Business Construct

„Taxa pe stâlp“ a fost subestimată. Finanţele vor încasa triplu faţă de esti­mă­rile iniţiale, compensând scăderea CAS. Jumătate din sumă, deja în vistierie

Taxa pe stâlp va finanţa reducerea CAS.

Ioana Petrescu, ministrul finanţelor: Este cea mai consistentă diminuare a contribuţiilor de asigurări sociale aplicată pentru angajator, într-o singură etapă, în ultimii 14 ani. Aplicarea acestei măsuri va contribui la atragerea investiţiilor şi la stimularea muncii în România.

Taxa pe stâlp va finanţa reducerea CAS. Ioana Petrescu, ministrul finanţelor: Este cea mai consistentă diminuare a contribuţiilor de asigurări sociale aplicată pentru angajator, într-o singură etapă, în ultimii 14 ani. Aplicarea acestei măsuri va contribui la atragerea investiţiilor şi la stimularea muncii în România.

Autor: Claudia Medrega

20.06.2014, 21:20 1079

Ministerul Finanţelor va încasa 1,4 mld. lei din taxa pe construcţiile speciale, supranumită „taxa pe stâlp“, triplu faţă de esti­mă­rile iniţiale, şi are deja în vistierie jumă­tate din sumă.

Finanţele se bazează pe veniturile supli­men­tare din această taxă pentru a com­pensa în acest an impactul reducerii CAS cu cinci puncte procentuale, începând cu 1 octombrie.

Impozitul pe construcţiile speciale, cu­noscut sub denumirea de „taxa pe stâlp“, a intrat în vigoare la începutul acestui an şi a stârnit numeroase interpretări şi controver­se. Normele, apărute cu câteva zile înaintea pri­mului termen de plată din 26 mai, nu au reu­şit să clarifice totul, consultanţii susţinând că există încă neclarităţi şi confuzii. Impozi­tul pe construcţiile speciale se calculează prin apli­carea a 1,5% la valoarea contabilă brută a tuturor construcţiilor existente în patri­moniu la data de 31 decembrie a anului ante­rior, pentru care nu se datorează im­pozit pe clădiri.

Sumele declarate de că­tre operatorii economici pen­tru taxa pe construcţii speciale este de aproxi­mativ 1,45 mld. lei, iar la primul termen de plată s-au încasat 710,4 mil lei, potrivit in­for­maţiilor trans­mise de Finanţe. Minis­te­rul Finanţelor a esti­mat că în 2014 se vor înca­sa 488 mil. lei din impozitul pe construcţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO