Real estate

România a depăşit Slovacia ca nivel de investiţii, dar a rămas în urma Ungariei, Cehiei şi Poloniei

19 ian 2017 Autor: Alina-Elena Vasiliu

România a fost a patra în re­giu­nea Europei Centrale şi de Est în 2016 ca nivel al investiţiilor în imobiliare, cu un total de 890 mil. euro, cu 35% mai mult decât în 2015. Un­garia, Ce­hia şi Po­lonia au devansat Ro­mânia la acest capitol, cu proiecte de 1,3 mld. euro - Un­garia, şi 4,5 mld. euro, cum este cazul Po­loniei, arată datele companiei de con­sul­tanţă imo­biliară JLL. În 2015, vo­lu­mul total al in­ves­tiţiilor imobiliare în Ro­mânia a fost de 663 mil. euro.

În România, peste 70% din tran­zacţii au fost concentrate în Capitală, pre­dominante fiind tranzacţiile cu spaţii de birouri, care au reprezentat 45%, în timp ce segmentele de retail şi industrial au cumulat câte circa 26% din total fiecare.

Anul 2016 le-a adus recorduri ţărilor din regiune, în Cehia şi Slovacia înregistrându-se maxime istorice. Polonia, Ungaria şi Europa de Sud-Est au avut de asemenea niveluri record. Po­lo­nia a tras 36% din volumul in­vestiţiilor în regiunea Europei Centrale şi de Est, aceasta fiind urmată de Cehia cu 29%, Ungaria cu 13%, re­giunea Europei de Sud-Est cu 8%, România cu 7% şi Slovacia cu 7%.

La nivelul Europei Centrale şi de Est, volumul investiţiilor imobiliare în 2016 a depăşit 12,5 miliarde de euro, în creştere cu 42% faţă de 2015, marcând cel mai ridicat nivel înregistrat din 2007 până în prezent (15,81 miliarde de euro).

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 19.01.2017

 
Cuvinte cheie:
romania
, investitii
, cehia
, slovacia
, ungaria
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide