Business Construct

Piaţa Sudului şi sectorul 4 din Bucureşti devin un punct imobiliar fierbinte: Forte Partners vrea să construiască birouri la Tineretului, iar doi jucători locali vor să construiască office şi rezidenţial

Piaţa Sudului şi sectorul 4 din Bucureşti devin un...

Autor: Bogdan Alecu

01.08.2018, 00:08 5286
 
Zona Pieţei Sudului a Capitalei devine un pol „fierbinte“ pentru piaţa imobiliară locală, în condiţiile în care acolo a fost realizat cel mai recent proiect de infrastructură, dar şi una dintre cele mai ample expansiuni ale unui centru comercial – Sun Plaza.

Întreaga zonă de sud înregistrează o creştere puternică pe partea de rezidenţial, mulţi dezvoltatori având în prezent şantiere în zona Metalurgiei, Luică şi Turnu Măgurele.

Dincolo de proiectele deja anunţate sau în lucru, Primăria Sector 4 a început lucrările la un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) prin care zona reprezentată în prezent de un teren viran să fie transformată într-un pol de birouri.

„Calea Văcăreşti reprezintă o zonă cu un potenţial foarte mare pentru birouri deoarece este aproape de centru şi este conectată cu mijloace de transport. Atât proiectele de birouri deja existente la Piaţa Sudului, cât şi viitoarele proiecte reprezintă o metodă de a moderniza Sectorul 4“, a spus pentru ZF Daniel Băluţă, primarul sectorului 4 al Capitalei. De asemenea, zona de sud a Capitalei a atras cele mai recente investiţii în infrastructură precum Pasajul Mihai Bravu şi cel de la Piaţa Sudului, iar în următorul an va fi gata podul peste Dâmboviţa de la Nicolae Grigorescu, ce va conecta intersecţia Vitan-Bârzeşti – Olteniţei cu partea de est a Capitalei.

„Finalizarea pasajului de la Piaţa Sudului a reprezentat un real factor de majorare a interesului investitorilor faţă de zona de sud a Capitalei. Nu vorbim neapărat de o potenţială migraţie a locuitorilor din alte zone ale oraşului, chiar dacă zona de sud beneficiază de conexiuni excelente cu zona centrală şi cea de nord ale oraşului, ci de o eventuală încetinire a migraţiei populaţiei din sud către alte zone. Zona poate prezenta un interes în viitor şi pe segmentul spaţiilor de birouri, ţinând cont de reţeaua de transport în comun bună şi de parcelele de teren disponibile. Zona Văcăreşti va cunoaşte de asemenea o dezvoltare semnificativă în viitor“, a spus Bogdan Voica, CEO al Coldwell Banker România, companie de consultanţă imobiliară.

Una dintre ultimele „rămăşiţe“ ale anilor ’90 din jurul Pieţei Sudului este complexul Aleea Castanilor din imediata vecinătate a Sun Plaza. Compania Euro Market Services controlată de Traian Popescu a depus la Primăria Capitalei cerere pentru autorizarea unui proiect care să includă atât un centru comercial, cât şi planurile pentru un turn de birouri cu şapte etaje.

„Orice îmbunătăţiri pe zona de infrastructură sunt bine-venite, dar nu credem că evoluţiile din ultima vreme pe acest plan (în special la Piaţa Sudului) au avut vreun impact major asupra deciziilor din piaţa imobilară. Exemplele menţionate au cauze variate: extensia Sun Plaza vine în condiţiile în care acesta este unul dintre marile centre zonale din Capitală; tranzacţia dintre Globalworth şi firma de co-working are sens din prisma faptului că angajatorii ar putea oferi în viitor salariaţilor un abonament pentru co-working tocmai pentru a-i ajuta să lucreze mai aproape de casă şi atunci vedem tranzacţii de acest fel şi în zonele dens populate. Pe de altă parte, zona de sud rămâne un teren propice pentru rezidenţial: există cerere în acest sens şi preţurile apartamentelor sunt mult mai convenabile decât în zona de nord“, a subliniat Silviu Pop, head of research în cadrul companiei de consultanţă imobiliară Colliers International România.

La intersecţia Niţu Vasile cu Obregia şi Emil Racoviţă, zonă recent reabilitată complet de Primăria Sector 4, compania Vlad Exim, controlată de familia Micşunescu, are în plan o investiţie într-un proiect mixt, rezidenţial plus comercial şi birouri. În locul unde în prezent sunt restaurante, terase şi mici magazine se va ridica un ansamblu cu opt etaje ce va include 107 apartamente şi 2.700 mp de spaţii comerciale şi birouri cu 217 locuri de parcare. Vlad Exim mai deţine clădirea BIG Offices de 5.000 mp tot la Piaţa Sudului şi Avalanche Center de la Timpuri Noi, alături de alte spaţii de birouri în zona de sud a Capitalei.

Pe strada Emil Racoviţă, potrivit datelor din piaţă, fondul de investiţii Broadhurst a vândut către Kaufland şi Lidl un teren de aproape 2,8 hectare, iar pe un altul, de aproape 0,8 hectare realizează un bloc cu 12 etaje. În ceea ce priveşte birourile, cel mai aşteptat proiect este cel al Forte Partners de la Tineretului, pe un teren de 1,8 hectare între Colegiul Naţional Şincai şi Adesgo. Acolo a funcţionat până în anul 2000 Spitalul Scarlat Longhin, care a fost închis şi abandonat.

„Putem vedea un viitor bun pentru clădirile de birouri în zonele dens populate (inclusiv zonele de vest sau centru-vest), care ar aduce diferite avantaje pentru mai toţi actorii: cartierele-dormitor ar avea viaţă şi în timpul zilei, retailerii s-ar bucura de un trafic mai mare pe tot parcursul zilei, iar unii angajaţi nu ar mai trebui să piardă atât de mult timp în trafic“, a spus Silviu Pop.

Geo Mărgescu, cofondator şi CEO al Forte Partners, declara anterior că una dintre cele mai bune metode de a încuraja dezvoltarea urbană este în prezent aceea de a merge cu birourile spre zonele rezidenţiale, cum au făcut dezvoltatorii cu zona de centru-vest – Orhideea şi cu proiectele rezidenţiale spre zonele de birouri – Aviaţiei şi Pipera fiind zonele cu cele mai mari proiecte de locuinţe anunţate.

bogdan.alecu@zf.ro

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO