Business Construct

Proiectul de modificare a programului Prima Casă merge înainte şi primeşte raport favorabil. Ce trebuie să ştie cei care vor să îşi cumpere o locuinţă

Proiectul de modificare a programului Prima Casă merge...

Autor: Alexandru Costea, Mediafax

17.09.2019, 14:31 404

Proiectul de lege pentru modificarea Programului "Prima Casă" a primit un raport favorabil de la Comisia de buget de la Senat. Propunerea ministrului Finanţelor Eugen Teoforovici prevede reducerea cu 1 punct procentual a ratei dobânzii creditului garantat pentru familiile cu doi sau mai mulţi copii.

Comisia de buget a Senatului a votat, marţi, un raport de adoptare, cu amendamente respinse, a propunerii legislative pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.60/2009 privind unele măsuri în vederea implementării programului ”Prima casă”, precum şi pentru aprobarea unor măsuri de aplicare acestuia.

Proiectul propune:

• Modificarea titulaturii Programului „Prima casă” în programul "O familie, o casă".

• Introducerea pragului de venit pentru beneficiarii Programului:
 la data solicitării creditului garantat, veniturile nete lunare ale beneficiarului individual sau ale beneficiarului împreuna cu soţul sau soţia, după caz, nu pot depăşi valoarea de 4.500 lei;
 pentru familiile cu unul sau mai mulţi copii, la data solicitării creditului garantat veniturile nete lunare ale familiei nu pot depăşi valoarea de 7.000 lei.

• Mandatarea pe lângă Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi a Fondului Român de Contragarantare în vederea emiterii de garanţii în numele şi în contul statului, în favoarea băncilor care acordă credite persoanelor fizice pentru achiziţia unei locuinţe în cadrul Programului.

• Menţinerea avansului minim de 5 % din preţul de achiziţie al locuinţei. Preţul de achiziţie a locuinţei este de maximum 70.000 EUR echivalent lei la cursul BNR valabil la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare, iar valoarea finanţării garantate este de maximum 66.500 EUR echivalent lei.

• Acordarea următoarelor subvenţii de dobândă:
 reducerea cu 0,5 puncte procentuale a ratei dobânzii creditului garantat pe toată durata Programului pentru familiile cu un singur copil.
 reducerea cu 1 punct procentual a ratei dobânzii creditului garantat pentru familiile cu doi sau mai mulţi copii.

• Refinanţarea creditelor obţinute în cadrul Programului, prin alte instrumente de finanţare, cu excepţia altor credite acordate in cadrul Programului.

Iniţiativa legislativă ar putea fi inclusă pe ordinea de zi de miercuri a plenului din Senat, pentru vot.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO