Business Construct

Tranzacţia ultimilor 20 de ani în construcţii: Holcim şi Lafarge vând către irlandezii de la CRH active de 6,5 mld. euro, inclusiv din România, pentru a fuziona

Tranzacţia ultimilor 20 de ani în construcţii: Holcim...

Autor: Andreea Neferu

02.02.2015, 09:11 1786

Grupul irlandez CRH, care deţine producătorii de materiale de construcţii Elpreco din judeţul Dolj şi Ferrobeton din judeţul Prahova, a intrat în negocieri exclusive cu producătorii de ciment Lafarge din Franţa şi Holcim din Elveţia pentru a cumpăra activele pe care aceştia doi din urmă le-au scos la vânzare pentru a putea fuziona, în cea mai mare tranzacţie din piaţa mondială a construcţiilor din ultimii 20 de ani.

Activele includ operaţiuni scoase la vânzare de Holcim şi Lafarge pe pieţele din Europa (inclusiv fabricile Lafarge din România), Canada, Brazilia şi Filipine, iar suma pe care irlandezii de la CRH o vor plăti se va ridica la 6,5 miliarde de euro, potrivit unui comunicat emis în această dimineaţă de Holcim şi Lafarge.

„Tranzacţia reprezintă un pas înainte pentru crearea grupului LafargeHolcim şi suma oferită (de CRH – n.red.) reflectă calitatea activelor selectate. (...) Odată cu acest anunţ, ne aflăm în poziţia de a finaliza fuziunea în primul semestru al acestui an”, au declarat Wolfgang Reitzle, preşedinte propus al consiliului de administraţie al viitorului grup LafargeHolcim şi Bruno Lafont, CEO propus al grupului.

Printre activele pe care CRH ar urma să le preia se numără fabrici scoase la vânzare din Franţa, Germania, Ungaria, România, Serbia, Slovacia, Marea Britanie, Canada, Statele Unite, Filipine, Brazilia. Activele scoase la vânzare au înregistrat anul trecut vânzări totale de 5,2 miliarde de euro.

Numele noului acţionar al activelor scoase la vânzare de Holcim şi Lafarge este cu atât mai important pentru piaţa locală cu cât acesta va prelua şi activele Lafarge din România, respectiv două fabrici de ciment pe care francezii le deţin la Medgidia (judeţul Cons­tanţa) şi la Hoghiz (judeţul Braşov), pre­cum şi staţia de măcinare de la Târgu-Jiu, dar şi 15 staţii de betoane şi 4 staţii de betoane mobile, potrivit informaţiilor de pe site-ul companiei.

În 2013, cel mai recent an pentru care există date publice, businessul Lafarge Ciment, principala companie prin care francezii de la Lafarge sunt prezenţi pe piaţa locală, a ajuns la puţin peste 155 de milioane de euro, în timp ce profitul net s-a ridicat la 10 milioane de euro. Pe de altă parte, Holcim România a ajuns la un rulaj de 202 milioane de euro în 2013 şi o pierdere netă de 1,4 mil. euro.

După fuziune, noul grup care se va numi LafargeHolcim, va rămâne în România cu activele Holcim, respectiv două fabrici de ciment la Câmpulung şi Aleşd, o staţie de măcinare şi un terminal de ciment la Turda, 16 staţii de betoane, 5 staţii de agregate, 2 fabrici de lianţi speciali şi un terminal de ciment în Bucureşti.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO