Business Construct

Lucrările de construcţii au crescut anul trecut cu 27,6%, cel mai dinamic segment fiind cel al proiectelor noi

Lucrările de construcţii au crescut anul trecut cu...

Autor: Mihai Gongoroi

14.02.2020, 10:35 54

Lucrările de construcţii au crescut anul trecut cu 27%, în condiţiile în care segmentul de lucrări noi a avansat cu 32,5%, iar cele de întreţinere şi reparaţii curente cu 26%, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică.

În luna decembrie a fost înregistrată o creştere de 13,3% faţă de noiembrie.

Lucrările de reparaţii capitale s-au majorat cu 0,9%. Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la clădirile nerezidenţiale cu 49,1%, cu 26,2% la clădirile rezidenţiale şi cu 16,6% la construcţiile inginereşti.

În luna decembrie 2019, volumul lucrărilor de construcţii a crescut faţă de noiembrie, ca serie brută, cu 13,3%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate a scăzut cu 1,8%.

Ca serie brută, creşterea este reflectată la lucrările de reparaţii capitale cu 24,2%, lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 12,8% şi la lucrările de construcţii noi cu 11,9%. Pe obiecte de construcţii s-au înregistrat creşteri astfel: clădirile rezidenţiale (+34,0%), clădirile nerezidenţiale (+18,0%) şi construcţiile inginereşti (+2,7%).

Scăderea de 1,8% ca serie ajustată sezonier din decembrie este reflectată în lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-7,2%), lucrările de construcţii noi (-1,6%) şi în lucrările de reparaţii capitale (-1,5%). Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la construcţiile inginereşti (-8,5%). Creşteri s-au înregistrat la clădirile rezidenţiale (+17,4%) şi la clădirile nerezidenţiale (+2,2%).

Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, atât ca serie brută, cu 24,8%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 29,6%.

Creşterea ca serie brută este reflectată la lucrările de construcţii noi (+32,8%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+20,9%). Scădere s-a înregistrat la lucrările de reparaţii capitale (-3,9%). Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut astfel: clădirile nerezidenţiale (+82,7%), la clădirile rezidenţiale (+11,0%) şi construcţiile inginereşti (+4,3%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO