Business Construct

Oraşul din România care va depăşi Praga sau Budapesta la spaţiile de birouri anul viitor. „Dezvoltatorii de birouri aşteaptă «tsunamiul» cu bani

Oraşul din România care va depăşi Praga sau Budapesta...

Autor: Bogdan Alecu

01.04.2017, 08:00 6780

Bucureştiul va deveni un jucător important pe piaţa europeană de birouri după 2018, când stocul de office local îl va depăşi pe cel din Praga sau Budapesta, cu un total de peste 3,2 milioane de metri pătraţi.

„În acest moment dezvoltatorii de birouri aşteaptă «tsunamiul» cu bani din partea celor care doresc să investească în România. Dar momentan, lipsa unui stoc bun de office vandabil şi de bună calitate îi ţine la distanţă pe marii investitori. În următorii ani, până în 2018 vom depăşi stocurile din Praga şi acest lucru va aduce «big money» la Bucureşti“, a declarat Florin Furdui, country manager pentru România în cadrul Portland Trust, în cadrul Real Estate & Construction Forum organizat de BusinessMark.  Portland Trust a construit în Bucureşti 154.000 mp de birouri în prezent dezvoltă Oregon Park de 50.000 mp de birouri în zona Barbu Văcărescu/Pipera din Capitală.

„România este acum pe un trend stabil ce vine în contextul unui an 2016 bun. România poate fi influenţată mai mult de factori externi acum deoarece economia merge pe principiul vaselor comunicante. Întâi vine Brexitul, după care Germania urmată de Polonia. Dacă nu vom strica mersul economiei, atunci România va continua să crească“, a spus Florin Furdui.

De partea cealaltă, pe piaţa rezidenţială, dezvoltatorii şi agenţiile imobiliare spun că din nou piaţa a prins avânt, atât pe seg­mentul care se încadrează în „Prima casă“, cât şi pe cel de până în 100.000 de euro pentru care se plăteşte TVA de 5%. În condiţiile în care şi cererea creşte, astfel încât dezvoltatorii au ajuns din nou să vândă încă din faza de proiect, iar blocuri care încă sunt „la roşu“ să fie deja vândute integral. Pe de altă parte, nu se pune problema pe piaţa de rezidenţial de o „bulă imobiliară“ în contextul în care dezvoltatorii nu se mai lansează în proiecte gigantice.

„O creştere a preţurilor de până în 10% reprezintă o evoluţie naturală şi constantă. Pentru anul acesta spre exemplu, noi estimăm un avans de 5-7% pentru cele noi, însă nu ştim cum va reacţiona piaţa dacă şi când va fi eliminat TVA pentru locuinţe. Pe de altă parte pentru programul Prima casă s-au alocat fonduri pentru următorii cinci ani“, explică Gabriel Voicu, directorul diviziei new homes din cadrul companiei de consul­tanţă imobiliară Coldwell Banker. El a subliniat că în 2016 a crescut puternic cererea pentru apartamente vechi în contextul în care creşterea avansului cerut de bănci a mutat clienţii pe programul Prima casă, iar dezvoltatorii nu aveau stoc suficient de imobile noi pentru a o acoperi.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO