Business Construct

Producătorii de BCA critică măsurile fiscale anunţate de guvern şi spun că vor duce la creşterea preţurilor produselor româneşti

Producătorii de BCA critică măsurile fiscale anunţate...

Autor: Roxana Rosu

31.10.2017, 15:47 496

Principalele companii producătoare de BCA critică modificarea Codului Fiscal in cadrul programului de „stimulare a mediului de afaceri şi reducere a poverii fiscale", apreciind că schimbările anunţate de guvern vor avea efectul advers, vor creşte costurile suportate de companii şi se vor reflecta în final în preţuri mai mari pentru produsele româneşti.

”Toate aceste costuri suplimentare (cresterile de preturi pentru gaz, curent, combustibil, cheltuieli salariale etc) vor fi transferate in piata, transpunandu-se in produse finite cu preturi mai mari. In caz contrar, companiile vor deveni neprofitabile si vor intra in insolventa”, spun reprezentanţii Organizaţiei Patronale a Producatorilor de BCA din Romania PRO BCA.

În opinia lor, preturile mai mari pentru produsele autohtone inseamna o scadere a competitivitatii fata de produsele de import, conducand astfel la reanalizarea afacerilor pe care investitorii straini le au in Romania si eventuale decizii de inchidere a unitatilor de productie si relocarea in zone mai favorabile din punct de vedere al costurilor si fiscalitatii. Astfel putem ajunge in situatia ca pe viitor sa importam bunurile pe care astazi le producem, se arată în comunicatul PRO BCA.

Producătorii spun că transferul sarcinii fiscale a obligatiilor privind contributiile sociale obligatorii datorate de angajator la angajat nu este o masura care sa vina in sprijinul mediului de afaceri sau al angajatilor, ci doar o masura insuficient fundamentata si analizata si care a atras o multitudine de supozitii si interpretari referitoare la o scadere viitoare a veniturilor nete ale salariatilor ca urmare a aplicarii acestei masuri. În acest context, organizaţia cere pastrarea sistemului actual de plata a contributiilor sociale, cu repartizarea acestora intre companie si salariati.

”Consideram oportuna mentinerea in analiza a posibilitatii de reducere a procentului de 16% aferent impozitului pe salarii, in cazul in care nivelul deficitului bugetar permite acest lucru”.

Taxa de solidaritate sau contributia asiguratorie pentru munca, o alta masura de crestere a gradului de fiscalitate, este ”lipsita de logică”, spun producătorii de BCA, care solicită mentinerea contributiei la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale la nivelul de 0,25%.

O alta masura care genereaza costuri suplimentare este cea rezultata din ordonanţa de urgenţă care modifica Legea 448/2006, prin care se ajunge la dublarea costurilor pe care le au companiile care au mai mult de 50 de salariati si nu au 4% din personal angajat din randul persoanelor cu dizabilitati.

”In plus, prin eliminarea posibilitatii de reducere a acestei taxe (pana la scutirea totala) pentru firmele care cumparau produse de la unitatile protejate (societati care produc cu ajutorul persoanelor cu handicap angajate), Guvernul  creeaza un total dezechilibru atat in bugetele companiilor mijlocii si mari, cat si in ceea ce priveste inchiderea acestor unitati protejate care nu vor mai avea piata de desfacere”.

PRO BCA solicită revenirea la sistemul initial, respectiv o taxa de 50% din salariul minim pe economie pentru fiecare persoană cu dizabilitati care nu a fost angajata de societate (pana la cota de 4% personal cu dizabilitati prevazuta si initial de lege) si revenirea la prevederea din lege prin care societatile isi pot reduce aceasta taxa pana la scutirea totala in cazul in care achizitioneaza bunuri de la unitati protejate.

PRO BCA – Organizatia Patronala a  Producatorilor de BCA din Romania reuneste principalele companii producatoare de BCA si alte materiale de constructii, in prezent din organizatie facand parte Celco, Macon, Elpreco, Somaco Grup Prefabricate si  Xella RO. PRO BCA – Organizatia Patronala a Producatorilor de BCA  este membra a Asociatiei Europene a Producatorilor de BCA – EAACA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO