Business Construct

Lucrările de infrastructură au fost „îngropate“ de statul român: minus 28% în cinci luni

Lucrările de infrastructură au fost „îngropate“ de...

Autor: Andreea Neferu

10.07.2014, 13:01 1539

În lipsa unor investiţii consistente din partea statului, construcţiile de infra­structură, un sector ce ar trebui să susţină întreaga economie, au plon­jat cu 27,7% în pri­me­le cinci luni ale acestui an.

Lucrările de con­struc­ţii sunt în pi­caj direct de la începutul aces­tui an, fie­­care din­tre primele cinci luni ale lui 2014 aducând scă­deri în acest sector. În an­sam­blu, volumul de lu­crări de con­strucţii s-a redus cu 8,9% în pe­rioa­da ianuarie-mai com­pa­rativ cu ace­laşi interval al anu­lui tre­cut, cele mai accentuate scăderi în­re­gistrându-se în zona construc­ţi­ilor in­ginereşti (de in­fra­structură), de 27,7%, arată da­tele de Institutul Na­ţio­­nal de Sta­tis­tică. În luna mai, de­cli­nul pe lucrări de infrastructură a fost de 28,8% faţă de aceeaşi lună a lui 2013.

„Avem bani şi ne ba­tem joc de ei, nu fa­cem lucrările în ter­menul an­gajat. Cel mai îngrijorător şi ne­aş­teptat lucru este scă­derea lu­crărilor ingi­ne­reşti. Acest lucru ara­­tă inca­pa­ci­tatea be­neficiarilor de a de­rula pro­iecte. Situaţia în acest sec­tor ne pre­ocu­pă“, spune Cristian Pârvan, secretarul general al Aso­ciaţiei Oamenilor de Afaceri din Ro­mânia (AOAR).

Un exemplu care arată că România dispune de fon­duri pentru dezvoltarea de in­fra­struc­tură, dar nu reuşeşte să le fo­losească încă vine din zona banilor europeni, unde statul român benefi­cia­ză de o sumă de 4,4 mld. euro în perioada 2007-2013 pentru construirea de autostrăzi, căi ferate, aeroporturi sau metrou, însă până în prezent a reuşit să atragă doar o treime din aceşti bani.

România mai are la dispoziţie doar un an şi jumătate pentru a atrage restul de aproape 3 miliarde de euro puşi la dispoziţie de Uniunea Europeană.

Scăderile puternice înregistrate de lucrările de construcţii vin în contextul în care statul a pompat mai puţini bani în proiecte publice. Astfel, cheltuielile de investiţii s-au ridicat în primele 5 luni ale anului la circa 7,5 miliarde de lei (1,7 miliarde de euro), în scădere cu aproape 26% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit informaţiilor de pe site-ul Ministerului Finanţelor. Cheltuielile cu investiţiile au reprezentat în perioada ianuarie-mai circa 1,1% din PIB.

„În primele 5 luni ale anului 2013 s-au plătit arierate ale Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale în sumă de circa 2 miliarde de lei (450 de milioane de euro – n. red.), precum şi arierate ale administraţiilor locale din împrumuturi din trezorerie în sumă de 800 de milioane de lei (182 milioane de euro – n.red.). Fără plata arieratelor din 2013, cheltuielile de investiţii din primele 6 luni ale anului 2014 sunt comparabile cu cele din perioada similară a anului trecut“, este justificarea Ministerului de Finanţe.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO