Business Construct

Liviu Tudor extinde parcurile de afaceri West Gate şi Novo Park. Investiţia, minimum 20 mil. euro

Liviu Tudor

Liviu Tudor controlează Genesis Development

Autor: Ioan Dornescu

29.05.2015, 00:05 934
Liviu Tudor, antreprenorul ro­mân care controlează parcurile de afaceri West Gate (Militari) şi Novo Park (Pipera) prin intermediul Genesis Development, spune că va extinde cele două proiecte cu câte o nouă clădire de birouri, în condiţiile în care gradul de închiriere al birou­rilor se apropie de 100%în ambele pro­iecte.
 
„Aceste ci­fre (gradul de închi­rie­re - n.red), spre 98-99%, ne de­ter­mină să lu­crăm deja la câte un proiect de clă­dire nouă în am­bele parcuri. Lu­cră­rile ar putea începe de în­dată ce sem­năm preîn­chirierea“, a spus Liviu Tudor la ZF Con­struction & Infra­struc­ture Summit ’15. Eveni­mentul or­ganizat marţi de Ziarul Financiar a strâns la aceeaşi masă cei mai mari jucători din in­frastructură, din piaţa de clă­diri de bi­rouri şi din zona rezi­den­ţială.
 
Liviu Tudor a arătat că gradul de preînchiriere trebuie să fie de mini­mum 50% pentru un chiriaş vechi şi de 80% pentru unul nou, acestea fiind cifrele „de confort“ pentru lansarea unui proiect nou. Bugetul investiţiilor este cuprins între 10 şi 14 milioane de euro pentru fiecare clădire, finanţarea urmând să fie asigurată din credite şi surse proprii. „Mixul de finanţare este acelaşi, s-au schimbat însă proporţiile de dinainte de criză“, a arătat Tudor. Proiectele pot fi demarate în acest an, termenul fiind strâns legat de cererea chiriaşilor, a conchis el.
 
Prezent ca speaker în panelul de­dicat sectorului de birouri, Tudor a spus că nu este încântat de mutări, pentru că, pe termen mediu, piaţa are de pierdut dacă în spate rămân clădiri neocu­pate. „Ca dezvoltator sunt încân­tat că este cerere pe piaţă, dar aş vrea să fie sustenabilă, cerere reală, de la com­panii care îşi măresc volumele şi nu se mişcă de dragul unui design spe­cial, pentru că în industria noastră de­sig­nul este interesant, dar nu fun­da­mental.“
 
Pe de altă parte, el şi-a exprimat încrederea într-o dezvoltare viitoare a achiziţiilor în acest sector, premisele în acest sens existând deja.
 
Un studiu recent al companiei de consultanţă imobiliară DTZ arăta că Bucureştiul are cel mai mic stoc de spaţii de birouri din rândul marilor capitale din Europa Centrală şi de Est, cu doar 2,2 milioane de metri pătraţi, dar şi cel mai redus gradul de neocupare, de 13,3% la nivelul anului trecut. În Capitală vor fi livraţi circa 154.000 de metri pătraţI în acest an, faţă de 116.000 metri pătraţI în 2014.
 
În prezent, complexul Novo Park este format din şapte clădiri, iar parcul de birouri West Gate cuprinde cinci clădiri, fiecare din cele două proiecte având o suprafaţă de închiriat de 75.000 metri pătraţi de birouri clasa A. Printre chiriaşii Novo Park se numără GarantiBank, Ringier, Luxoft, HP, Sodexo, UniCredit şi Mondelez, iar în West Gate au birouri Ericsson, Siemens, Dacia Renault sau Alpha Bank.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO