Business Construct

Studiu: Topul domeniilor din care provin cele mai multe companii care pre-închiriază birouri: IT&C, BPO şi Finanţe&Bănci

Studiu: Topul domeniilor din care provin cele mai multe...

Autor: Roxana Rosu

28.02.2018, 13:13 409

Companiile din IT&C conduc în topul domeniilor care au închiriat sau au pre-închiriat anul trecut spaţii noi de birouri, cu 51% din totalul suprafeţei din toate contractele, urmate, la mare distanţă, de firmele de Finanţe, Bănci şi Asigurări (16%), potrivit Esop.

Practic, 38% din spaţiile de birouri din Bucureşti aflate în lucru şi planificate a se da în folosinţă în 2018 sunt deja pre-închiriate de anul trecut, potrivit unui analize ESOP l Corfac Internaţional.

Şi în primele două luni din 2018 domeniul IT&C domină cererea de spaţii de birouri din Bucureşti.

„La începutul acestui an, majoritatea companiilor care îşi caută un sediu nou provine din sectorul IT&C. 89% din suprafaţa totală a spaţiilor de birouri intermediate de ESOP în primele două luni, unde se vor muta noi angajaţi a fost rezervată de companii IT&C. Printre clădirile de birouri alese de clienţii ESOP se numără Campus 6 şi Timpuri Noi Square, proiecte de ultimă generaţie, cu foarte multe facilităţi pentru angajaţi”, declară Alexandru Petrescu, Managing Partner la ESOP Consulting l CORFAC International.

În opinia lui, trendul se va menţine şi în continuare, astfel încât trei din cinci firme aflate în căutare de sedii noi care vor semna contracte de închiriere în următoarele şase luni vor fi din aceleaşi domenii IT&C, cercetare-dezvoltare, BPO, shared services, call-center sau domeniul financiar-bancar, în Bucureşti şi in principalele centre universitare din ţară”.

În 2017, a crescut cu ponderea contractelor de închiriere, pre-închiriere şi extindere de spaţii de birouri noi în totalul pieţei, 74% faţă de 71% în 2016, însumând peste 228.000 mp din totalul de aprox. 308.000 mp tranzacţionaţi.

În ceea ce priveşte zonele de interes, cele mai multe contracte noi de birouri (închiriere, pre-închiriere şi extindere) s-au înregistrat cu spaţii de birouri din zona centru-nord, cu un total de  135.168 mp, urmate pe locul doi de zona centru-vest cu un total de 49.361 mp şi pe locul trei zona centru-sud cu 23.373 mp.

Acest top a urmărit în mare parte topul zonelor unde au avut loc in 2017 cele mai multe livrări de spaţii noi de birouri moderne, de clasă A şi B.

În 2018, zona centru-vest va avea o mai mare pondere în totalul spaţiilor închiriate, in condiţiile in care 56% din proiectele cu finalizare in 2018 sunt concentrate in acest perimetru.

Cifra de afaceri a firmelor din grupul ESOP a fost de 1,5 milioane de dolari în 2017, cea mai mare înregistrată în ultimii 16 ani, 85% din venituri provenind din intermedierea de spaţii de birouri şi restul din vânzări-cumpărări de imobile. ESOP a mediat in 2018 tranzacţii de spaţii de birouri care totalizează peste 44.000 mp.

Segmentul închirierilor de birouri rămâne principala activitate a companiei ca pondere în cifra de afaceri, dar în 2017 a crescut şi ponderea Departamentului de Investiţii, care a intermediat tranzacţii de vânzare-cumpărare de imobile în Bucureşti cu o valoare totala de peste 10 milioane de euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO