Business Construct

Producătorul de materiale de construcţii TeraPlast Bistriţa solicită ajutor de stat de circa 4 mil.euro pentru investiţii de 7,9 mil.euro în extinderea capacităţii de producţie

Producătorul de materiale de construcţii TeraPlast...

Autor: Roxana Rosu

01.10.2020, 12:53 308

Producătorul de materiale de construcţii TeraPlast Bistriţa, controlat de omul de afaceri Dorel Goia, solicită ajutor de stat în valoare de aproape 4 milioane euro pentru finanţarea unui proiect de investiţii de 7,9 milioane euro care vizează extinderea capacităţii de producţie. 

Cererea a fost depusă de companie pe 30 septembrie, în cadrul schemei de ajutor de stat pentru stimularea investitiilor cu impact major in economie.

Proiectul, denumit „Cresterea competitivitatii TeraPlast SA prin achizitionarea de utilaje performante si realizarea de constructii noi”, este primul în cadrul unui program de peste 20 milioane de euro anuntaţ de companie la începutul lunii septembrie.

Valoarea totala a proiectului depus este de 7,9 milioane de euro, din care 50% reprezinta ajutorul de stat solicitat.

„Suntem un grup in continua dezvoltare, cu spirit antreprenorial, al carui istorie de dezvoltare a adus valoare adaugata de fiecare data. Ne continuam dezvoltarea, iar proiectul de fata este primul dintre proiectele de investitii in urma carora ne aducem contributia la reducerea dependentei Romaniei de importuri. Vom folosi aceeasi tehnologie si aceleasi materii prime ca si concurentii nostri din Europa de Vest, deci vom oferi produse la aceleasi standarde de calitate. Ajutoarele de stat sunt cel mai bun instrument prin care statul isi poate arata sustinerea pentru producatorii din Romania” a declarat Alexandru Stanean, CEO TeraPlast.

Proiectul depus de TeraPlast vizeaza extinderea capacitatii de productie a liniei de business Instalatii, mai exact a portofoliului de tevi si fittinguri. Implementarea proiectului va fi finalizata in aprilie 2022, iar in urma acestuia vor fi create 45 de locuri de munca.

In 2018, Grupul TeraPlast a primit acordurile de finantare prin schema de ajutor de stat pentru trei proiecte de investitii la Wetterbest, TeraPlast si TeraGlass. Valoarea totala a investitiilor a fost de peste 13 milioane de euro in extinderea capacitatii de productie. Pentru cele trei proiecte, grupul a primit, in total, 6,3 milioane de euro ajutor de stat.

Din surse proprii si prin proiectul finantat partial prin ajutor de stat, proiectul Wetterbest a ajuns in total la 9,4 milioane de euro. În luna martie a anului curent compania a inaugurat noua fabrica, cu o capacitate de productie de 10 milioane de metri patrati de tigla metalica anual.

In primul semestru din 2020, Grupul TeraPlast a inregistrat o cifra de afaceri de 108 milioane de euro, in crestere cu 17% fata de primul semestru din 2019. In aceeasi perioada, profitabilitatea Grupului a crescut cu 49%, EBITDA ajungand la 11 milioane de euro.

TeraPlast Bistriţa este deţinută în proporţie de 46,8% de Dorel Goia, în timp ce fondul de pensii administrat privat NN Pensii are un pachet de 11% din numărul de acţiuni, iar fondul de investiţii KJK Balkan Holding deţine 10% din capitalul social.

TeraPlast are o capitalizare bursieră de 700 milioane lei, iar acţiunile au fost în creştere cu 85% de la începutul anului, după tranzacţii de 100.4 milioane lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO