Business Construct

Trei firme austriece controlează un sfert din industria lemnului

Trei firme austriece controlează un sfert din industria...

Autor: Ioana David

28.03.2015, 00:00 1087

Holzindustrie Schweighofer, Kronspan şi Egger sunt cei mai mari jucători din industria lemnului, care controlează un sfert din această piaţă, de 4 mld. euro, şi cei mai mari consumatori de lemn. Austriecii sunt vizaţi indirect de prevederile noului Cod silvic dacă acesta va fi aplicat.

Noul Cod silvic ar fi trebuit să aducă un nou mod în care se face comercializarea lemnului, având prioritate la achiziţie producătorii locali de mobilă. De asemenea, noul cod stabilea la maximum 30% nivelul pe care o singură companie îl poate achiziţiona din lemnul total scos la vânzare dintr-o anumită specie.

Codul silvic ajunsese la promulgare la preşedintele Klaus Iohannis, care l-a retrimis Parlamentului pentru o nouă examinare la începutul săptămânii. Noul Cod silvic fusese dezbătut timp de doi ani sub mai multe forme.

Industria lemnului este una dintre cele mai vechi din România şi reprezintă un business de aproape 4 mld. euro, disputat de peste 11.300 de companii (atât în prelucrare, cât şi în exploatare). Cel mai mare jucător este Holzindustrie Schweighofer, cu un profit de aproape 100 mil. euro în 2013 şi afaceri de 470 mil. euro. De altfel, cele mai mari trei companii din prelucrarea lemnului au în spate capital austriac şi fac afaceri de aproape 1 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO