Business Construct

Primăria Capitalei a stabilit: în aprilie 2017 este gata Pasajul de la Piaţa Sudului, iar lucrările au ajuns la 79%

Primăria Capitalei a stabilit: în aprilie 2017 este...

Autor: Bogdan Alecu

27.07.2016, 18:21 1123

Pasajul de la Piaţa Sudului, cea mai importantă lucrare de infrastructură derulată de Primăria Capitalei în acest moment, va fi gata în aprilie 2017, dacă toate lucrările vor fi plătite la timp.

Primarul General a explicat că în urma unor întâlniri cu constructorul s-a stabilit că toate datoriile să fie achitate, la fel  şi facturile aduse la plată, excepţie făcând doar cheltuielile indirecte care sunt încă în litigiu. "Menţionez că Municipalitatea are o restanţa de circa 6 milioane de lei, sumă aferentă situaţiei de lucrări pe aprilie, mai şi iunie 2016. Am constituit un grup de lucru format din reprezentanţi ai Primăriei, constructor şi consultant pentru a găsi căile legale pentru achitarea măcar a unui procent din cheltuielile indirecte, fireşte portivit legislaţiei fiscale româneşti. Am primit asigurări de la constructor, asocierea Astaldi- Euroconstruct că Pasajul Piaţă Sudului va fi finalizat în aprilie 2017, în condiţiile asigurării cash flow-ului, a unui ritm adecvat de plăţi, conform contractului".

Anterior Pasajul de la Piaţa Sudului trebuia inaugurat la finalul lunii iunie, acesta fiind folosit în campania electorală de fostul primar interimar, Răzvan Sava, care candida din partea PNL la primăria Sectorului 4 şi care a pierdut ulterior alegerile.

Pentru a clarifica situaţia acestui contract, Primarul General a mai precizat că a solicitat Curţii de Conturi un audit care să verifice atât evoluţia, cât şi situaţia plăţilor lucrărilor. Valoarea totală a acestui contract este de 127 de milioane de lei. 

Stadiul fizic al lucrărilor executate este de 59 %, iar  stadiul general al lucrării care include şi devierile de reţele, construcţia lifturilor etc. este de 79%.

În ceea ce priveşte Penetraţia Splaiul Independenţei-Ciurel- Autostradă Bucureşti-Piteşti, întârzierile au avut următoarele cauze: litigiile în instanţă cu privire la valabilitatea autorizaţiei de construcţie, inexistentă PUZ-ului pe zonă de la nodul Virtuţii la A1 precum şi întârzierile mari la plată facturilor aferente lucrărilor executate în octombrie, noiembrie şi decembrie 2015. 

Gabriela Firea a explicat că vor fi achitate urgent facturile aferente acestei perioade, în valoare de 5,7 milioane de lei, facturi care care au primit bun de plată încă din aprilie 2016 dar şi facturile   până la totalul sumei întârziate de 22 de milioane de lei.

Gabriela Firea a mai adăugat că, în cadrul şedinţei de astăzi, s-a desprins o propunere de diminuare a culoarului pentru tronsoanele 2 şi 3 ale lucrării-de la 3 la 2 benzi, ceea ce presupune renunţarea la drumurile colectoare, diminuându-se astfel costurile exproprierilor. De asemenea se va garanta accesul direct în această zonă a tuturor proprietăţilor la drumul public, solicitare care a venit de foarte multe ori, des şi insistent, din partea proprietarilor din zonă. Primarul General a explicat că s-a ajuns la această soluţie pentru că în proiectul iniţial a fost prevăzut un drum de viteză, un drum express, cu drumuri colectoare stânga – dreaptă, dar fără a fi aprobată documentaţia PUZ-ului şi nici finalizată exproprierea: "Acest fapt a generat o eliberare de către primăriile de sector , pe acest traseu, a autorizaţiilor de construcţie. Practic acolo s-a construit în toată această perioadă. Dacă nu am renunţa la drumurile colectoare şi la o bandă, am fi în situaţia să expropriem locuinţe recent finalizate ceea ce nu ar fi corect pentru proprietari şi ar creşte şi costurile aferente acestui proiect".

Referitor la termenul asumat de constructor pentru finalizarea podului hobanat peste Dâmboviţa, edilul şef a spus că "am fost asigurată de către constructor că termenul pentru finalizarea acestui obiectiv este 1 iulie 2017, suma rămasă de achitat fiind de 180 de milioane de lei. Cea mai mare parte a sumei este solicitată până la finalul acestui an pentru achiziţionarea hobanelor, tablierului şi a altor elemente de suprastructură. Acum, stadiul de realizare a proiectului este de aproapte 34%, etapă 1-nod Virtuţii şi aproape 14% din totalul contractului până la A1. Dar cea mai mare parte a lucrărilor şi cele care erau dificile au fost deja realizate: pilonii centrali, pilele podului , fundaţiile etc., restul se pot asambla până la 1 iulie 2017". 

Valoarea totală a contractului este de 487 milioane de lei fără TVA. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO