Business Construct

Românii prind din nou gustul locuinţelor noi „pe hârtie“. „Mi-am rezervat un colţişor în aer, dar îmi asum riscul“

Reluarea apetitului românilor pentru cumpărarea de locuinţe a marcat o revenire a lucrărilor rezidenţiale, care au crescut anul trecut cu 32,6%

Reluarea apetitului românilor pentru cumpărarea de locuinţe a marcat o revenire a lucrărilor rezidenţiale, care au crescut anul trecut cu 32,6%

Autor: Andreea Neferu

17.04.2015, 15:00 2100

Locuinţe de peste 750 de milioane de euro sunt scoase la vânzare la târgul imobiliar naţional tIMOn, cel puţin 10% dintre apartamente fiind în blocuri sau ansambluri rezidenţiale a căror construcţie abia a început. Fenomenul caselor cumpărate de pe machetele dezvoltatorilor, care a marcat piaţa locuinţelor în anii de boom, îşi face din nou apariţia în Capitală.

„Mi-am rezervat un colţişor în aer, pentru un apartament la etajul 9 într-un bloc care deocamdată este construit doar la nivelul a patru etaje. Mi-a plăcut locaţia, am obţinut un preţ foarte bun pentru locuinţă. Îţi asumi riscurile aferente, nu ştii dacă dezvoltatorii sunt serioşi sau nu, dar am preferat această variantă“, spune Alina, 33 de ani, de profesie sociolog, care a plătit recent un avans de 3.000 de euro pentru a rezerva un apartament de două camere într-un proiect rezidenţial aflat în zona Răzoare.

Piaţa locală rezidenţială, care a cunoscut un boom puternic în perioada 2006-2008, dar care în criză s-a confruntat cu o puternică contracţie pe fondul scăderii puterii de cumpărare şi a înăspririi condiţiilor de creditare, a dat primele semnale serioase de revenire anul trecut, iar în prezent din ce în ce mai mulţi potenţiali cumpărători de locuinţe se arată interesaţi să-şi cumpere o casă sau un apartament, inclusiv locuinţe care momentan nu există fizic, ci se află în construcţie.

Spre exemplu, la târgul naţional imo­biliar tIMOn, care şi-a deschis ieri porţile în Piaţa Constituţiei din Capitală, peste 2.000 de locuinţe din cele 15.000 promovate de dezvoltatori au fost lansate în premieră, o parte dintre ele aflându-se în stadiul în care lucrările abia au început.

Românii revin astfel la obiceiul de a cumpăra case care momentan sunt doar „pe hârtie“ şi nu există fizic. În Bucureşti, dar şi în ţară, mai multe proiecte de lo­cuinţe s-au confruntat cu blocaje sau dosare de insolvenţă în anii de după debutul crizei, majoritatea fiind provocate de scăderea bruscă a ritmului de vânzare a locuinţelor.

Astfel, în unele cazuri clienţii au rămas cu „banii daţi“, dar fără a fi primit locuinţele acontate. Cele mai răsunătoare eşecuri imobiliare de acest tip au fost Planorama sau Blue Tower.

Cea mai mare parte a potenţialilor cumpărători în prezent sunt oameni cu venituri medii, care caută în principal locuinţe ce pot fi finanţate prin Prima casă sau prin credit ipotecar. De altfel, 70% din oferta imobiliară de la tIMOn se încadrează în creditul Prima casă, potrivit lui Vlad Vlăsceanu, directorul târgului.

„Caut o garsonieră sau un apartament de 2 camere care să se încadreze la creditul Prima casă. Mă interesează zona, dar şi preţul şi mai puţin bonusurile de tipul loc de parcare“, spune Anda, 25 de ani, economist, care a vizitat standurile de la tIMOn în ziua în care târgul şi-a deschis porţile. La rândul său, Andrei Dinuţă, 38 de ani, tot economist, spune că principalele criterii de alegere a unei locuinţe sunt preţul şi amplasamentul.

„De un an mă uit să cumpăr un apartament. A fost criză, nu era nimic sigur, dar acum iau în considerare o achiziţie. Mă interesează o locaţie bună, chiar şi spre periferie, dar spre nordul Bucureştiului, nu în sud sau în vest“, afirmă Dinuţă.

Reluarea apetitului românilor pentru cumpărarea de locuinţe a marcat o revenire a lucrărilor rezidenţiale, care au crescut anul trecut cu 32,6%, potrivit datelor de la Statistică.

“Real estate-ul este ca o sinusoidă, acum suntem la începutul unei urcări”, a arătat Shimon Galon, cel care a condus timp de 15 ani compania imobiliară GTC şi care acum controlează firma Real-Sol, care împreună cu dezvoltatorul israelian Gindi Group investeşte 20 de milioane de euro în construirea unui proiect rezidenţial în zona Mihai Bravu din Capitală, reluând astfel un proiect pe care îl lansase în 2009.

“Ne uităm pozitiv la viitor şi vedem schimbări fundamentale. (…) Astăzi ştim cât o să ne coste construcţia şi ştim preţurile din piaţă. Diferenţa dintre cele două este costul terenului şi profitului. O mare parte din terenurile pe care se dezvoltă acum proiecte au fost cumpărate la nişte preţuri despre care mai bine nu mai vorbim (în timp de boom – n.red.). În aceste condiţii, nu cred că cineva din piaţă mai face bani”, a afirmat Galon.

Printre proiectele noi anunţate în cadrul târgului tIMOn se numără şi faza a treia a proiectului Vivenda din apropierea Bulevardului Basarabia, dezvoltat de spaniolii de la Hercesa. “În Vivenda am construit deja 400 de apartamente, pe care le-am vândut aproape în totalitate, mai avem 5 duplexuri, astfel că am decis să continuăm proiectul, în contextul în care piaţa devine mai dinamică”, a spus Maurizio Mesa Gomez, director general al Hercesa România. Cea de-a treia fază a proiectului va cuprinde 132 de apartamente în două blocuri.

Şi unul dintre fondatorii dezvoltatorului Adama, vândut către Immofinanz acum câţiva ani, şi-a anunţat la târgul tIMOn revenirea pe piaţa rezidenţiala locală. Astfel, Isaac Hoshen a lansat proiectul Reveria Pallady43, în cadrul căruia vor fi construite în primă fază 75 de apartamente.

 

Locuinţe cu preţ mediu de 50.000 de euro

Cea mai ieftină locuinţă la bloc care poate fi cumpărată la tIMOn este o garsonieră în Fundeni, cu un preţ de 17.600 de euro, fără TVA, în timp ce în cazul vilelor, cel mai mic preţ este de 59.000 de euro fără TVA pentru o vilă în Corbeanca. Pe de altă parte, cel mai scump apartament costă 155.000 de euro, iar pentru vile preţul maxim ajunge la 175.000 de euro. Cele 15.000 de locuinţe scoase la vânzare la tIMOn au un preţ mediu de 50.000 de euro, astfel că toată oferta este evaluată la 750 de milioane de euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO