Business Construct

Topul dezvoltatorilor de birouri din afara Capitalei: ce variante low-cost au găsit companiile care caută chirii mai mici

IULIAN DASCĂLU, proprietarul Iulius Mall

Autor: Alina-Elena Vasiliu

28.07.2016, 13:14 2030

Clasamentul este dominat de compania sud-africană de real estate NEPI, iar Iulian Dascălu ţine ritmul cu proiectele sale de birouri, care însumează 80.000 de metri pătraţi.

NEPI şi-a făcut intrarea în Timişoara cumpărând complexul de birouri City Business Centre, de 47.100 de metri pătraţi, de la omul de afaceri Ovidiu Şandor, în 2012, într-o tranzacţie estimată la acea vreme la 40 de milioane de euro. Astăzi, proiectul, printre chiriaşii căruia se numără Accenture, Autoliv, Generali şi OMV Petrom, este evaluat la 92,1 milioane de euro. Anul trecut, NEPI a închiriat 10.500 de metri pătraţi în clădirile din cadrul centrului de afaceri din vestul ţării.

Tot prin intermediul lui Ovidiu Şandor, NEPI a ridicat proiectul The Office din Cluj-Napoca, fiecare deţinând 50% din construcţie. The Office măsoară 40.700 de metri pătraţi şi are, printre chiriaşi, companiile Bombar­dier, Bosch, Leoni şi Deloitte. Prima fază de dezvoltare a fost deschisă în mai 2014 şi este ocupată integral, iar a doua etapă a fost finalizată la sfârşitul anului trecut. În vara anului viitor, ansamblul va avea o suprafaţă închiriabilă de 59.200 de metri pătraţi, după finalizarea celei de-a treia etape de dezvoltare. Prima clădire din proiectul The Office a presupus o investiţie de 26 de milioane de euro.

Cu o suprafaţă totală apropiată de cea a sud-africanilor, Iulius Group - compania omului de afaceri Iulian Dascălu din Iaşi - este activă pe pieţele din Iaşi şi Cluj-Napoca. În cele două oraşe, Dascălu a dezvoltat brandul United Business Center, care include aproximativ 80.000 de metri pătraţi de birouri în operare, cărora li se adaugă alţi 131.000 de metri pătraţi în construcţie la Timişoara. În ansamblul Palas Iaşi, com­pania are, în prezent, patru clădiri de birouri func­ţio­nale, cu o suprafaţă totală închiriabilă de 38.000 de metri pătraţi, unde lucrează aproximativ 4.200 de persoane.

În ansamblul urbanistic Openville din Timişoara, Dascălu va include, pe lângă funcţiunile de retail, parc şi entertainment, şapte imobile de birouri clasa A, cu o suprafaţă totală de peste 131.000 de metri pătraţi închiriabili, printre care şi cea mai înaltă clădire din România (155 de metri şi 27 etaje). Construcţia ansamblului a început în luna septembrie a anului trecut, cu lucrările la o primă clădire de birouri, de 18.000 de metri pătraţi. United Business Center 2 va fi finalizată în toamna acestui an, printre chiriaşi numărându-se Ness Software Engineering Services şi policlinica Regina Maria.

 

Polul birourilor din Cluj

Clujul este un oraş atractiv pentru dezvoltatorii de birouri, acolo construind şi fondul de investiţii Fribourg Investment, controlat de fostul premier moldovean Ion Sturza, prin divizia de real estate. Proiectul Liberty Technology Park Cluj, în valoare totală de 25 de milioane de euro, constă în opt clădiri distincte, finalizate în trei etape. În prima fază au fost livraţi 5.600 de metri pătraţi închiriabili, iar în a doua fază - 11.400 de metri pătraţi. Din decembrie 2013, de când a fost inaugurat, şi până în prezent, parcul tehnologic din Cluj a atras companii precum Siemens, CDS Wireless, KPMG şi Impact Hub Cluj-Napoca. Felinvest şi Arpad Paszkany sunt alţi doi dezvol­tatori care s-au focusat pe piaţa clujeană pentru proiecte lor de birouri. Investiţia fostului producător de dulciuri Feleacul, firma Felinvest, se ridică pe terenul fostei fabrici de dulciuri Feleacul şi se situează la 7 mil. euro. La rândul său, omul de afaceri Arpad Paszkany a construit birouri în ansamblul Sigma Towers, pe o suprafaţă de 14.500 de metri pătraţi. Activitatea pe piaţa de birouri din Cluj a crescut puternic în ultimii ani, pe măsură ce interesul companiilor multinaţionale din IT sau servicii de a deschide birouri în oraş s-a intensificat. Cu toate acestea, cu un stoc de peste 200.000 de metri pătraţi, piaţa de birouri din Cluj este de circa zece ori mai mică decât cea din Bucureşti.

„În ţară (în afara capitalei), primele pieţe de biro­uri au apărut în 2008-2009 şi se află acum la finalul ce­lui de-al doilea ciclu de închiriere. Cea mai mare piaţă de birouri este Cluj-Napoca, cu un stoc la finalul anu­lui trecut de 230.000 de metri pătraţi, iar în comparaţie cu principalele oraşe regionale din Cehia sau Polonia piaţa de birouri din acest oraş este subdezvoltată“, spu­ne Mihaela Gălăţanu, head of research în cadrul com­paniei de consultanţă imobiliară DTZ Echinox.

Nivelul chiriilor pentru spaţiile premium se încadrează în intervalul 15,5-18,5 euro metrul pătrat pe lună în Capitală, 12-13 euro/mp în Cluj-Napoca şi Iaşi, 12-14 euro/mp în Timişoara, iar în Braşov chiriile sunt cuprinse între 11 şi 13 euro/mp, potrivit studiilor din piaţă.

 

Braşov şi Iaşi vin repede din urmă

În Braşov, Ravensdale Investments - filiala companiei belgiene de imobiliare Vlerick Vastgoed, concurează cu Ascenta Management, responsabilă de proiectul Coresi Business Park. Braşov Business Park, al belgienilor, are 28.000 de metri pătraţi, iar construcţia sa a necesitat o investiţie de 30 de milioane de euro. Centrul de afaceri este situat la intrarea în oraş dinspre Bucureşti. În prezent, aproximativ 80% din spaţiile de birouri ridicate în prima fază au fost închiriate, potrivit datelor de pe site-ul proiectului.

Coresi Business Park este un centru de afaceri dezvoltat pe fosta platformă industrială Tractorul din Braşov, pe o suprafaţă de 12 hectare. Prima fază a proiectului cuprinde aproximativ 25.000 de metri pătraţi şi are, printre chiriaşi, Raiffeisen Bank, IBM, Computer Generated Solutions şi iQuest, gradul de ocupare fiind de 100%. Întregul proiect este dezvoltat de Ascenta Management.

Un alt pol al companiilor active în IT s-a conturat în Iaşi, unde, pe lângă Iulian Dascălu, un investitori important este Gheorghe Iaciu, prin compania sa de dezvoltare imobiliară, Impact. În timp ce în Bucureşti omul de afaceri se concentrează exclusiv pe zona de proiecte rezidenţiale, în Iaşi Iaciu a finalizat conversia unui centru comercial din centrul oraşului într-o clădire de birouri. La începutul lui 2014, Iaciu a cumpărat de la East Balkan Properties centrul comercial Moldova Mall şi a început lucrările de conversie în toamna anului trecut, investiţia totală fiind de 15 mil. euro. Noua clădire se numeşte Moldova Center şi plasează circa 14.500 de spaţii de birouri chiar în inima Iaşiului.

Tot în Iaşi, grupul de firme Tester, al cărui proprietar este antreprenorul Bogdan Piţigoi, deţine centrul de afaceri Ideo, inaugurat în 2011, care a atras ulterior cereri de intrare pe piaţă - cum a fost cazul Oracle, sau de extindere - din partea Xerox. Împreună cu celălalt parc de birouri - Tester Technology Park, proprietăţile de office ale grupului însumează circa 25.000 de metri pătraţi, conform datelor publicate pe site-ul companiei.

Totuşi, rămân zone din ţară încă neacoperite de spaţii de birouri moderne, după cum spun consultanţii din piaţă.

„În oraşe precum Constanţa, Galaţi, Târgu Mureş, Oradea, Craiova, este dificil să găseşti un spaţiu de birouri cu o specificaţie tehnică şi care să corespundă cerinţelor companiilor mari din Bucureşti sau din domeniul IT&C. Majoritatea spaţiilor de birouri din oraşele menţionate sunt de clasa B sau C, cu suprafeţe pe etaj de maximum 500 de metri pătraţi“, spune Mihai Păduroiu, head of office agency în cadrul firmei de consultanţă CBRE România.

Cererea de spaţii de birouri în afara capitalei este însă ridicată, deoarece companiile sunt interesate să exploateze zonele unde chiriile sunt mult mai mici, prin comparaţie cu Bucureştiul. Aşteptările sunt pentru o aliniere a pieţei de birouri din oraşele secundare la cea din Capitală.

„Piaţa de birouri din oraşele secundare se va dezvolta pe măsură ce companiile vor lua în considerare extinderea operaţiunilor în afara Capitalei, în căutare de forţă de muncă bine pregătită. Focusul se va menţine pe oraşele unde nume mari internaţionale şi-au deschis deja birouri, performanţele lor atrăgând şi alţi jucători“, explică Andrei Drosu, consultant în departamentul de research al JLL.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO