Business Construct

Toamna mallurilor: şase inaugurări în şase săptămâni. GALERIE FOTO

Oradea Shopping City

Toamna mallurilor: şase inaugurări în şase săptămâni

Autor: Cristi Moga

24.11.2011, 00:00 1054

În toamna acestui an, în intervalul 6 octombrie - 19 noiembrie, au fost deschise şase noi centre comerciale în toate colţurile ţării, în urma unor investiţii cumulate de circa 350 mil. euro.

Investiţiile s-au derulat din vest (Oradea şi Arad) până în est (Constanţa) şi din sud (Craiova şi Bucureşti) până în nordul Moldovei (Botoşani), generând contracte de zeci de milioane de euro pentru jucătorii din construcţii care au furnizat materiale şi manoperă pentru proiecte cu o suprafaţă închiriabilă de aproape 200.000 de metri pătraţi.

Arad

Primăvara acestui an a fost săracă în ceea ce priveşte inaugurările de spaţii comerciale, în timp ce toamna mallurilor a început productiv la Arad, prin deschiderea proiectului Galleria, o investiţie a GTC de circa 66 de milioane de euro.

Deşi este al treilea centru comercial din oraş, proiectul celor de la GTC a fost deschis cu un grad de ocupare ridicat şi retaileri puternici, precum Cora, Inditex, Go Sport sau Mango, precum şi cu un multiplex Cinema City şi un centru Pure Fitness. Proiectul de 33.000 de metri pătraţi a fost finalizat de firma de construcţii israeliană Danya Cebus, care a fost antreprenor general şi pentru proiectul AFI Palace Cotroceni din Bucureşti.

Galleria se va lupta pentru clienţi în Arad cu centrele Armonia şi Atrium, care se află la o distanţă de circa trei kilometri de noul mall pe aceeaşi stradă, Atrium mai aproape de centru, lângă gara oraşului, iar Armonia la ieşirea spre vama Nădlac.

Oradea

La doar o săptămână distanţă, pe 14 octombrie, şi circa 100 de kilometri, a urmat deschiderea proiectului Oradea Shopping City, mall renăscut din faliment prin investiţii de circa 50 de milioane de euro, sumă în care este inclus şi costul de preluare.

Proiectul deţinut de Gabriel Popoviciu a fost deschis cu un grad de ocupare scăzut, iar printre chiriaşii importanţi anunţaţi care au ales să se extindă în Oradea se numără Intersport, Domo, Eponge Fashion sau Fox, în timp ce la etaj a fost amenajat un cinematograf multiplex sub brandul Cortina.

Bucureşti

Tot la jumătatea lunii octombrie, pe 18, a fost finalizată o nouă etapă a parcului comercial Colosseum din Bucureşti, şi anume hipermarketul Carrefour, dar galeria comercială care ar trebui construită între Carrefour şi magazinul Leroy Merlin a fost întârziată din lipsă de chiriaşi.

Un alt spaţiu ar putea fi dat în folosinţă până la sfârşitul anului pentru retailerul de electrocasnice Altex, iar dezvoltatorii proiectului au atras noi agenţi de închiriere pentru ocuparea spaţiilor rămase.

Constanţa

Cea mai scumpă investiţie comercială din toamna acestui an a fost finalizată la Constanţa, pe 28 octombrie, unde austriecii de la Immofinanz au investit 100 mil. euro în proiectul Maritimo.

Mallul austriecilor are un grad de ocupare ridicat, chiriaşi puternici, precum Auchan, Inditex, C&A, H&M sau New Yorker, dar a fost deschis fără două piese importante - multiplexul Cinema City şi magazinul Peek & Cloppenburg, primul din afara Capitalei - a căror inaugurare este programată pentru primăvara anului viitor.

Maritimo se luptă în Constanţa în primul rând cu parcul comercial TOM, aflat la circa un kilometru distanţă, precum şi cu mallul City Park de lângă parcul Tăbăcăriei, care dispune de asemenea de chiriaşi puternici, dar are o suprafaţă mult mai redusă.

Botoşani

Primul centru comercial cu o suprafaţă de peste 10.000 de metri pătraţi din Botoşani a fost deschis pe 15 noiembrie, având printre chiriaşi Carrefour, Leonardo, New Yorker sau Lem's.

Belgienii de la BelRom au construit proiectul Botoşani Shopping Center cu o suprafaţă închiriabilă de 15.000 de metri pătraţi, centru comercial care ar putea fi extins în următorii ani. În Botoşani mai există un proiect comercial de mici dimensiuni, denumit Family Center, iar anul viitor ar putea fi deschis şi mallul Uvertura, astfel că stocul de retail modern din oraş ar putea depăşi 30.000 mp.

Craiova

Cu o întârziere de două zile, pe 19 noiembrie urma să fie deschis şi proiectul Electroputere din Craiova, primul mall din capitala Olteniei.

La fel ca în cazul centrului Maritimo din Constanţa, Electroputere Parc a atras cea mai mare parte a retailerilor străini de pe piaţă, dar două dintre piesele grele - Zara şi H&M - vor deschide magazinele în faza a doua, programată pentru primăvara lui 2012.

Auchan, New Yorker şi C&A sunt printre retailerii din prima etapă, iar Decathlon şi Leroy Merlin ar urma să completeze unul dintre cele mai mari centre comerciale de pe piaţa locală, a cărui suprafaţă închiriabilă va ajunge la 71.000 de metri pătraţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO