CTP Invest (Cehia) au inghetatinvestitiile in dezvoltarea de parcuri logistice din cauza cereriiscazute din partea companiilor de profil.

De altfel, rezultatele se vad si in statistica, avand in vedereca in prima jumatate a acestui an au fost livrati pe piata localaaproximativ 40.000 de metri patrati de spatii logistice, inconditiile in care in aceeasi perioada a anului trecut au fostlivrati peste 200.000 de spatii in diverse complexuri logistice, inspecial in jurul Capitalei. In prezent stocul de spatii industrialese ridica la aproximativ 920.000 de metri patrati la nivelnational, la care ar fi trebuit sa se adauge anul acesta alti175.000 de metri patrati, la care dezvoltatorii au renuntat insa pefondul crizei din imobiliare.

Daca rata de neocupare se situa in jurul valorii de 4% sprefinalul anului trecut, in prezent rata de neocupare a spatiilorlogistice se ridica la peste 10%, pe masura ce tot mai multichiriasi au amanat la inceputul anului planurile de extindere si auincercat sa-si mentina sau chiar sa-si reduca suprafetele pe carele folosesc.

Cu toate acestea, in ciuda cresterii ratei de neocupare, nivelulchiriilor a ramas in mare parte neschimbat, in prezent preturilevarind intre 4,7 euro/mp/luna pentru spatii de sub 3.000 de metripatrati si 4 euro/ mp/luna pentru spatii de peste 10.000 de metripatrati. Analistii apreciaza ca livrarile care erau anuntate anulacesta vor fi reluate de anul viitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO