Business Construct

Topul celor mai mari producători de mobilă: 40 de companii au avut afaceri de peste 700 milioane de euro

Topul celor mai mari producători de mobilă: 40 de companii au avut afaceri de peste 700 milioane de euro

Autor: Ioana David

01.09.2012, 12:16 2382

Cei mai mari 40 de producători locali de mobilă au înregistrat anul trecut afaceri de 742 mil. euro, în creştere cu circa 10% comparativ cu 2010, iar şapte dintre aceştia se găsesc în judeţul Maramureş, care poate fi considerat "capitala" producţiei locale de mobilier, arată o analiză a Business Construct.

Aceasta este prima imagine clară despre industria de mobilă de anul trecut, una dintre cele mai vechi ramuri din economia locală, ana liza fiind creionată pe baza datelor Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din Ro mânia (APMR) şi de la Ministerul de Finanţe.

Piaţa mobilierului se confruntă de mai mult timp cu scăderi, dar jucătorii din industrie încearcă să-şi găsească salvarea pe pieţele externe semnând contracte cu mari retaileri precum IKEA sau kika sau, mai recent, mergând pe pieţele estice. Cele mai multe fabrici sunt situate în nord-vestul ţării, mai aproape de clienţii tradiţionali şi unde se găseşte materie primă.

Clasamentul celor mai mari fabrici de mobilă (fără retail) arată drept lider un producător discret din Baia Mare (judeţul Maramureş), Aramis Invest, care anul trecut a avut un rulaj de peste 100 de milioane de euro. Este pentru prima dată când un producător de mobilă trece acest prag.

Spre com pa raţie, grupul Mobexpert care include şi magazine a înregistrat anul trecut un business de 114 mil. euro, în timp ce IKEA, cel mai mare retailer, a ajuns în perioada septembrie 2011 - august 2012 la afaceri de 88 mil. euro, conform calculelor ZF.

Aramis, firmă înfiinţată în 1995, este o afacere antreprenorială românească controlată de omul de afaceri Vladimir Iacob (60%), care îl are ca partener pe Marius Selescu (40%). Po trivit unor informaţii din presă, compania (care nu are site propriu) ar fi unul dintre furnizorii locali ai IKEA. Gigantul suedez controlat de miliardarul Ingvar Kamprad realizează achiziţii de la 22 de producători locali, iar primele contacte pe care le-a avut cu fabricile româneşti de mobilă au fost încă de dinainte de Revoluţie.

În cadrul Aramis lucrează aproape 3.000 de oameni, iar potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică (INS) aferente perioadei ianuarie - iulie 2011, compania se afla pe locul 72 în topul celor mai mari exportatori locali, în care pe primele poziţii se aflau firme precum Dacia, Nokia, Rompetrol şi Renault Industrie Roumanie.

La distanţă de 30 mil. euro se află Italsofa, fabrică situată tot în Baia Mare, care face parte din grupul italian Natuzzi. Şi Natuzzi este unul dintre marii exportatori de mobilă. Producţia realizată la Baia Mare este destinată aproape în întregime centrelor de vânzări deţinute de grup în Europa.

Grupul Natuzzi, acţionarul fabricii de mobilă din Baia Mare, deţine brand-urile Natuzzi (poziţionat pe segmentul high-end al pieţei), Italsofa (linia de producţie proiectată pentru segmentul comercial), Leather Editions şi Softaly.

În cadrul Italsofa salariul mediu brut a ajuns anul trecut la 2.432 lei, faţă de 2.294 în 2010.

Podiumul este închis de o altă companie discretă, Taparo, înregistrată în Maramureş.

Dacă pe primul loc se află un furnizor al IKEA, pe locul patru se află o companie care produce pentru austriecii de la kika - Cotta International - şi care a devenit principalul furnizor de canapale pentru retailer.Kika cumpără de la mai multe companii din România, iar 15% din produse sunt realizate local.

În top 40, cel mai mare profit a fost obţinut de clujenii de la Ecolor, furnizor al IKEA, care au contabilizat anul trecut un câştig de peste 5 mil. euro. Din informaţiile cen tralizate de ZF, alţi furniori ai IKEA sunt Sortilemn, Gilmet, Apulum, Cesiro, Plimob şi Princo. Sortilemn se află pe locul şapte în topul celor mai mari producători şi realizează fotolii, tabureţi, scaune şi mese de bucătărie, mese de cafea, elemente mulate pentru scaune de bucătărie sau scaune pentru spaţii publice.

Sortilemn a fost înfiinţată în anul 1961 şi priva tizată în luna noiembrie 1999, în prezent ac ţionarul majoritar fiind omul de afaceri Michael Brand huber cu o participaţie de 64%. O par ti cipaţie de 35% în cadrul firmei îi aparţine lui Ghişa Ludovic, iar 1% din titluri deţin foşti sau actuali colaboratori şi angajaţi ai companiei.

Şi Plimob, firma de pe locul opt, produce pentru IKEA, fiind un important furnizor de scaune. Volumul anual prelucrat de compania din Sighetu Marmaţiei este de 40.000 de metri cubi de cherestea, Plimob utilizând în procesul de fabricaţie specii lemnoase precum fagul, stejarul sau mesteacănul.Producţia anuală a companiei este de aproximativ 2 milioane de scaune, la o capacitate lunară de 180.000-200.000 de unităţi.

Şapte fabrici de mobilă există în Maramureş, cu afaceri cumulate de aproape 300 mil. euro, arată analiza Business Construct. În timp ce Aramis este cea mai mare, firma Laguna Serv, cu un rulaj de aproximativ 4 mil. euro, se află pe locul 40. În rest, producătorii sunt distribuiţi peste tot în ţară, însă se remarcă faptul că în Capi tală există numai două fabrici din top, şi anume Exploit şi Silvarom. În Vest, în Timiş, Casa Rusu produce la Dudeştii Noi mobilier din PAL (bucătării, camere de zi, camere de tineret, dormitoare, mobilier office, mic mobilier) şi mobilier tapisat (canapele, colţare, holuri sau paturi).

Cele două unităţi de producţie au o capacitate de un milion de corpuri din PAL/an, respectiv de 20-25.000 de seturi de mobilier tapisat. Po trivit datelor prezentate de companie, capacitatea de pro ducţie pentru mobi lierul tapisat va creşte de patru-cinci ori, la peste 100.000 de unităţi anual, odată cu finalizarea noii unităţi de pro ducţie, a cărei construcţie a fost demarată deja.

Pe harta producătorilor de mobilă se află şi satul Drajna de Jos (la 35 de kilometri nord de Ploieşti, în judeţul Prahova), acolo unde Gilmet produce articole pentru copii (pătuţuri pentru nou-născuţi, măsuţe de înfăşat, paturi junior), produse pentru bucătărie (tăviţe de tacâmuri) sau diverse alte articole (scăriţe şi scaune din lemn, suport din lemn pentru sticle, cutii pentru jucării).

Dintre grupurile de firme din România, cele mai multe sunt ale Mobexpert, care deţine nouă fabrici situate în patru centre de producţie din Târgu-Mureş, Dej, Suceava şi Bucureşti.

Fabricile produc mobilier tapisat şi mobilier corp.

Citiţi materialul integral în paginile Business Construct

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO