Business Construct

Studiu: Construcţiile scad cu 5,7% la şapte luni, după ce lucrările de infrastructură inginerească au pierdut 25%

Studiu: Construcţiile scad cu 5,7% la şapte luni, după...

Autor: Roxana Rosu

06.11.2017, 10:59 1217

Sectorul construcţiilor a înregistrat o pierdere de 5,7% în primele şapte luni ale anului, după ce coborâse cu 2% anul trecut, la 9,6 miliarde euro, cauza principală fiind subfinanţarea gravă a subsectorului de infrastructură, conform unui studiu realizat de Euler Hermes, companie specializată în asigurarea de credit comercial, activă în domeniul garanţiilor şi colectării creanţelor.

Lucrările de infrastructură inginerească au pierdut 25,7%, lucrările nerezidenţiale au scăzut cu 11,4%, fiind compensate parţial de creşterea rezidenţială de 81,2% în primele 7 luni.

Ponderea infrastructurii din sectorul construcţiilor a fost mai mare de 61% în 2015, faţă de 57% în 2016 şi 2017, chiar şi mai redusă în 2018 la 50%.

 „La nivel macroeconomic traversăm un trend crescător, iar companiile în general raportează afaceri în creştere. Totuşi, cheltuielie deficitare în infrastructură încep să afecteze negativ anumite sectoare. De asemenea, privind dincolo de cererea de consum robustă, observăm o tendinţă de creştere a inflaţiei, punând presiune asupra marjelor de profit, afectând capitalul circulant şi lichidităţile. Toate acestea pot da semnalul unei creşteri în întârzierile la plată în lunile care urmează şi vor necesita un nivel mai ridicat de monitorizare a riscurilor financiare din partea companiilor”   , a declarat Cristina Rusuleanu, Country Manager, Euler Hermes Romania.

Totuşi, luna iulie a adus o revenire a pieţei de profil, cu o creştere de 2,8% faţă de iunie şi cu 1,4% faţă de iulie 2016.

Potrivit studiului, volumul de lucrări de construcţii ar fi la un nivel similar celui de anul trecut în cazul în care vor fi îndeplinite previziunile privind cheltuielile publice iniţiale, destul de puţin probabil, având în vedere scăderea din primul semestru.  Construcţiile au reprezentat 5,6% din produsul intern brut în 2016 şi se preconizează că vor scădea la o pondere de 5% în 2017.

În ceea ce priveşte proiectele private, zona de  birouri şi rezidenţiale susţin creşterea, în timp ce dezvoltarea comercială a mall-urilor a stagnat. Cererea de birouri este împinsă de centrele de IT şi outsourcing, în timp ce consumul crescut a alimentat şi subsectorul rezidenţial (12.000 de locuinţe în 2017 numai în Bucureşti).

Sectorul rezidenţial a continuat să se dezvolte, iar cea mai mare creştere a preţurilor pe metru pătrat în ultimele 12 luni fiind înregistrată în Bucureşti (aproape +13%) şi Cluj (cu 12% mai mult) de la 1.240 Euro/metru pătrat şi respectiv 1.330 Euro/metru pătrat.

Lipsa personalului calificat explică performanţa slabă atât a producătorilor şi comercianţilor de materiale de construcţii, cât şi a constructorilor.

Pe subsectorul materialelor de construcţii, adezivii se aşteaptă să crească cu 5% în 2017, după o creştere de două cifre anul trecut. Dezvoltarea programelor de reabiltare termică a ridicat preţurile la polistiren cu mai mult de 10% în anul 2016 şi, prin urmare, sumele facturate.

În timp ce mulţi dintre primii 10 jucători din vopsele şi lacuri au avansat cu 10% în 2016, aşteptările sunt pentru o stagnare în cel mai bun caz în 2017, un declin de câteva procente fiind mult mai probabil. Acelaşi lucru se întâmplă şi pentru prefabricate.

Acoperişurile sau tâmplăria termoizolată pot totuşi să prezinte unele tendinţe de creştere în 2017, dacă cererea din proiectele private sau exportul va fi suficient de robustă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO