Business Construct

Lafarge vinde fabricile din România. Miza: cel puţin jumătate de miliard de euro

Lafarge vinde fabricile din România. Miza: cel puţin...

Autor: Andreea Neferu

08.07.2014, 00:08 2119

Turcul Omer Susli, care a cumpărat Praktiker, spune că este interesat să cumpere una dintre fabricile Lafarge. Ca potenţiali cumpărători la nivel internaţional s-au anunţat şi alte firme turceşti, irlandeze sau fonduri de investiţii.

Cea mai importantă tranzacţie de pe piaţa materialelor de construcţii din ultimii 15 ani, fuziunea dintre gigan­ţii Lafarge şi Holcim, va aduce noi ju­cători în industria locală a cimen­tului, dominată până acum de doar trei companii.

Pentru a putea fuziona cu Holcim, francezii de la Lafarge vor vinde toate activele din România, unde au investit de-a lungul timpului circa 700 de mil. euro. Cele mai importante active ale francezilor sunt cele două fabrici de ciment pe care le deţin la Medgidia (judeţul Constanţa) şi la Hoghiz (judeţul Braşov), precum şi staţia de măcinare de la Târgu-Jiu. Capacitatea instalată anuală a fabricilor este de 4,5 milioane de tone.  Miza este cu atât mai mare cu cât vânzarea fa­bri­cilor de pe piaţa locală se rea­lizează într-un mo­ment în care sectorul construc­ţi­ilor se află în scă­de­re de câţiva ani.

Deocamdată francezii nu au comentat asupra pre­ţului pe care îl aşteaptă pentru activele din Ro­mâ­nia şi nici dacă acestea vor fi vândute „la pa­chet“ sau separat, însă Lafarge Ciment Ro­mâ­nia, cea mai importantă companie prin care fran­cezii de la Lafarge sunt prezenţi pe piaţa locală, a fost evaluată în 2013 la 411 mil. euro, în scă­dere cu 12% faţă de anul anterior, potrivit anuarului „100 cele mai valoroase companii din România“, rea­li­zat anul trecut de Ziarul Financiar în cola­borare cu casa de investiţii Capital Partners.

Pe lângă cele două fabrici de ci­ment şi staţia de măcinare, La­farge mai are pe plan local 15 staţii de betoane în Bucureşti, Iaşi, Ploieşti, Con­stan­ţa, Brăila şi Cluj, pre­cum şi 4 staţii de be­toa­ne mobile, potrivit in­for­maţiilor de pe site-ul com­paniei. De asemenea, com­pania mai deţine mai multe balastiere, cariere de agre­gate etc. Astfel, valoarea de piaţă a ac­ti­velor Lafar­ge în România ar putea ajun­ge la cel puţin 500 mil. euro, po­trivit esti­mă­rilor ZF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO