Business Construct

RICS: Piaţa imobiliară românească prezintă un interes deosebit pentru investitori din punct de vedere al rentabilităţii; chiriile la spaţii comerciale vor creşte pe termen scurt

RICS: Piaţa imobiliară românească prezintă un...

Autor: Roxana Rosu

20.09.2017, 12:34 429

Gradul de satisfacţie al chiriaşilor de pe piaţa imobiliară este pe un trend ascendent în Europa Centrală şi de Est, cu o evoluţie uşor mai modestă în România, unde este aşteptată majorarea chiriilor la spaţii comerciale în următoarele 12 luni, potrivit Monitorului Proprietăţilor Comerciale al RICS ((Royal Institution of Chartered Surveyors).

În acelaşi timp, piaţa locală prezintă un interes deosebit pentru  investitori din punct de vedere al rentabilităţii faţă de pieţele principale din Europa Centrală şi de Est, profilul de risc fiind mai mic decât cel perceput.

“Piaţa imobiliară din România a arătat semne clare de creştere atât în ceea ce priveşte nivelul activităţii, cât şi în cel al interesului investitorilor, susţinută de câţiva ani de creşterea economică puternică. Cererea a crescut în toate sectoarele, iar volumul ridicat al vânzărilor cu amănuntul a contribuit la creşterea chiriilor în sectorul comercial. Sectorul de producţie continuă să atragă noi investitori pe piaţă, logistica fiind alimentată de vânzările cu amănuntul. Activitatea investitorilor străini a crescut treptat în 2017, iar nivelul general al interesului pe piaţă este semnificativ mai mare decât în 2016. Piaţa românească reprezintă un interes deosebit pentru investitori din punct de vedere al rentabilităţii faţă de pieţele principale din Europa Centrală şi de Est, profilul de risc fiind mai mic decât cel perceput. Perspectiva pieţei româneşti pentru 2018 este una pozitivă.", a adăugat Tim Wilkinson MRICS, Preşedinte al RICS în România.

RICS este recunoscută ca organizaţia supremă la nivel mondial în materie de atestate profesionale în domensiul funciar, imobiliar, construcţii precum şi aspecte de mediu asociate.

În privinţa gradului de satisfacţie, trendul ascendent pare puţin mai modest în România şi în Croaţia.

Potrivit RICS, în România, disponibilitatea continuă să crească, în pofida creşterii puternice a cererii, respondenţii anticipând mărirea într-o măsură mai mică sau mai mare a chiriilor în următoarele douăsprezece luni.

În ceea ce priveşte tranzacţiile, în România şi Croaţia, mare parte dintre respondenţi se aşteaptă ca tranzacţiile din Europa Centrală şi de Est să domine piaţa în anul următor, în timp ce în Republica Cehă şi Ungaria vor continua să deţină cel mai probabil monopolul investitorii locali, potrivit declaratiilor RICS.

Indicele gradului de satisfacţie a chiriaşilor a crescut, de asemenea în trimestrul 2 al anului, de la Ă12 la Ă17, indicând o creştere a activităţii pe piaţa de investiţii. În acelaşi timp, oferta de proprietăţi în scop investiţional a continuat să crească semnificativ.

Prin comparaţie cu Q1 2017, aşteptările cu privire la valoarea capitalului pentru toate sub-pieţele au fost stabilizate, în timp ce piaţa de industrial şi cea de birouri au capitalizat ultimele douăsprezece luni.

Deşi rezultatele ISI din Bulgaria, Croaţia şi România rămân mai puţin puternice decât in celelalte pieţe din Europa Centrală şi de Est, fiecare ţară a văzut o uşoară consolidare în cele mai recente rezultate.

De fapt, aşteptările de după ultimele douăsprezece luni pentru România şi Bulgaria indică o creştere destul de puternică a capitalului pe parcursul anului următor, cu o creştere de aşteptat în rândul activelor primare şi secundare.

În toate cele cinci ţări din Europa Centrală şi de Est, majoritatea contribuabililor consideră că piaţa oferă în prezent o valoare justă.

Totuşu, în România o cotă mare de respondenţi consideră că piaţa este subevaluată, în timp ce în Republica Cehă ponderea respondenţilor care consideră piaţa ca fiind scumpă a crescut semnificativ.

Condiţiile de creditare s-au îmbunătăţit în continuare în toate cele cinci ţări, majoritatea contribuabililor raportând un anumit grad de îmbunătăţire. Doar unii respondenţi din România au remarcat un mediu financiar mai dificil.

În acelaşi timp, majoritatea contribuabililor din toate cele cinci ţări incluse în analiză au raportat că se aşteaptă ca investitorii noi să intre pe piaţă în anul următor. Cea mai mare rentabilitate a fost Bulgaria (100%), în timp ce cota Republicii Cehe, de 81%, a fost cea mai mică. De asemenea, o majoritate aproape unanimă pe fiecare piaţă se aşteaptă ca prezenţa investitorilor locali şi din Europa Centrală şi de Est să crească în anul următor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO