Business Construct

Tranzacţie pe piaţa materialelor de construcţii. Wienerberger preia concurentul Brikston de la fondul de investiţii ADM Capital

Tranzacţie pe piaţa materialelor de construcţii....

Autor: Alina-Elena Vasiliu

17.10.2017, 09:53 972

Fondul de investiţii ADM Capital a vândut toate acţiunile pe care le avea în compania producătoare de materiale de construcţii Brikston către unul dintre concurenţii săi, producătorul austriac Wienerberger. ADM deţinea 98% din acţiunile Brikston Construction Solutions SA.

„Avem 210 angajaţi, vom vedea dacă aceştia vor fi păstraţi. Nimeni nu cumpără fabrici ca să le închidă, ci ca să se dezvolte, dar nu am detalii referitoare la ce va face Wienerberger în urma acestei tranzacţii. Noi avem o fabrică de cărămizi în nord-estul României, în zona industrială a Iaşiului, cu două secţii de producţie şi o capacitate de 1.000 de tone pe zi”, a spus pentru ZF Iulian Mangalagiu, CEO Brikston.

El nu a precizat valoarea tranzacţiei, spunând că doar cei implicaţi direct o cunosc.

Wienerberger Sisteme de Cărămizi este cel mai mare producător de blocuri ceramice din România, urmat îndeaproape de Cemacon Cluj-Napoca. Pe lângă Brikston, pe care l-a achiziţionat acum, Wienerberger a cumpărat anul trecut fabrica de cărămizi a omului de afaceri turc Omer Susli, din Buzău. Wienerberger mai deţine trei unităţi de producţie la nivel local, în Dâmboviţa, Sibiu şi Cluj.

Wienerberger a intrat pe piaţa românească în 1998 şi în 2003 a achiziţionat de la producătorul de materiale de construcţii CEMA Sibiu o fabrică de cărămizi în cadrul unei tranzacţii cu o valoare totală de 9 milioane de euro.

Compania este listată la bursa de la Viena din 1869, având mai mulţi acţionari, cu ponderi reduse fiecare

Producătorul de materiale de construcţii pentru zidărie şi finisaje Brikston din Iaşi şi-a schimbat, la începutul anului 2015, denumirea din Ceramica Iaşi în Brikston Construction Solutions, preluând astfel numele brandului sub care sunt cunoscute produsele companiei. În vara lui 2014, fondul american de investiţii Advent International (care deţinea compania din 2007), a vândut participaţia majoritară la Ceramica fondului Asia Dept Management Capital (ADM Capital), într-o tranzacţie estimată la peste 10 milioane de euro.

Compania Brikston a fost înfiinţată în 1969, sub numele fabrica de produse ceramice. În anul 1973, prin unificarea cu fabrica de betoane armate, s-au pus bazele Întreprinderii de Materiale de Construcţii Iaşi, cu două secţii – secţia de produse ceramice şi secţia de prefabricate. Acestea au devenit societăţie comerciale independente, sucursale ale SC Somaco SA Bucureşti începând cu 1991, iar din 1992 SC Ceramica SA Iaşi a devenit companie independentă.

Anul trecut, Brikston a avut afaceri de 16 milioane de euro, în uşoară creştere faţă de anul anterior, când înregistrase 14,9 milioane de euro (67,2 milioane de lei).

„Această tranzacţie reprezintă un pas important în dezvoltarea afacerilor europene ale ADM Capital, şi demonstrează capacitatea noastră de a face investiţii solide şi de a realiza o creştere puternică. Totodată, tranzacţia Brikston este o dovadă a capabilităţii noastre de a realiza exituri în regiunea balcanică, lăsând în urmă afaceri mai puternice şi mai sănătoase după investiţiile noastre. Suntem încrezători că Birkston va continua să se dezvolte pe piaţa românească şi că va beneficia de o creştere susţinută la nivel de management şi resurse, odată cu preluarea sa de către Wienerberger”, a spus Anthony Stalker, partener la ADM Capital.

Finalizarea tranzacţiei este supusă aprobării autorităţii de supraveghere, iar în aşteptarea acestei aprobări, cele două societăţi vor continua să îşi desfăşoare afacerile separat, potrivit unui comunicat de presă.

Fondurile de investiţii devin tot mai atente la tranzacţiile care au loc pe piaţa din România, orientându-se atât către domeniile unde au experienţă, cât şi către sectoare noi, dar care postează creşteri. Anual, aceşti giganţi scot din buzunare 400-700 mil. euro pentru a investi în companii cu activitate în România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO