Business Construct

INS: Preţurile în industrie şi construcţii vor înregistra o creştere moderată în perioada martie-mai 2017

INS: Preţurile în industrie şi construcţii vor...

Autor: Anca Olteanu

28.03.2017, 10:05 125

"În cadrul anchetei de conjunctură din luna martie 2017, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni creşterea volumului producţiei (sold conjunctural +19%). Pentru activitatea de fabricare a băuturilor şi cea a altor produse din minerale nemetalice se va înregistra tendinţă de creştere accentuată (sold conjunctural +52%, respectiv +51)", se arată în comunicatul emis marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +6%). Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de +4% pe total industrie prelucrătoare.

În activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni creşterea volumului producţiei (sold conjunctural +32%), managerii estimând creşterea moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +10%), potrivit estimărilor din luna martie 2017.

În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creştere moderată a acestora (sold conjunctural +12%).

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni o tendinţă de creştere moderată a activităţii economice (sold conjunctural +7%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra relativă stabilitate (sold conjunctural +4%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni scăderea numărului de salariaţi (sold conjunctural -18%).

Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează creşterea moderată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +6%).

Conform estimărilor din luna martie 2017, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte creşterea moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +10%).

În sectorul de servicii se estimează creşterea moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +6%).

Potrivit opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de relativă stabilitate (sold conjunctural +5%).

"Soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii valorii unui indicator statistic", se arată în comunicatul emis de INS.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO